Preşedintele Clubului Monarhiştilor din Cluj: „Mihai I a fost un Rege curajos în vremuri deosebit de grele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele României, Mihai I. FOTO: Adevărul.
Regele României, Mihai I. FOTO: Adevărul.

Istoricul clujean Cornel Jurju, preşedintele Clubului Monarhiştilor din Cluj, a declarat pentru „Adevărul” că „prin trecerea la cele veşnice a Regelui Mihai conştiinţa românească este profund îndoliată. Poporul roman pierde astăzi cea mai importantă personalitate din viaţa statală a ţării a ultimului secol.”

„Adevărul” a vorbit cu istoricul clujean Cornel Jurju, care este de asemenea preşedintele Clubului Monarhiştilor Cluj, despre tragicul eveniment din viaţa familiei Regale şi despre importanţa Regelui Mihai I de România: 

„Prin trecerea la cele veşnice a Regelui Mihai conştiinţa românească este profund îndoliată. Poporul roman pierde astăzi cea mai importantă personalitate din viaţa statală a ţării a ultimului secol.

Mihai I a fost Rege constituţional al României între anii 1927-1930 (fiind Rege-copil) şi apoi între anii 1940-1947 (această a doua domnie fiind curmată prin lovitura de stat sovieto-comunistă din 30 decembrie 1947).

Mihai I a fost un Rege curajos în vremuri deosebit de grele. S-a aflat în fruntea ţării în anii celui de Al Doilea Război Mondial; în ceasurile şi zilele deosebit de periculoase (inclusiv sub aspect personal) ale finalului de august 1944; în perioada cea mai sumbră a României moderne, aceea a instaurării totalitarismului sovieto-comunist.

Mihai I a fost, pentru mai bine de nouă decenii, Regele protector al fiinţei româneşti, un Mare Patriot al neamului românesc. Aflat în atribuţiuni constituţionale, apoi în dificilii şi îndelungaţii ani ai exilului sau în mereu neclara situaţie de după anul 1989, Regele Mihai, în numele naţiunii Sale, a fost apărătorul credinţei creştine, al aspiraţiilor democrate româneşti, al tradiţiilor poporului român. Indiferent de greutăţile pe care a fost nevoit să le înfrunte, viaţa Regelui Mihai a fost traversată de o neîntreruptă loialitate şi afecţiune pentru ţară şi pentru poporul român. Regele Mihai le-a vorbit generaţiilor succesive de români cum numai Majestatea Sa era capabil să o facă: cu înţelepciune, preţuire, sinceritate şi iubire. 

Mihai I a fost un Rege al răbdării şi mărinimiei. În pofida avalanşelor de minciuni, jigniri, calomnii prăvălite asupra Sa, de către autorităţi ale statului român şi de către publicistica obedientă, în pofida slăbiciunilor şi rătăcirilor noastre, pe Majestatea Sa nu l-a părăsit niciodată spiritul de iertare, de înţelegere.

Mihai I fost pentru neam şi ţară un adevărat scut de protecţie în faţa încercărilor timpului. Cred că fiecare român lucid s-a gândit că într-o situaţie gravă, aparent fără ieşire, Regele Mihai putea fi opţiunea/calea salvatoare de ultimă instanţă. În decursul deceniilor acest gând ne-a asigurat o oarecare linişte şi confort psihologic în preajma marilor zdruncinări ale istoriei.

După aproape un secol de viaţa, după aceşti ultimi câţiva ani de tăcută şi grea suferinţă, Regele Mihai I al României ne părăseşte. De acum rămânem mai singuri, mai vulnerabili în faţa vitregiei vremurilor, a vicisitudinilor istoriei.

Dumnezeu şi Să-l odihnească alături de cei drepţi pe Regele Mihai I al României! Dumnezeu Să-l păstreze veşnic în conştiinţa neamului românesc! 

Condoleanţe Principesei Moştenitoare Margareta a României, custode al Coroanei României şi Întregii Familiei Regale a României!”

Citeşte şi

Regele Mihai a murit. Cel din urmă suveran al românilor avea 96 de ani FOTO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite