Poveştile cutremurătoare ale pacienţilor medicului Mihai Lucan: „Au rămas şi fără casă, şi cu banii daţi şi cu rinichiul nefuncţional. Fetiţa a şi murit, ulterior“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Mihai Lucan reţinut de procurorii DIICOT. FOTO Inquam Photos
Medicul Mihai Lucan reţinut de procurorii DIICOT. FOTO Inquam Photos

Declaraţii ale unor pacienţi care au avut de a face cu medicul urolog Mihai Lucan au fost date publicităţii după percheziţiile făcute zilele trecute la Cluj. Mihai Lucan, fiul său şi fostul director al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Dan Sânpetreanu, sunt cercetaţi sub control judiciar pentru delapidare.

Oamenii care au avut pacienţi trataţi de medicul urolog Mihai Lucan au făcut mărturisiri şocante, care ar fi cuprinse în dosarul alcătuit de DIICOT în cazul delapidării Institutului de Urologie din Cluj. Publicaţia ziare.com citează că o femeie care ar fi reuşit să discute cu urologul şi să-i dea o pungă cu bani adunaţi pentru operaţie, iar Lucan i-ar fi arucnat pe jos spunându-i că aceia ar fi ”mărunţiş”.

Doamna respectivă şi-ar fi vândut casa, i-ar fi prezentat actele de vânzare şi banii şi abia apoi a avut loc operaţia de transplat de rinichi.

O altă poveste cutremurătoare e cea a unui tată care şi-a vândut casa, şi-a donat un rinichi fetiţei sale şi lucrurile tot nu s-au rezolvat. 

"Bărbatul şi-a vândut casa, şi-a donat rinichiul fetei, dar acesta era prea mare şi nu a funcţionat. Au rămas şi fără casă, şi cu banii daţi şi cu rinichiul nefuncţional. Fetiţa a şi murit ulterior", au mai spus sursele din anchetă citate de jurnalişti.

O altă mamă, medic pediatru de profesie, din localitatea Făget, judeţul Timiş, a apelat la presă, în 2013, şi a povestit cum urologul Lucan ar fi refuzat transplantul de rinichi pentru fiica sa.

„Noi am fost prima dată în anul 2000 la Cluj, când a fost diagnosticată fetiţa cu insuficienţă renală, dar nu am reuşit să ajungem la domnul profesor Lucan. Am întrebat atunci, am stat vreo 3 saptamani, care este motivul şi mi s-a spus că e motivul financiar. Nu ştiu, poate că am trăit într-o naivitate, pe care acum o detest. Mi se părea că medicul trebuie să fie aşa cum ne-am pregătit fiecare. Nu ni s-a comunicat nicio sumă, ci am fost transferaţi la altă clinică şi am fost trimişi apoi la Timişoara“, spunea atunci Mihaela Bleotu, mama, citată de ziare.com.

Într-o emisiune a unei televiziuni din Cluj, mama a povestit realizatorului Emanuel Ungureanu -  acum deputat USR de Cluj şi cel care a cerut, în primăvară, ministrului Sănătăţii să facă un control la ICUTR şi la clinica Lukmed -  drama prin care a trecut.

Ungureanu, în decembrie 2017, la mormântul fiicei Mihaelei Bleotu, spune că îşi aminteşte o declaraţie pe care această mamă i-a făcut-o:

„Diferenţa dintre viaţă şi moarte, diferenţa dintre a avea un copil cald, lângă tine, şi unul rece, într-un mormânt, în România, depinde dată de foşnetul pragmatic al banilor“.

Emanuel Ungureanu lucra ca asistent social al ICUTR-ul condus de Lucan când fiica Mihaelei Bleotu, Adina i-ar fi zis: „De ce sunt oamenii atât de rău? Mama oferă un rinichi. Nu oferă destul?“.

Această mărturie şi modul în care Ungureanu a reuşit să o ajute pe Adina să primească operaţia de care avea nevoie puteţi să o ascultaţi mai jos, în video-ul pe care deputatul l-a făcut, recent, la mormântul fetei (mai jos).

Ulterior, Adina a avut nevoie de medic. Tatăl îşi făcuse analizele şi rinichiul pe care vroia să-l doneze fiicei era compatibil, însă Mihai Lucan i-ar fi refuzat să-i primească.

Emanuel Ungureanu, la mormântul Adinei Bleotu

După plecarea lui Lucan din fruntea Institutului, conducerea ICUTR a adresat, în octombrie anul acesta, un apel public la comunitatea şi la mediul de afaceri din Cluj ca să sprijine financiar instituţia. Managerul interimar al ICUTR, Silviu Moga, declara atunci că situaţia în care se afla institutul a fost cauzată de managementul defectuos din ultimii ani şi de colaborarea impusă de fosta conducere cu clinica privată Lukmed, „în urma unui contract de colaborare păgubos, care a condus la scăderea serviciilor medicale atât calitativ, cât şi cantitativ“, mai arată ziare.com.

Potrivit aceleiaşi platforme, un medic ar fi declarat, sub protecţia anonimatului:

„Îşi crease o reţea de susţinători din toate mediile, de la cel politic, la cel la serviciilor secrete, poliţie, procurori, judecători, presă, cărora le operase diverse rude. Respectivii îi asigurau spatele. Nimeni nu vorbea de şpagă, pacienţii care au fost transplantaţi, iar operaţia reuşise îşi ţineau gura, iar ceilalţi nu aveau curajul să îl denunţe. Noi am fost angajaţi la ICUTR, dar ni s-a pus în vedere să lucrăm şi la LukMed. Era greu să îl refuzi când primeai pur şi simplu ordin, era malefic. Te temeai că dacă spui nu, nu mai călcai în vreo sală de operaţie“.

Deputatul Emanuel Ungureanu explica, în cadrul conferinţei din octombrie, la ICUTR: „De ce a fost protejat domnul Lucan? Pentru că a operat de fiecare dată pe cine trebuie. A operat miniştri, prim miniştri, preşedinţi de stat, Iliescu în 1994 s-a operat aici, aşa s-a acoperit activitatea de trafic de organe care a fost aici, de care eu vorbesc din 2003. Pentru că veneau ambasadori, s-a creat o reţea. Lucan nu neagă că veneau străini aici. Toţi au ştiut şi nu au făcut nimic“, a spus acesta.

Vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu  a mai precizat că Mihai Lucan ar fi fost implicat „până în gât în traficul de organe cu largul sprijin şi complicitatea SRI“.

O declaraţie similară a făcut şi în ziua percheziţiilor:

„Acest sistem a fost protejat de politicieni precum Emil Boc, Gheorghe Funar, Marius Nicoară, Laszlo Attila, Florin Stamatian, procurori ca Maghiar, judecători, oameni din SRI. Toţi aceşti oameni aveau cărare sigură către serviciile profesorului Lucan, iar ceilalţi intrau pe marea uşă unde erau direcţionaţi spre Lukmed (n.r. clinia privată a medicului Lucan), iar Institutul de Urologie a fost transformat într-un fel de azil de noapte. De aici şi situaţia falimentară“, a declarat Emanuel Ungureanu.

Mai puteţi citi:


Calvarul unui pacient umilit de medicul Lucan: „Mi-a spus să nu stau pe linia de tramvai şi să traversez doar pe zebră“

 

Cine sunt directorii reţinuţi de DIICOT în cazul celebrului urolog Mihai Lucan şi rolul lor în angrenajul fraudării Institutului: „Lucan nu semna nimic”

   

Medicul Mihai Lucan şi fiul său, reţinuţi de procurorii DIICOT în dosarul de delapidare. Surse din anchetă spun că a fost găsită suma de 600.000 de euro cash 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite