Fost vicepreşedinte Oracle: Ai un job mizerabil? A fi fericit sau nefericit e o opţiune personală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amalia Sterescu a fost vicepreşedinte la Oracle. FOTO: Arhivă personală
Amalia Sterescu a fost vicepreşedinte la Oracle. FOTO: Arhivă personală

Succesul pe o piaţă a muncii globalizată depinde de modul în care ştii să-ţi prezinţi ideile. Pentru a face faţă unor concurenţi din ţări unde vorbitul în public se învaţă de la vârste fragede, elevii din România trebuie să studieze „Public Speaking” la şcoală. Aceasta este solicitarea Amaliei Sterescu, ex-vicepreşedinte Oracle şi fondatoarea primei şcoli de vorbit în public din România, către Ministerului Educaţiei.

Amalia Sterescu a înfiinţat în 2014 prima şcoală de Public Speaking (vorbit în public - n.r.) din România, după o experienţă de 16 ani în multinaţionale, unde a început de la postul de manager al relaţiilor cu clienţii la Vodafone România până la cel de vicepreşedinte al companiei Oracle.

Sterescu, care este mamă a trei copiii, crede că, pentru a pregăti tinerii pentru o piaţă a muncii globalizată, sistemul de educaţie din România trebuie schimbat. Elevii trebuie să înveţe să vorbească în public, să lucreze în echipă şi să fie buni comunicatori, pentru că vor intra în competiţie pentru un loc la o universitate sau pentru un job într-o multinaţională cu tineri din alte ţări, unde astfel de abilităţi sunt învăţate din primele clase. Sterescu vrea să trimită la şcoală de oratorie şi politicienii şi funcţionarii care ne reprezintă în exterior.  

Adevărul: O căutare pe google relevă că sunt o sumedenie de cursuri de public speaking. Ce aduce nou “şcoala” înfiinţată de dumneavoastră şi de ce spuneţi că este prima din ţară?

Amalia Sterescu: Am fost prima persoană din ţară care a răspuns solicitării antreprenorilor şi senior managerilor de a fi instruiţi şi antrenaţi în public speaking în regim unu la unu, sistem pe care îl consider foarte eficient. Nu am oferit numai o metodă de public speaking- am combinat metoda de public speaking personală cu un program de personal branding util poziţionării viitoare ca public speakeri şi cu sesiuni de consultanţă în carieră şi business. Pentru aceasta m-am pregatit la rândul meu cu profesionişti internaţionali în public speaking, m-am certificat în NLP (Programare Neuro-Lingvistica - un sistem de dezvoltare personală american) şi procesul meu de învăţare continuă. Expertiza mea ca lider şi public speaker în piaţa locală şi internaţională este principalul diferenţiator.

Vrem să introducem “Public speaking” ca materie opţională

Adevărul: Care este misiunea Public Speaking School?

A.S.: Ne propunem să introducem public speaking ca opţional în şcolile publice din România, pentru că eu cred cu tărie că secretul depăşirii temerilor legate de public speaking stă în educaţia timpurie. În acest sens, am iniţiat o serie de demersuri şi parteneriate cu instituţii private de învăţământ, unde se predă Public Speaking, însă nu ne vom opri aici. Programul a fost îmbrăţişat cu mult entuziasm, motiv pentru care urmează abordarea Ministerului Educaţiei pentru extinderea acestui program şi în şcolile de stat.

"Ne propunem să introducem public speaking ca opţional în şcolile publice din România pentru că eu cred cu tărie că secretul depăşirii temerilor legate de public speaking stă în educaţia timpurie"

Amalia Sterescu, business senior consultant 

Adevărul: Cum aţi argumenta în faţa părinţilor necesitatea introducerii în şcoală a cursurilor de public speaking? Aţi făcut demersuri concrete în acest sens?

A.S.: În spatele fiecarui adult temător sau anxios când vine vorba de public speaking stă de cele mai multe ori un eveniment nefericit ce a avut loc în perioada în care era şcolar şi profesorul l-a scos la tablă şi l-a umilit sau l-a făcut să nu se simtă confortabil. Dacă vrem să avem tineri care să se exprime cu convingere şi logică - avem nevoie de instruire timpurie în public speaking. De ce? Pentru ca tinerii noştri nu mai concurează numai cu tinerii din piaţa de muncă din România, concurează cu o lume globalizată în care munca în proiecte, prezentarea acestora în faţa grupului, cursurile timpurii de public speaking sunt o Normalitate. Vrei să-ţi pui această problemă doar în momentul în care fiul sau fiica ta urmează să susţina un interviu la o universitate din afara ţării şi realizezi atunci că s-ar putea să nu facă faţă sau vrei să începi această pregătire, pas cu pas de timpuriu?

“Fiecare şcoală din ţară începând cu şcoala primară va avea ateliere de comunicare şi public speaking, iar învăţătorii vor fi instruiţi să le gestioneze”

Amalia Sterescu, business senior consultant

Cum schimbăm imaginea României 

Adevărul: Dacă ar fi înfiinţat un minister al Public Speakingului în Guvernul României şi aţi fi desemnată ministru, ce ar cuprinde un plan de schimbare a imaginii ţării noastre în UE?

A.S.:Dacă aş conduce un Minister al Public Speaking-ului atunci:

- Fiecare şcoală din ţară, începând cu şcoala primară, va avea ateliere de comunicare şi public speaking, iar învăţătorii vor fi instruiţi să le gestioneze;

- Fiecare şcoală din ţară va avea obligatoriu câteva tematici care să oblige profesorii să organizeze clasa în echipe de proiect ce îşi vor prezenta rezultatele în cadrul unor competiţii deschise;

- Nu va exista instituţie educaţională în care să nu existe un club de dezbateri;

- Aş înfiinţa pe lângă Camera Deputaţilor şi Senat un grup de suport pentru oratorie şi public speaking în care discursurile fiecărui parlamentar sau senator, în plen, vor fi analizate şi se vor da recomandari de îmbunătăţire.

- Aş implementa un program de public speaking obligatoriu pentru toţi parlamentarii şi funcţionarii ce ne reprezintă la Parlamentul European şi Consiliul Europei;

- Aş colabora îndeaproape la stabilirea strategiei de brand de ţară, astfel încat fiecare mesaj transmis de funcţionarii publici în relaţie cu exteriorul ţării să fie coerent cu această strategie.

Politicienii români sunt străini de oratorie şi public speaking - foarte puţini sunt antrenaţi în asta - mare parte a politicienilor noştri fac doar circ pentru că de ce nu, asta gustă uneori o anumită parte a populaţiei

Amalia Sterescu, business senior consultant

Adevărul: Care sunt cele mai frecvente greşeli de public speaking pe care le fac politicienii români?

A.S.: Politicienii români sunt străini de oratorie şi public speaking - foarte puţini sunt antrenaţi în asta - mare parte a politicienilor noştri fac doar circ pentru că de ce nu, asta gustă uneori o anumită parte a populaţiei. Politicienii români se pierd în a arăta capra vecinului şi se concentrează mai puţin pe discursul inovativ, pe comunicarea de idei constructive, pe soluţii concrete pentru bunul mers al acestei ţări.

Adevărul: Încrederea românilor în politicieni este mai scăzută în fiecare an. Credeţi că o atenţie mai mare acordată talentelor de speakeri ale acestora ar avea vreun efect asupra percepţiei oamenilor? 

A.S.:Categoric. 

Adevărul: Care este cea mai importantă regulă a public speakingului?

A.S.: Un discurs pregătit este 90% livrat!

Cum aţi argumenta în faţa unui om de afaceri, care are, să zicem, 10 angajaţi în domeniul serviciilor, necesitatea de a aloca fonduri şi timp pentru asemenea cursuri. Ce ar însemna ca bani şi ca timp pentru fiecare angajat?

Vrei ca atunci când omul tău de vânzări este pe scenă şi face o prezentare de firmă - cei din sală să-l asculte în loc să-şi butoneze sârguincios smartphone-urile? Vrei ca angajaţii tăi să nu mai fie doar niste cititori de slide-uri în prezentările importante, ci niste profesionişti apţi să convingă prin tăria mesajului, prin poveştile de succes pe care le împărtăşesc, prin modul în care se muleaza pe ceea ce aşteaptă auditoriul? Vrei să te foloseşti de public speaking ca un canal subtil de vânzare şi promovare? Atunci investiţia ta se rezuma la maxim două zile de instruire şi un buget de pana în 2000 EUR pentru o echipa de 10 persoane. Iar daca vrei şi o perioadă de coaching post training, atunci contra unei taxe lunare comparabile cu cele practicate de un coach/sesiune coaching, putem pregăti împreună speech-urile cheie şi putem asista speakerii cu feedback pe baza înregistrărilor de la fiecare eveniment în parte. Cum măsori investiţia? În feedback-ul primit de la participanţi, în reacţiile din social media, în numărul de contacte initiate şi de ce nu, în numarul de tranzacţii iniţiate în urma fiecărui eveniment.

Cine ar trebui să participe la un curs de public speaking?

Orice profesionist care vrea sa transmita un mesaj, un concept, o idee, care vrea sa promoveze un produs sau un serviciu insa simte ca nu are curaj, structura sau impact.

Există o şcoală pentru cei care predau public speaking? Care sunt criteriile după care recunoaştem un bun trainer de public speaking?

Nu exista astazi in Romania insa o voi perfectiona eu, este unul din proiectele mele de viitor. Ca sa introducem public speaking-ul in scoli si sa avem masa, va trebui sa instruim un numar semnificativ de voluntari, profesori, instructori care sa acopere aceasta nevoie - de aceea e una din prioritatile mele pe 2015. 

image

Carte de vizită

Data şi locul naşterii: 28.06.1971, Poiana Câmpina

Starea civilă: căsatorită, trei copii

Studiile: absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Româno - Americane, Diplomă în Management de la Open University UK, Neuro Linguistic Programming Practictioner

Carieră: 

2009 – 2013, vicepreşedinte al Shared Service Centers (serviciu care gestionează reînnoirea contractelor de suport Oracle pentru clienţi din mai multe ţări ale lumii – n.r.) la  Oracle Corporation

2008 –2009, Director Global Renewals Centers – Romania, India, China, la Oracle Corporation

2005 – 2007, Senior Manager Support Centre pentru Europa Centrală şi de Est, Africa, America de Nord şi America Latină, la Oracle Corporation

1997 –2004,  Vodafone Romania - customer Relations Manager for Major Accounts

Locuieşte în: Bucureşti

Un trainer bun de public speaking e unul care nu iti ofera numai metoda in sine  ci are in spate o experienta profesionala dar si o experienta consistenta ca public speaker. Un trainer bun de public speaking trebuie sa aiba capacitatea de a te consilia in diverse aspecte ce tin de continut personal/tematica de public speaking, de pozitionare in piata ca public speaker, de a te ajuta sa identifici cele mai bune evenimente in care sa-ti poti pune in evidenta expertiza. Un bun trainer de public speaking este unul care practica ceea ce preda si perfectioneaza o metoda in mod constant si nu doar unul care doar a citit din carti o metoda si o rosteste ca atare.

“Pretind ca sunt speakeri motivationali si nu fac decat sa vina si sa prezinte rezumatul unei carti de succes si culmea - audienta este incantata. Este incantata si cand i se cere sa faca gimnastica, si cand i se livreaza mesaje fara cap si coada pentru ca, repet, inca nu avem prea multe repere de calitate cand vine vorba de speakeri autentici si evenimente de foarte buna calitate”.

Amalia Sterescu, business senior consultant

Există în ultimii ani o „invazie” de traineri şi de specialişti în business coaching, speakeri motivaţionali şi tot soiul de specialişti care promit că îi pot învăţa pe oamenii de afaceri să-şi revoluţioneze businessul, deşi nu au condus niciodată o afacere. Există o modalitate în a face diferenţa între adevăraţii profesionişti şi impostori?

Într-adevăr aşa este. Am cunoscut astfel de persoane care nu au condus in viata lor o echipa si furnizeaza pe piata retete de succes. Ori pretind ca sunt speakeri motivationali si nu fac decat sa vina si sa prezinte rezumatul unei carti de succes si culmea - audienta este incantata. Este incantata si cand i se cere sa faca gimnastica, si cand i se livreaza mesaje fara cap si coada pentru ca, repet, inca nu avem prea multe repere de calitate cand vine vorba de speakeri autentici si evenimente de foarte buna calitate. Si atunci, mai ales daca intrarea este libera - te bucuri de ceea ce primesti fara sa mai faci judecati de calitate, din pacate. Este rolul celor care fac lucrurile de calitate, care nu contenesc sa se instruiasca pentru a fi mai buni - sa educe piata si sa induca aceste criterii de exigenta. In cativa ani va avea loc un proces de decantare si lumea va face mai usor diferenta intre autentic si impostura. 

A fi fericit sau nefericit e o optiune personala. Esti intr-un job mizerabil? Dar ce te opreste sa-l schimbi? Nu ai obtinut postul mult visat si nu ai nici o sansa - schimba contextul si iti vei da mai multe sanse si oportunitati.

Amalia Sterescu,business senior consultant

Care au fost momentele cruciale din cariera dumneavoastră? Ce v-a determinat să mergeţi mai departe?

Au existat mai multe momente cruciale: cand nu obtineam promovarea mult visata pentru ca nu mă aflam la locul potrivit în momentul potrivit, cand simteam ca mi-am pierdut pasiunea pentru rolul pe care il faceam, cand am fost promovata in ierarhia superioara mai devreme decat ma asteptam si am fost lasata fara “obiectiv” de cariera pe urmatorii ani, cand mi-am dorit o schimbare majora in cariera, dar nu imi era foarte clar care e aceea... Cred ca elementul comun care m-a ajutat sa depasesc aceste momente a fost increderea in fortele proprii, constientizarea limitelor mele si a nevoii de a iesi din zona de confort pentru a progresa si evident o perseverenta si o incapatanare nativa cu care imi urmaresc fiecare obiectiv profesional.

Cum arată o zi perfectă pentru dumneavoastră?

O zi perfecta din viata mea este atunci cand cel putin un client imi multumeste, cand sotul imi arata dragostea lui, iar copiii dau navala peste mine cand vin acasa si imi spun: “Mami, te iubesc pana la luna” iar eu le raspund “Si eu, pana la soare”. Frumusetea lucrurilor simple face o zi perfecta.

Cum poţi fi fericit la locul de muncă, dacă nu te numeri printre cei 5% care au jobul pe care l-au visat?

A fi fericit sau nefericit e o optiune personala. Esti intr-un job mizerabil? Dar ce te opreste sa-l schimbi? Nu ai obtinut postul mult visat si nu ai nici o sansa - schimba contextul si iti vei da mai multe sanse si oportunitati. Ai credite si datorii? Ok, nu-i suficienta presiunea acestora - trebuie sa mai induri si un job demotivant? Cand faci lucrurile cu pasiune, banii vor veni vor fi o consecinta si nu un scop!

Care credeţi că este lucrul care dacă ar fi aplicat de mâine de marea majoritate a românilor ar schimba în bine viaţa în ţara noastră?

Inevitabil (si unora nu o sa le placa): mai multa munca, automatizare, mai ales in sectorul bugetar.

Aţi ajuns foarte departe în ierarhia unei multinaţionale şi aici mă refer la Oracle. Care a fost „secretul” dumneavoastră? 

Ingredientele succesului meu în ierarhia corporatistă au fost: construirea unei echipe puternice, securizarea unor performanţe foarte bune, constante, determinarea în a transforma viziunea personală în realitate, în ciuda barierelor inerente! 

"Am învăţat ce înseamnă o cultură a serviciilor orientate către client, am învăţat cum să gestionez vânzări în pieţe cu culturi diferite, am învăţat să conduc echipe internaţionale la distanţă, am învăţat că saltul de la middle management la senior leadership vine la pachet cu mult networking strategic şi office politics, am învăţat că performanţa nu o obţii decât dacă o măsori, am învăţat că nu poţi să ai clienţi satisfăcuţi dacă clienţii tăi interni şi echipa nu sunt satisfăcuţi"

Amalia Sterescu, business senior consultant

E mai greu pentru o femeie să ajungă în topul ierarhiei unei multinaţionale? V-aţi simţit vreodată discriminată? Credeţi că în momentul de faţă femeile sunt discrimintate în România?

Nu e imposibil să promovezi în ierarhia unei multinaţionale, mai ales dacă este o multinaţională preocupată să asigure diversitatea de gen la diverse niveluri ierarhice. Cu siguranţă că, în funcţie de industria în care activează, femeia lider poate întâmpina o serie de bariere însă nu insurmontabile. Am mai spus şi continui să spun - de multe ori femeile funcţionează ca propria barieră, nu îndrăznesc suficient, nu se pun în evidenţă suficient, nu fac networking intern suficient şi în momente cheie îi lasă pe alţii să se bucure de oportunităţi - mergând pe principiul că, dacă au performanţă vor fi remarcate şi promovate - poate, dar nu funcţionează aşa întotdeauna. 

Discriminată? Da, doar în postura de proaspătă mămică. Când joci la vârf, pauzele nu sunt admise din păcate - nici măcar cele ce ţin de maternitate. Indiferent cât de mici au fost pauzele de maternitate cu cei trei copii ai mei, de fiecare dată ”pauza” necesară concediului de maternitate mi-a mai furat câte ceva din ceea ce construisem cu multă muncă şi sacrificiu personal: fie o echipa, fie influenţa, fie un buget, alteori un rol întreg. Şi asta o numesc discriminare!

Dacă sunt femeile discriminate în România? Din punctul de vedere al drepturilor de a avea un rol de conducere şi de a te bucura şi de legislaţia în vigoare ce ţine de creşterea şi îngrijirea copilului până la 2 ani - eu zic că da. E suficient să cerem nişte statistici neverbalizate apropos de câte mame au fost restructurate în plin concediu de maternitate atunci când s-au făcut restructurări în sistemul bancar, în telecom sau chiar în IT&C.

Care a fost cel mai important lucru pe care l-aţi învăţat în cariera în cadrul multinaţionalelor unde aţi activat? 

Am învăţat ce înseamnă o cultură a serviciilor orientate către client, am învăţat cum să gestionez vânzări în pieţe cu culturi diferite, am învăţat să conduc echipe internaţionale la distanţă, am învăţat că saltul de la middle management la senior leadership vine la pachet cu mult networking strategic şi office politics, am învăţat că performanţa nu o obţii decât dacă o măsori, am învăţat că nu poţi să ai clienţi satisfăcuţi dacă clienţii tăi interni şi echipa nu sunt satisfăcuţi. Am învăţat puterea unei culturi bazată pe feedback şi coaching, puterea mentoringului şi a cuvântului bun - spus în momente potrivite. Am învăţat că oamenii pot evolua rapid profesional dacă au dorinţa de a ieşi din zona lor de confort sau se pot plafona dacă merg pe principiul că le-au vazut şi învăţat pe toate. Am învăţat ca un lider are în faţă o viziune şi în spate o echipă şi că, fără una sau cealaltă nu putem vorbi de leadership autentic!

De ce aţi renunţat la un job la care mulţi ar visa şi aţi decis să porniţi o afacere pe cont propriu?

După experienţa acumulată, am ajuns la concluzia ca sunt un lider căruia îi place să construiască pas cu pas şi, astfel, am considerat oportun ca noua provocare profesională să înceapă odată cu lansarea celor trei linii de business în care ma regasesc: Outsourcing Advisors, Public Speaking School şi Business Coaching.

Poţi să împaci o viaţă de familie normală cu o carieră de top într-o multinaţională? 

Eu cred ca da cu conditia sa te organizezi foarte bine, sa ai sansa unui program flexibil si sa te disciplinezi de asa maniera incat agenda ta sa contina deopotriva prioritati personale si de business. Continui sa cred ca, atunci cand vrei excelenta nu putem vorbi de un echilibru perfect - viata personala/viata profesionala - insa putem vorbi cu siguranta de un echilibru dinamic. Sunt momente in care daruiesti mai mult familiei si sunt momente in care trebuie sa te dedici mai mult profesiei, rolului tau - insa insumate aceste momente iti dau acel echilibru si combustibil necesar pentru castigarea bataliilor viitoare!

Citeşte şi


FOTO Celălalt BAC. Şcoala unde se dă Bacalaureatul fără stres, ca-n Anglia

FOTO-VIDEO Prima şcoală “verde”  din România: Transylvania College din Cluj. O investiţie de circa 650.000 de euro

Şcoală condusă ca o afacere. Modelul de succes al unei şcoli din Cluj va fi pus în practică în oraşe din România şi Europa

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite