Petiţie depusă de Biserica Unitariană Maghiară în Parlamentul României, al Ungariei şi al UE pentru ca 13 ianuarie să devină Ziua Libertăţii Religioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francisc David, artizanul Edictului la Dieta de la Turda din 1568, portretizat în tabloul din 1898 a lui Aladár Körösföi-Kriesch, de la Muzeul de Istorie din Turda
Francisc David, artizanul Edictului la Dieta de la Turda din 1568, portretizat în tabloul din 1898 a lui Aladár Körösföi-Kriesch, de la Muzeul de Istorie din Turda

Data de 13 ianuarie are o semnificaţie aparte în Transilvania: Dieta Transilvaniei emitea, în 1568, Edictul de la Turda, primul act din lume ce consfinţea libertatea religioasă a fiecărui individ. Anul acesta, Biserica Unitariană Maghiară sărbătoreşte 450 de ani de la acel moment.

Biserica Unitariană Maghiară aniversează anul acesta 450 de ani de la Edictul de la Turda, document când s-a proclamat pentru prima dată în lume libertatea religioasă în Europa.

„Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda la începutul anului 1568 a adoptat o hotărâre istorică: documentul recunoscut ulterior ca Edictul de la Turda prin care s-a proclamat libertatea conştiinţei religioase pentru prima oară în istoria modernă a omenirii şi dreptul fiecărei comunităţi de a-şi alege predicator. Totodată, Edictul mai conţine şi interzicerea discriminării pe baze religioase“, precizează reprezentanţii Bisericii Unitariene Maghiare.

Momentul va fi sărbătorit vineri, 12 ianuarie, la Cluj, şi sâmbără, 13 ianuarie, la Turda prin slujbe religioase, ciscursuri, dezvelirea unui monument, cântece populare maghiare. Biserica Unitariană a pregătit o serie de manifestări în cursul anului 2018: crearea de statui pentru întemeietorul bisericii unitariene (Dávid Ferenc) la Cluj şi Sfântu Gheorghe, renovarea de biserici şi clădiri ale cultului, înfiinţarea Casei libertăţii Religioase în incinta episcopiei unitariene de la Cluj-Napoca.

La evenimentul de sâmbătă şi-a anunţat participarea Kövér László, preşedintele Parlamentului ungar.

Organizatorii vor lansa o petiţie oficială ca Parlamentul României, Parlamentul Ungariei şi Parlamentul European să adopte rezoluţii pentru comemorarea aniversării şi susţinerea libertăţii religioase, respectiv pentru declararea zilei de 13 ianuarie ca fiind Ziua Libertăţii Religioase.

Potrivit lui Rácz Norbert Zsolt, responsabilul pe partea de comunicare a evenimentului, textul petiţiei nu a fost încă definitivat şi la eveniment va fi citit în limba maghiară, acesta fiind tradus simultan în limba română şi engleză.

Momentan, au avut loc discuţii cu parlamentarul Kelemen Hunor pentru susţinerea cauzei petiţiei. La festivităţi au fost invitaţi europarlamentari şi de etnie maghiară, iar organizatorii sunt optimişti că petiţia lor îşi va atinge scopul.

„Edictul ce a proclamat libertatea religioasă este cea mai de preţ valoare transilvăneană, de aceea Biserica Unitariană Maghiară va organiza o serie de manifestări comemorative şi festive în vederea marcării momentul aniversar, respectiv a readucerii principiilor de egalitate şi de libertate a comunităţilor în atenţia publică. Chiar dacă libertatea religioasă a fost formulată pentru prima dată la Turda, acest principiu este urmărit peste tot în lume. Ne dorim ca în 2018 toţi locuitorii Transilvaniei, români, maghiari, saşi şi de alte naţionalităţi, catolici, ortodocşi, reformaţi, luterani, unitarieni sau de alte confesiuni, să poată să îşi amintească cu mândrie de acest moment istoric special şi să sărbătorim împreună această aniversare. De aceea declarăm anul 2018 Anul Libertăţii Religioase“, afirmă episcopul Bálint Benczédi Ferenc, conducătorul bisericii unitariene, într-un comunicat.

Programul manifestărilor

* Cluj-Napoca, 12 ianuarie

  • ora 17.00; locul: Biserica Unitariană centrală (B-dul 21. Decembrie 1989, nr. 9)
  • 17.00: Concert festiv în incinta bisericii unitariene: Cântec bisericesc, rugăciune; Deschidere oficială: P.S. Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare; Prezentarea genezei cvartetului de către compozitorul Alan Williams; Premiera cvartetului „ Punte între cer şi pământ”; Selecţie din cele 44 duete ale compozitorului Bartók Béla, prefaţate de cântecele populare care au stat la baza partiturii ;Interpreţi: Cvartetul Concordia: Béres Melinda, Márkos Albert, Király Erzsébet, Ortenszky Gyula; participă:  Bárdos Réka artist popular.
  • 19.00: Recepţie în sala festivă şi în sala de sport a Liceului Unitarian János Zsigmond

* Turda, 13 ianuarie:

I. Festivitate comemorativă la Biserica Romano-Catolică din Turda (între orele 10.30 şi 12. 45)

Intrarea invitaţilor în biserică; Cântec bisericesc de deschidere, rugăciune: P.S. Bálint Benczédi Ferenc, episcop; Lectura textului Dietei Transilvane referitore la libertatea religioasă din anul 1568.
Discursuri festive ale înalţilor prelaţi prezenţi: Bálint Benczédi Ferenc, episcop unitarian, Jakubinyi György Miklós arhiepiscop romano-catolic, Kató Béla, Reinhart Guib, Csűry István, Adorjáni Dezső Zoltán episcopi protestanţi, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române şi a Bisericii-Greco Catolice, Bogárdi Szabó István episcop; Muzică corală
Alocuţiunea domnului Farkas Emőd, prim-curatorul general al Bisericii Unitariene Maghiare
Alocuţiunea domnului Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte
Alocuţiunea domnului Kelemen Hunor, preşedintele UDMR
Muzică corală
Propunerea solemnă: Kovács István, directorul pentru afaceri publice a Bisericii Unitariene Maghiare
Alocuţiunea domnului Kövér László, preşedintele Parlamentului ungar
Binecuvântare, cântec de final. 

II. Ceremonia de dezvelire a Monumentului Libertăţii Religioase din curtea bisericii romano-catolice din Turda (între orele 13 şi 14)
Alocuţiuni: Cristian Octavian Matei, primarul Turdei; Németh Zsolt, preşedintele comisiei afacerilor externe a Parlamentului Ungar
Discursul festiv al lui Balog Zoltán, ministrul Guvernului Ungar pentru resurse umane

III. Recepţie în clădirea teatrului din Turda şi sălile Liceului Teoretic Jósika Miklós (de la ora 14.00)

IV.  În timpul recepţiei poate fi vizionat tabloul pictorului  Körösfői-Kriesch Aladár aflat în Muzeul Municipal Turda, care reprezintă momentul declarării libertăţii religioase.

Mai puteţi citi:

Istoria edictului emis la Turda cu două secole înaintea Revoluţiei franceze: prima lege din lume care a garantat explicit libertatea religioasă

Biserica Unitariană Maghiară aniversează anul acesta 450 de ani de la Edictul de la Turda, moment istoric în care s-a enunţat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa. Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda la începutul anului 1568, a adoptat o hotărâre istorică: s-a proclamat libertatea conştiinţei religioase pentru prima oară în istoria modernă a omenirii şi dreptul fiecărei comunităţi de a-şi alege predicator

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite