Nu sunt spiriduşii Moşului, dar se descurcă la fel de bine. „Moş Crăciun poate fi oricine, dar astăzi suntem noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De patru ani, mai mulţi tineri pasionaţi de frumos fac terapie prin artă cu bolnavii din spitalele Clujului. Îi încurajează prin zâmbete şi vorbe de bine, dar şi prin acţiuni la care îi îndeamnă ca să uite de problemele care i-au adus pe un pat de spital.

„Ne-am gândit la o ediţie specială de Crăciun pornind cumva de la noi. Nu cred să fi fost om pe lumea asta care să nu fi fost într-un spital şi să nu-şi dorească să fie aproape de cineva drag în perioada asta“, spune Diana Buluga, unul dintre membrii Create. Act.Enjoy, o companie independentă de teatru şi film din Cluj. De patru ani fac acţiuni în spitale în cadrul unui program numit „Terapie prin artă“.

Până acum, la această ediţie specială de sărbători, organizau acest program vara. Stăteau câte 3-4 săptămâni în spitale şi schimbau puţin din atmosfera bolnăvicioasă de acolo. Reacţiile oamenilor au fost de nepreţuit.

„Sunt nişte reacţii foarte puternice care ne încarcă. Să poţi să vezi că tu, prin meseria ta, poţi să faci un bine şi poţi să vezi o transformare reală care deja depăşeşte valenţele teatrului în forma pe care o cunoaştem noi pentru că pacineţii nu mai sunt simplii spectatori, ajung să interacţioneze cu actorii. Transformarea aceea se produce practic în faţa ochilor tăi“, adaugă Diana.

I-a rămas în minte o frază rostită, zilele trecută de o colegă de-a ei, Raluca: „Moş Crăciun poate fi oricine, dar astăzi suntem noi“.

image

Luni au fost la Spitalul Militar de lângă garnizoană, iar joi vor merge la Spitalul Clinic Judeţean ca să aducă zâmbete şi să scape minţile pentru câteva clipe de povara bolii.

La spitalul Militar, spiriduşii de la Create.Act Enjoy şi-au făcut „cartierul general“ în sala de conferinţe. Acolo aranjau cadourile în pungi cu fundiţe roşii şi se pregăteau. Cu o boxă portabilă pe roţi din care se auzeau colinde, patru mimi veseli şi multe plăsuţe de cadouri au coborât pe scări.

Tinerii de la Create.Act. Enjoy au dat cadouri bolnavilor de la Spitalul Militar din Cluj  FOTO Ioana Ofelia

„N-am ştiut de ei până în secunda în care au intrat pe uşă. Sunt foarte drăguţi şi destul de veridici în sensul că mi s-a părut că pun suflet. Pe mine m-au convins“, ne-a spus doctoriţa Mălina Dinca.

Ea este medicul primar care o tratează pe Voichiţa Căpraru, o doamnă cu plete albe, ochi albaştri şi un zâmbet cald. „Ce bine că n-am plecat ieri!“, zice ea către cealaltă bolnavă din salon, când mimi dansau şi transmiteau sărutări.

Se internase cu o criză urâtă de bronşită şi doctoriţa i-a spus să mai stea o zi pentru că făcuse un abces de gută.

„A fost un gest minunat. Ce bine că n-am plecat ieri. Că pierdeam un moment frumos“, ne zice ea. 

„Ce bine că n-am plecat ieri!“, zice o bolnavă din Cluj după ce un mim i-a dăruit un cadou şi a făcut-o să zâmbească

A fost pictoriţă, iar soţul fusese directorul Editurii Dacia, o fostă editură longevivă şi respectată în Cluj.

image

Într-un alt salon erau doi bolnavi. Rezemat de pat, în pijamale, cu părul prins în coadă, stătea Silviu Şerban. Ne spune că   vizita fulger a mimilor a fost o surpriză minunată faţă de viaţa monotonă din spital. „E o explozie de bucurie să vezi aşa ceva. Mă bucur că au trecut pe la mine şi mi-au făcut zilele mai frumoase. Le mulţumesc foarte mult“, spune el, jurist de meserie.

image

Pe holul de la ultimul etaj al spitalului aşteptau cuminţi trei femei. O bătrânică venită de la ţară căreia nu-i venea să creadă de ce un mim o pupă pe obraz şi-i oferă şi undar. Aşa din senin. Alături de ea stătea Maria Chita, o pensionară de 65 de ani, din Cluj. „Cred că pentru bolnavi este copleşitor“, zice Maria. Avea internare pentru o procedură la plămâni. În stânga ei, Aurelia Drăgan e impresionată de fapta tinerilor şi ne spune că a mai luat parte la un gest similar, pe stradă în Cluj.

Tineri din Cluj au oferit daruri şi zâmbete bolnavilor din spital

„Din moment ce aduc zâmbete sunt bineveniţi. Şi trebuie să dăm mai departe câte un zâmbet“, afirmă Viorica Curticăpean, una dintre asistentele Spitalului Militar din Cluj.

image

Tinerii din Create.Act.Enjoy - actori, regizori, fotografi profesionişti, voluntari - fac activităţi de terapie prin artă în spitalele clujene încă din 2012. Peste 4.000 de pacienţi, cadre medicale şi vizitatori au fost înveseliţi de aceşti oameni. Ediţia de Crăciun a programului „Terapei prin artă“ este realizată cu sprijinul organizaţiei Nişte Oameni şi va beneficia de un buget de 8900 lei oferiţi prin licitaţie de donatori în cadrul evenimentului de fundraising „Bun de Moş Crăciun”.

image

Frumoşii de la Create.Act. Enjoy  FOTO Ioana Ofelia

Mai puteţi citi:

VIDEO Lucifer, „şef“ la o multinaţională, îi cheamă pe clujeni la un toast

VIDEO Cum ratează Clujul promovarea la un mare festival de teatru din India


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite