Mit sau realitate: trebuie să încălzeşti motorul maşinii iarna înainte să pleci la drum?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mecanicii ne sfătuiesc ca, înainte de a ne porni maşina, iarna, să dăm mai întâi zăpada jos, ca să nu cadă pe lunetă sau să nu fie purtată de vânt pe alte maşini sau pe carosabil.

Pe timpul iernii, înainte de a porni la drum, este foarte important să curăţăm maşina, spune Victor Miron, angajat la Service-ul Iovi din Cluj-Napoca. Potrivit acestuia, trebuie să fie dată jos toată zăpada, inclusiv pavilionul, să nu cadă pe lunetă sau să nu fie purtată de vânt pe alte maşini sau pe carosabil. La fel şi geamurile, ele trebuie curăţate temeinic ca vizibilitatea să fie maximă.

”Şi mai trebuie avut grijă la zăpada îngheţată care se adună în spatele roţilor, aceea trebuie îndepărtată înainte de a porni la drum pentru că poate să frâneze roata sau chiar sa cadă pe carosabil şi să devină un adevărat bolovan de gheaţă în calea celorlalte maşini”, adaugă Victor Miron.

Un alt mecanic, de la blogul autoeconom.ro, consultat de ”Adevărul”, îi sfătuieşte pe conducătorii auto ca, după pornirea motorului, iarna, să-l lase să funcţioneze 2-3 minute înainte de a pune maşina în mişcare ca în acest timp motorul să ajungă la temperatura normală de funcţionare, ca pistoanele să se dilate şi pot să suporte exploziile. 

După pornire, se recomandă acţionarea comenzii de dejivrare (înlăturarea stratului de gheaţă sau de chiciură format pe suprafeţele care vin în contact cu aerul umed şi subrăcit) a parbrizului şi doar după câteva minute să se cureţe cu o racletă.

Mai puteţi citi:

Ce să faci înainte să-ţi duci maşina la service şi cum să scapi de cheltuielile neprevăzute. Mici detalii pe care nu toţi le ştiu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite