Mircea Albu a renunţat la o familie pentru fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea iubire a vieţii clujeanului este fotografia, iar recent a lansat o expoziţie care prezintă într-un mod inedit oraşul.

Aiudean la origine, Mircea Albu se consideră clujean, oraş în care a venit când avea 13 ani şi pe care, de atunci, nu l-a mai părăsit, deşi a avut mai multe ocazii. Pe lângă Cluj, însă, iubirea vieţii lui Mircea Albu este fotografia. „Am renunţat inclusiv la o familie pentru fotografie. Am divorţat, întrucât fosta soţie nu înţelegea pasiunea mea”, afirmă clujeanul.

Cu toate că e inginer, a profesat doar trei ani. Şi asta, întrucât a reuşit să se angajeze la laboratorul de fotografie tehnică din cadrul Politehnicii clujene şi astfel să îmbine pasiunea cu munca. Ulterior, s-a specializat la New York, iar de-a lungul anilor a condus două fotocluburi clujene. După Revoluţie, a încercat să îşi folosească pasiunea pentru o mică afacere, pe care a abandonat-o, însă, după o vreme.

Asociaţie pentru promovarea fotografiei

Pentru a nu pierde însă contactul cu fotografia, dar şi pentru a le împărtăşi altora cunoştinţele sale, a fondat asociaţia Art Image, în cadrul căreia predă cursuri tinerilor doritori să deprindă tainele acestei arte. „Dintre cei care vin la cursurile mele, cam 30% o fac pentru a avea o pregătire şi a putea obţine un atestat ca să fotografieze nunţi sau diverse evenimente, alţi 30% vor să facă fotografii de plăcere, dar la nivel profesional, cam 20% rămân alături de noi la asociaţie, iar restul se pierd”, afirmă Mircea Albu.

Oraşul prin ochii turiştilor

Ultimul proiect pe care l-a pus în practică e o expoziţie intitulată „Clujul văzut din troleibuz”, carea  fost prezentată în cursul săptămânii trecute, la Turnul Croitorilor. „E o ideea a mea, de mult timp, cam 20-25 de ani.

M-am gândit la o astfel de abordare pentru cei care nu sunt din Cluj, şi care văd altfel oraşul decât îl vedem noi. Am vrut să prezint oraşul aşa cum îl vede un turist”, spune fotograful. Proiectul a fost realizat cu ajutorul celor care au urmat cursuri de fotografie la Art Image. „Fiecare avea temă să descrie, în zece fotografii, oraşul văzut de pe linia 25. Aoi, din 400 de fotografii, am ales 75 care mi s-au părut cele mai reprezentative”, povesteşte Mircea Albu, care promite că proiecte legate de prezentarea fotografică a oraşului nu se vor opri aici.

Referindu-se la „Clujul văzut din troleibuz”, fotograful susţine că, prin intermediul imaginilor prezentate la expoziţie, cei care nu cunosc oraşul descoperă un Cluj cultural, boem, dominat de clădiri istorice. „Cred că am ales maximum cinci sau şase fotografii care înfăţişau clădiri noi. Oricum, mallurile le sunt deja cunoscute celor care vin în vizită aici”, glumeşte Albu.

Câte fotografii aţi făcut până acum?

Nu am stat niciodată să le număr, dar sunt câteva sute de mii. Mai degrabă, spre un milion.

A fost greu să renunţaţi la film în favoarea fotografiei digitale?

Surprinzător, nu. Am reuşit să mă adaptez foarte repede la fotografia digitală.

Care vă e cea mai dragă fotografie?

Nu cred că există o fotografie anume. Mai degrabă, aşa spune că o colecţie, intitulată „Semne în lemne”, e preferata mea. E un proiect care a fost şi apreciat şi premiat în ţară.

Ce-i place

„Pe lângă fotografie? Muzica şi poezia. Asociez foarte multe lucrări ale mele cu muzica sau cu poezia. Chiar scriu poezii”, afirmă fotograful.

Ce nu-i place

„Din păcate, Clujul nu este reprezentat aşa cum ar merita, din punct de cere fotografic. Recunosc, e şi greu, ca şi clujean, să transpui în imagini oraşul în care locuieşti”, susţine Mircea Albu.

Profil

Născut: 4 septembrie 1943, la Aiud
Studii: Electrotehnică, la Institutul Politehnic Cluj
Familie: căsătorit, are doi copii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite