Milionar clujean reţinut pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie orădeni au dispus reţinerea omului de afaceri clujean Liviu Florian pe o perioadă de 24 de ore, el urmând să fie prezentat vineri Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA , Liviu Florian este acuzat de infracţiunea de trafic de influenţă. Clujeanul a fost reţinut în această seară pentru 24 de ore, alături de alţi doi inculpaţi - Savu Ion şi Niţu Ioan Romeo.

Potrivit DNA, în cursul lunii septembrie 2009, Liviu Florian a primit de la o angajată a Biroului Vamal Halmeu, 130.000 euro, promiţându-i acestia că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Agenţiei Naţionale a Vămilor (ANV) şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. „Suma de 130.000 euro a fost remisă inculpatului Florian Liviu în mai multe tranşe, prin intermediul inculpatului Savu Ion", se arată în comunicatul emis de DNA.

La scurt timp după primirea sumei, în data de 23 septembrie 2009, Nicoleta Dobrescu, cea care a cumpărat influenţă, a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV. În timpul strângerii sumei de 130.000 euro, angajata Biroului Vamal Halmeu a fost ajutată de Ioan Niţu Romeo, care a colectat sume de bani de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări. Niţu a fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu.



Nicoleta Dobrescu

image

În primăvara anului trecut, delegarea Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu a încetat. De această dată, Liviu Florian, cu complicitatea lui Ion Savu, a pretins de la Nicoleta Dobrescu suma de 300.000 de euro, cu promisiunea că va obţine o nouă numire a sa în aceeaşi funcţie.

„Da, este vorba de omul de afaceri clujean Liviu Florian, pot să confirm", a declarat, pentru „Adevărul de Seară", Marian Iancu, şeful DNA Oradea.

Liviu Florian, mărirea şi decăderea

1998. Liviu Florian devine proprietarul combinatului de creştere a porcilor de la Bonţida (judetul Cluj) şi al celui de la Gorneşti (judetul Mureş).

1999. Conform unui articol din „Foaia Transilvană“, Agroflip acumulează încă din primul de existenţă datorii de peste 5 milioane de RON (52 de miliarde de lei vechi)

2002. Datoriile Agroflip ajung, conform aceleiaşi surse, la 13 milioane RON (136 miliarde de lei vechi).

2005. Liviu Florian e inclus în Top 300 Capital al celor mai bogati români, cu o avere estimată la 18-20 milioane de dolari.

2006. AVAS organizează şapte licitaţii pentru vânzarea activelor unor debitori, printre care şi Agroflip, cu o restanţă de peste un million de dolari. Societatea este sancţionată de mai multe ori pentru nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte protecţia mediului .

2007. Combinatul înaintează „un program de modernizare-conformare” care determină autorităţile să-i dea aviz de funcţionare. Agroflip nu depune la Registrul Comerţului bilanţul pentru anul anterior.

2008. „Informaţia de Cluj“ scrie că Agroflip, care figurează la Bursa de valori Bucureşti ca fiind în stare de insolvenţă, îşi mută sediul social la Bucureşti, păstrând la Cluj un singur punct de lucru. 

2009. Bunurile imobile ale Agroflip, estimate la peste 1,6 milioane lei sunt scoase la vânzare prin licitaţie publică, pentru a acoperi datoriile către Autoritatea pentru Privatizarea şi Administrarea Participaţiunilor Statului (APAPS, actualmente AVAS), Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj, societatea Daf Speed din Turda şi Direcţia Impozite şi Taxe Locale a municipiului Cluj-Napoca.

Citiţi mâine, în „Adevărul de Seară", ediţia Cluj-Napoca, mai  multe detalii despre dosar şi dacă omul de afaceri va fi sau nu arestat.




Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite