VIDEO Preşedintele Pro Invent despre criza invenţiilor din România: „83% dintre companii sunt non-inovative”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de „spălat bani”, robotul umanoid, bomboanele cu ciocolată care ne scapă de microbi, sau braţul „Hidra” sunt câteva dintre invenţiile prezentate la Tâgul PRO INVENT 2017. Puţine dintre cele 370 de invenţii care participă la competiţie vor deveni realitate în România, ţară în care 83% dintre firme sunt non-inovative.

Peste 370 de invenţii care acoperă variate domenii ale ştiinţei şi  tehnicii, de la produse agricole, proteze ortopedice, mecatronică,  industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de 

aer, la roboţi, noi derivaţi chimici, produse naturiste, produse cosmetice şi altele vor fi prezentate la cea de-a  XV-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii - PRO INVENT 2017, care a început astăzi la Cluj-Napoca şi durează până vineri

„83% din companiile şi firmele din România sunt non-inovative. Tot acest clasament, care nu ne pune pe o poziţie onorabilă spune că 3% dintre firmele româneşti au caracter de inovator strategic. 8% sunt inovatori intermitenţi, iar 2% implementează noi tehnologii, numai 2%. Pe de altă parte, mişcarea de inventică la noi în ţară a scăzut foarte mult în ultimii ani, deşi avem rezultate excepţionale. Media de depuneri la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci) a cererilo de brevet este de o mie pe an la o populaţie de 20 de milioane. Şansa de reuşită, de a obţine brevet este între 15% şi 20%. Noi avem 170.000-180.000 de brevete în total, în timp ce ţările de lângă noi au milioane de brevete”, a declarat în deschiderea târgului , preşedintele ProInvent, Radu Munteanu, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).  

Robotul care face curăţenie

„Jenny 5”, robotul studenţilor de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia  „Este un robot umanoid şi când va fi gata va face aproape orice poate să facă un om. Este un robot ieftin şi uşor de construit, a costat 1.500 de dolari fără laptop. Robotul poate naviga cu ajutorul platformei, se poate roti, poate apuca obiecte, are funcţie de urmărire – dacă stau în faţa lui şi fac un pas în spate el vine după mine, cu ajutorul camerei poate detecta faţa. Robotul nu este în faza de dezvoltare incipientă, dar nu suntem nici foarte avansaţi”, susţine unul dintre studenţii prezenţi la târg. Printre funcţiile pe care le poate face acum robotul este să strângă obiecte de pe jos, să le mute dintr-un loc în altul, să colecteze gunoaie. Proiectul aparţine Universităţii şi este dezvoltat de fiecare generaţie de studenţi care studiază aici robotică. 

Casa de „spălat bani” 

Cercetătorul Remi Rădulescu, reprezenant al firmi SC Remir SRL din Timişoara, a realizat un sitem de sterilizare a bancnotelor şi a monedelor conceput să elimine bacteriile, virusuri, protozoare, mucegaiuri care se găsesc pe bani. Este alcăuit dintr-o casă de bani cu mai multe sertare  pe care sunt montate un ansamblu de lămpi ultraviolete. Rădulescu spune că o astfel de invenţie ar putea fi utilizată în sistemul bancar, deoarece există un număr mare de boli transmisibile prin intermediul bancnotelor şi a monedelor.

Bomboanele antibacteriene

O echipă de cercetători de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, coordonată de prof.dr.ing Emil Racolţa, a venit la târg cu un proccedeu de fabricre a unor bomboane de ciocolată cu efect antimicrobian, important în menţinerea igienei orale şi prevenirea afecţiunilor la nivelul cavităţii bucale. Produsul are trei straturi de cicolată cu uleiuri volatile de mentă, cuişoare şi lănâie verde, fiecare având caateristici antimicrobiene şi/sau aromatizante, a precizat studenta Ana-Gabriela Lăcan.

Braţul robotic „Hidra”

„Este un braţ pneumatic controlat prin inducerea aerului cu presiune în aeste tuburi care-şi schimbă lungimea. Braţul poate fi utilizat pentru manipularea mărfurilor şi are avantajul că datorită faptului că mişcarea e transmisă prin aceste tuburi flexibile nu există pericolul ca oamenii care s-ar afla în raza de acţiune a robotului să fie răniţi. Este un proiect al Universităţii dn Stuttgart, noi ne-am ocupat de partea de control”, a explicat Andrei Baciu, masterand la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.   

Util

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca organizează în perioada 22 – 24  martie 2017, în sediul situat pe Bulevardul Muncii nr. 103-105, cea de-a  XV-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii - PRO INVENT 2017. Pe parcursul celor trei zile ale salonului vor avea loc demonstraţii ale creativităţii studenţilor, prezentări ale celor mai importante proiecte de cercetare Orizont 2020  din cadrul Universităţii Tehnice, lansări de carte, precum şi întâlniri ale inventatorilor cu potenţiali utilizatori. Salonul este deschis vizitatorilor în intervalul orar 10 – 18 în zilele  de 22 şi 23 martie, iar în 24 martie între orele 10 – 14.Intrarea este liberă. Vezi aici programul evenimentului. https://proinvent.utcluj.ro/program. 

Tematica Salonului: materiale, procese şi produse inovative (energie, mediu. sănătate, agricultură, resurse, etc).

Prezentările grafice însoţite de machete, prototipuri, produse finite, de serie, prezentări video, precum şi a datelor privind impactul social, financiar al lucrării, se vor bucura de aprecierea expresă a juriului.

Condiţii de participare: Sunt acceptate doar lucrările brevetate (în ultimii cinci ani) sau în curs de brevetare (cu documentaţia depusă) care nu au mai fost premiate la Salonul Pro Invent.

Citeşte şi

VIDEO Motorul cu magneţi, invenţia care ar putea revoluţiona industria auto, „zace“ într-un sat uitat de lume din Ardeal

Invenţie de Nobel: cum a luat naştere sângele artificial fabricat la Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite