VIDEO Lecţie pentru profesorii români la UBB: cum a explicat un laureat Nobel munca lui povestind despre  împărţirea unui tort

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eric Maskin, economistul american laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2007 pentru lucrările legate de teoria concepţiei mecanismelor, a primit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. Profesorul a explicat audienţei descoperirea lui folosind metafora împărţirii unui tort între doi copii.

Eric Maskin, profesorul de la Harvard care a obţinut în 2007 Nobelul pentru economie a contribuit, de-a lungul carierei sale, la cercetarea unor domenii precum teoria jocurilor, teoria contractului, teoria alegerii sociale, economia politică şi alte domenii ale economiei. Academia Regală de Ştiinţă din Suedia i-a acordat premiul suprem care atestă valoarea unui cercetător „pentru lucrările legate de teoria concepţiei mecanismelor”. Prezent în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai, la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, Maskin şi-a concentrat discursul în explicarea în termeni simpli a muncii pentru care a primit premiul Nobel. 

Explicaţie de Nobel

El a explicat teoria concepţiei mecanismelor folosind metafora împărţirii tortului între doi copii: „Imaginaţi-vă că sunteţi părinţi şi aveţi doi copii, Bob şi Alice, şi ai un tort pe care vrei să-l împarţi între cei doi copii. Scopul vostru este ca fiecare copil să fie mulţumit cu bucata pe care a primit-o. Asta înseamnă că Bob ar trebui să creadă că are cel puţin jumătate de tort, ia Alice ar trebui să creadă că ea are cel puţin o jumătate de tort. Vorbim despre o împărţire corectă şi întrebarea este cum obţinem o astfel de împărţire. Probabil că vă gândiţi că ajunge să luaţi un cuţit şi să tăiaţi tortul în două părţi egale, iar pentru că tu crezi că ai tăiat două părţi egale presupui că şi copiii vor crede asta. Şi cu asta ai rezolvat problema. Problema este că aproape niciodată copiii nu văr lucrurile aşa cum le văd părinţii lor. Deşi tu crezi că ai tăiat tortul în două părţi egale, Bob poate crede că bucata lui Alice e mai mare. Cum rezolvi problema asta? În termen de concepţia mecanismului trebuie să obţinem o împărţire corectă, dar nu avem destule informaţii pentru a face asta, pentru că nu ştii cum văd copiii tortul. Întrebarea concepţiei mecanismelor este dacă în ciuda lipsei acesteia de informaţii există o procedură care poate fi urmată şi care poate avea ca rezultat o împărţire corectă. Veţi observa că această problemă de împărţire a apărut din vremuri străvechi. Este o problemă similară cu cea pe care Biblia ne-o spune despre au avut-o Lot şi Abraham când au vrut să-şi împartă viile între ei. Soluţia găsită, conform Bibliei, este foarte simplă şi foarte inteligentă. Aceasta este o marcă a mecanismelor în domeniul concepţiei mecanismelor. Aceste soluţii sunt întotdeauna foarte simple şi foarte ingenioase.Rezolvarea problemei împărţirii tortului este un exemplu de ingeniozitate: ideea este să pui pe unul dintre copii, Bob de exemplu, să taie tortul în două, iar pe celălalt, pe Alice, să aleagă, se numeşte metoda „împarte şi alege”. Vă explic şi de ce funcţionează: când Bob taie tortul este stimulat puternic să se asigure că cele două bucăţi sunt egale. De ce? Pentru că dacă una dintre ele va fi mai mare, el ştie că Alice o va lua şi el rămâne cu bucata mai mică. Astfel, şi Bob şi Alice sunt mulţumiţi”, a explicat profesorul. 

O problemă simplă

Celor care s-au gândit că „e o problemă atât de simplă, de ce ne pasă despre ea?”, profesorul le-a răspuns: „este simplă, dar îndeajuns de complexă pentru a explica câteva dintre trăsăturile concepţiei mecanismelor: prima, aşa cum am spus, cel care concepe mecanismul, mama în cazul nostru, nu are informaţii importante pentru a identifica rezultatul: nu ştie cum văd copiii tortul, deci trebuie să folosească un mecanism, în cazul nostru mecanismul „împarte şi alege”. Există o complicaţie aici, că Bob şi Alice nu au, neapărat, acelaşi scop ca şi mama. Mama vrea să obţină o împărţirea corectă, dar Bob şi Alice nu vor o împărţire corectă, ci vor să obţină cât mai mult tort. Obiectivele copiilor şi ale mamei sunt în conflict, iar ea trebuie să ţină cont de acest posibil conflict de obiective, atunci când concepe mecanismul”, a mai arătat profesorul.

El a continuat cu explicarea modului în care în SUA s-a făcut distribuirea frecvenţei radio între mai multe firme private şi a concluzionat că teoria concepţiei mecanismelor poate fi folosită în domenii importante precum în realizarea unui acord internaţional privind mediul, reglementarea pieţelor financiare şi chiar în alegerea unui preşedinte. 

Citeşte şi

Premiant Nobel la Universitatea Babeş-Bolyai: Eric Maskin va primi titlul de Doctor Honoris Causa

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite