Gata cu fabrica de doctorate a Academiei Naţionale de Informaţii. Noul şef al instituţiei: „nu va ieşi nicio teză până când nu voi spune eu că este OK”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Adrian Ivan este noul şef al Şcolii Doctorale a Academiei Naţionale de Informaţii. FOTO: R.F.
Profesorul Adrian Ivan este noul şef al Şcolii Doctorale a Academiei Naţionale de Informaţii. FOTO: R.F.

Profesorul de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Adrian Ivan, susţine că vrea să aducă Şcoala de Studii Doctorale a ANI „pe un făgaş de normalitate” şi că va verifica personal toate doctoratele care vor fi susţinute aici. Cea mai mare provocare pe care o va avea este legată de “capacitatea oamenilor de înţelege că e nevoie de o schimbare radicală în sistemul de învăţământ românesc”.

Reforma demarată de şeful SRI, Eduard Hellvig, la Academia Naţională de Informaţii (ANI) îl aduce pe profesorul  universitar Adrian Ivan, de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), în funcţia de coordonator al Şcolii Doctorale a ANI. Schimbarea anunţată, luni, vine în contextul scandalurilor privind doctoratele susţinute la ANI şi suspectate de plagiat, foarte multe dintre acestea fiind coordonate de fostul ministru Gabriel Oprea. 

Două sunt argumentele principale care au dus la numirea profesorului doctor Adrian Ivan în funcţiona de coordonator al Şcolii Doctorale ANI. Pe de o parte, universitarul clujean a fondat în 2014 în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a UBB programul de studii universitare la nivel licenţă intitulat „Studii de Securitate", care este completat de primul masterat în studii de securitate din ţară - „Managementul securităţii în societatea contemporană". În cadrul acestor specializări Ivan şi-a propus susţinerea unei noi profesii - cea de manager şi negociator de securitate. Ivan a cooptat în corpul profesoral specialişti care au lucrat în servicii secrete, în poliţie şi armată sub formă de cadre didactice asociate. O parte dintre absolvenţii studiilor de securitate au fost recrutaţi în diferite servicii secrete, Poliţie sau Ministerul Apărării.  

Forma viitori angajaţi ai serviciilor secrete

Ivan s-a inspirat după modelul marilor universităţi din lume care pregătesc într-un cadru civil candidaţi pentru diferite servicii secrete. Ivan predă la această specializare cursuri precum „Managementul securităţii europene şi problematica minorităţilor naţionale şi entice”, „Politici comune în Uniunea Europeană”, „Politica Europeana de Vecinătate, Guvernanţa Uniunii Europene, Politica de Securitate energetică, Securitatea europeană şi minorităţile naţionale şi etnice”.

Celălalt argument important este faptul că Ivan a înfiinţat Şcoala Doctorală de Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, care conform siteului instituţiei „formează şi desăvârşeşte specialişti la cel mai înalt nivel al pregătirii universitare în domeniul relaţiilor internaţionale/studii europene şi a studiilor de securitate”.  Printre direcţiile de cercetare ale şcolii doctorale se numără: guvernanţa europeană, politica de securitate, securitatea economică, geopolitică, problematica minorităţilor etnice şi naţionale, securitatea energetică, securitatea umană, securitatea cibernetică, studiile de intelligence, filosofia politică şi drept internaţional.

Ivan este licenţia în Istorie, are un docotrat în Relaţii Internaţionale la UBB şi o diplomă de studii superioare obţinută la Institutul European al Universităţii din Geneva. 

„Sunt convins că o parte dintre colegii mei de la şcoala doctorală s-au comportat ca adevăraţi profesori şi şi-au făcut meseria. Sunt convins că există doctorate de bună calitate, dar pe de altă parte au existat derapaje ale unor conducători de doctorate care nu se pricepeau şi care au derapat spre zona politică,  lucru ce nu mai trebuie să fie acceptat”

Adrian Ivan, profesor universitar

Planul lui Ivan 

Adrian Ivan susţine că vrea să aducă Şcoala de Studii Doctorale a ANI „pe un făgaş de normalitate” şi că va verifica personal toate doctoratele care vor fi susţinute aici.

„Sunt convins că o parte dintre colegii mei de la şcoala doctorală s-au comportat ca adevăraţi profesori şi şi-au făcut meseria. Sunt convins că există doctorate de bună calitate, dar pe de altă parte au existat derapaje ale unor conducători de doctorate care nu se pricepeau şi care au derapat spre zona politică,  lucru ce nu mai trebuie să fie acceptat”, a arătat profesorul. El va încuraja cercetarea şi inovarea fără, insistând foarte multe pe etica universitară şi calitatea doctoratelor. „E foarte importantă alegerea temei de doctorat şi care trebuie să se fie din domeniul speific al studiilor de inteligece, nu voi accepta teze cu caracter general, teze cu tematică generală ce cuprindeau o arie întreagă. Nu e permis. O teză trebuie să se axeze pe cercetarea unei teme spefice, să ofere un model de anliză şi o teză concretă. Toate proiectele de doctorat vor fi supuse unei analize foarte serioase. Comisia de îndrumare îşi va face foarte serios treaba, voi cere fiecărui îndrumător să facă rapoarte, vom analiza ce e bun şi ce e rau, nu va ieşi nicio teză până când nu voi spune că eu că este OK, eu împreună cu conducătorul de doctorat. Eu în calitate de director voi verifica ca toate tezele sa fie conforme cu rigorile cercetării ştiinţifice”, a spus Ivan. 

Toate proiectele de doctorat vor fi supuse unei analize foarte serioase. Comisia de îndrumare îşi va face foarte serios treaba, voi cere fiecărui îndrumător să facă rapoarte, vom analiza ce e bun şi ce e rau, nu va ieşi nicio teză până când nu voi spune că eu că este OK, eu împreună cu conducătorul de doctorat. Eu în calitate de director voi verifica ca toate tezele să fie conforme cu rigorile cercetării ştiinţifice”

Adrian Ivan, profesor universitar

Vor fi mai puţine doctorate 

„Mă aştept să fie mai puţine teze, nu am acum o statistică privind numărul lor, dar voi face o analiză în profunzime şi voi putea clarifica aceste aspecte. Am o singură pretenţie, să nu mie se pună mie în cârcă cu tot ce a fost până acum. Eu vreau să contruiesc o şcoală doctorală cu performanţă la Acadamia Naţională de Informaţii”, spune profesorul. Din stratega sa face parte creştere vizibilităţii şcolii doctorale şi atragerea spre instituţie a unor vârfuri în domenii prioritare pentru SRI precum securitatea cibernetică, cercetarea economică sau ştiinţele politice. „În general tezele de doctorat trebuie să aibă deschidere practică, iar în cazul acesta trebuie să existe o aplicabilitate specifică pentru că ANI este în slujba SRI, iar SRI este în slujba societăţii româneşti. În plus, e important ca acestea să se insereze în circuitul ştiinţitic al României şi al Europei”, detaliază universitarul. El vrea să sporească latura civilă a şcolii doctorale ANI pentru ca aceasta să aducă plus valoarea societăţii româneşti: „Vom colabora cu universităţi de prestigiu din România şi din Europa”.

Cea mai mare provocare 

În cazul în care va câştiga concursul pentru un mandat de patru ani de coordonator al Şcolii Doctorale a ANI, Ivan îşi propune să „pun şcoala doctorală pe un făgaş de normalitate şi sper ca după 4 ani societatea românescă se va uita cu interes la ANI şi mai ales la Şcoala Doctorală a ANI”. Crede că cea mai mare provocare pe care o va avea este legată de „capacitatea oamenilor de a înţelege că e nevoie de o schimbare radicală în sitemul de învăţământ românesc”.  

Citeşte şi

Specialist în securitate europeană: „Noi ne gândim că refugiaţii vin şi pun bombe, dar acest pericol exista şi înainte. Alta este adevărata problemă”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite