FOTO-VIDEO Tablourile unui puşcăriaş român au ajuns la palatul Papei de la Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictorul Alexandru Hărănguş a făcut zece ani de închisoare pentru tâlhărie. FOTO: Florina Pop
Pictorul Alexandru Hărănguş a făcut zece ani de închisoare pentru tâlhărie. FOTO: Florina Pop

Un fost puşcăriaş şi-a descoperit talentul de pictor în închisoare, iar tablourile sale, premiate, au ajuns pe holurile Papei.

Clujeanul Alexandru Hărănguş s-a transformat în pictor în cei zece ani petrecuţi în Penitenciarul din Gherla. Acest „dar" i-a adus biletul de intrare la expoziţii internaţionale din Viena şi Berlin, iar apoi spre Vatican, unde au ajuns două dintre lucrările sale făcute în închisoarea din Gherla. Alexandru Hărănguş are 58 de ani, a locuit în Dej şi a fost eliberat în urmă cu doi ani. Clujeanul a fost închis împreună cu soţia sa timp de zece ani în Penitenciarul Gherla, pentru tâlhărie. Instanţa le-a dat 15 ani, însă au ieşit condiţionat pentru bună purtare.

Acum încearcă să trăiască şi să-şi îndeplinească visul de a picta. Nu are un loc de muncă stabil, dar acceptă orice i se oferă. „Nu mi-e ruşine să spun că sap fundaţii de case şi că am muls vaca. Atunci când merg la un interviu şi se află că am fost închis, mi se spune să las un telefon, că mă sună ei. Cu toţii ştim ce înseamnă asta", a povestit Alexandru Hărănguş.

Pictură a clujeanului Alexandru Hărănguș

Clujeanul Alexandru Hărănguș, un fost deținut, expune la Vatican

Clujeanul îi este recunoscător celui care l-a învăţat ce e pictura, un alt deţinut, fost profesor de grafică. „Mai mult desenam decât pictam şi parcă evadam din locul acela. Treptat, când am văzut că reuşesc să pictez tablouri, simţeam că ele sunt ca şi copii mei. Când terminam un tablou şi îl dădeam la protocol la penitenciar, parcă mă despărţeam de un copil de-al meu şi parcă îmi doream să ajungă undeva într-o casă bună, unde să nu fie praf. Îi doream tot binele din lume tabloului", a mai spus pictorul.

Premiat la Viena şi Berlin

Două dintre picturile sale au ajuns într-o „casă bună": Vaticanul. Este vorba de o pictură numită „Identităţi paralele" şi de un portret al actualului Papă, Benedict al XVI-lea.

Reprezentanţii penitenciarul din Gherla au aflat de o expoziţie internaţională de pictură de la Viena. I-au trimis tabloul „Identităţi paralele" care, din mii de lucrări, a câştigat locul şase. „Cei de la expoziţie mi-au spus că îşi rezervă dreptul să păstreze lucrările trimise. M-am bucurat tare mult când am aflat că am luat premiu", a adăugat Hărănguş.

Pictura premiată la Viena a clujeanului Alexandru Hărănguș

Tabloul care a fost premiat la Viena și ajuns la Vatican

După a fost premiat la Viena, tabloul său a fost trimis la Vatican, pentru a fi expus. Acela a fost momentul în care pictorul a realizat, după o fotografie, un portret al actualului Papă şi l-a trimis tot la Vatican. „Am primit o scrisoare de mulţumire de la Vatican pentru acel portret. A fost emoţionant", adaugă Hărănguş. L-a reprezentat pe Suveranul Pontif în picioare cu bastonul lui Isus într-o mână şi cu un porumbel ţinând în cioc o creangă de măslin, în cealaltă mână. Alexandru Hărănguş a câştigat premiul la Viena în 2009.

Un an mai târziu, a luat încă un premiu, la o expoziţie internaţională la Berlin cu o lucrare făcută în doar o săptămână. „Tabloul nici nu se uscase bine când l-am trimis", încheie artistul.

Metafora unei vieţi în închisoare

Pictura numită „Identităţi paralele" înfăţişează, în culori închise, un om ţintuit în scaun cu rotile care are o oglindă în loc de cap. Alexandru Hărănguş a pictat tabloul în detenţie. Pe lângă diploma pentru locul şase, obţinută la Viena, tabloul i-a mai adus şi un premiu constând în 150 de dolari. „Prin acel tablou cu oglindă am vrut să arăt că, oriunde am fi, ne simţim, câteodată, ca într-o închisoare", a explicat Hărănguş.

Tabloul premiat la Berlin

Pictura premiată la Berlin

Despre cum și-a descoperit talentul său şi despre greutăţile vieţii de după închisoare (care, spune el, sunt mai apăsătoare decât în detenţie), Hărănguş le-a vorbit, miercuri seara, unor zece deţinuţi veniţi la un seminar regional la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca. Seminarul face parte dintr-un proiect al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (organism din cadrul ONU) cu scopul de a reintegra deţinuţii în societate.

La întâlnire, cei din penitenciarul din Gherla au adus şi o copie după tabloul premiat la Viena şi ajuns la Vatican.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite