FOTO Romii de la Pata Rât au adus gunoaie la Consiliul Judeţean Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romii de la Pata Rât au adus gunoaie la Consiliul Judeţean Cluj
Romii de la Pata Rât au adus gunoaie la Consiliul Judeţean Cluj

Aproximativ 20 de persoane, tineri din diferite organizaţii civice, dar şi cetăţeni care locuiesc la groapa de gunoi de la Pata Rât, au adus mai multe pungi cu gunoaie la sediul Consiliului Judeţean Cluj în semn de protest faţă de noul Centru de Deşeuri. Ei cer ca autorităţile locale şi judeţene să le creeze un loc de muncă la noul centru.

Acţiunea a avut ca scop sublinierea importanţei muncii pe care o desfăşoară romii de la Pata Rât. Înarmaţi cu mănuşi şi pungi de plastic, tinerii au luat cu asalt coşurile de gunoi de pe Bulevardul Eroilor, de unde au strâns diverse PET-uri, hârtii , metale, după care au dus deşeurile la sediul Consiliului Judeţean.

„Prin acest performance încercăm să arătăm demnitatea muncii acestor oameni care lucrează în condiţii extrem de toxice la Pata Rât şi au făcut pentru acest oraş colectarea selectivă, în condiţiile în care autorităţile locale şi firmele de salubrizare nu au reuşit acest lucru", a declarat Adrian Dohotaru, din partea Grupului de Lucru ai Organizaţiilor Civice (gLOC), organizatorii protestului. Dohotaru a mai spus că în momentul de faţă se derulează un proiect de 76 de milioane de euro pentru noi facilităţi eco de colectare selectivă, dar nu au fost luaţi în calcul oamenii de la Pata Rât.

„În Pata Rât sunt oameni care au experienţă de peste 30 de ani, s-au născut generaţii de oameni acolo care au muncit, au reciclat gunoaie şi la ora actuală am înţeles că se va închide. Să aibă în vedere oamenii care au muncit acolo să le creeze un loc de muncă", a declarat Gheorghe Ciorbă, liderul comunităţii rome de la Pata Rât.

image

MAI MULTE IMAGINI DE LA ACŢIUNEA DE PROTEST

Liderul comunităţii de romi a mai spus ca dacă se va închide rampa vor rămâne oameni fără serviciu.„Ca lider, doresc să fac un apel acelora care au câştigat licitaţia, autorităţilor din Cluj, să aibă în vedere să creeze un loc de muncă oamenilor care au experinţă, care au muncit în astfel de domeniu", a declarat Gheorghe Ciorbă, liderul comunităţii rome de la Pata Rât.

Printre soluţiile propuse de protestatari se numără crearea de noi locuri de muncă şi noi reamplasări în momentul în care se va închide rampa de gunoi de la Pata Rât.

Ce spun autorităţile judeţene

Potrivit purtătorului de cuvânt al CJ Cluj, Victor Popa, angajarea acestor oameni nu ţine de autoritatea judeţeană, având în vedere că este vorba de o firmă privată.

„Această firmă nu este firma consiliului judeţean. Sunt anumite condiţii legale ce trebuie îndeplinite pentru angajare, trebuie avut în vedere că cei mai mulţi nu au buletin de identitate. În plus acolo lucrează copii, bătrâni, care nu vor putea fi angajaţi. Noul sistem nu va putea absorbi toată comunitatea de la Pata Rât", a declarat Victor Popa, purtător de cuvânt la CJ Cluj.

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a avut o serie de întâlniri cu aceşti tineri, săptămâna trecută, unde au fost discutate aceste probleme. „Acest proiect derulat de CJ Cluj are finanţare europeană şi este cunoscut faptul că finanţarea europeană nu are componentă socială. Rampa oricum se va închide prin directivele UE, nu o închide nici Tişe, nici Consiliul Judeţean, nici Moisin. Dacă nu se va închide vom lua amenzi uriaşe", a mai spus Victor Popa.

Protestatarii au fost mutaţi, ca să nu strice Ziua Poliţiei

Cu toate că protestul a fost anunţat să se desfăşoare în Piaţa Unirii, protestarii nu au fost lăsaţi să se manifeste acolo din cauza evenimentelor desfăşurate cu ocazia împlinirii a 190 de ani de la înfiinţarea Poliţiei.

Şeful poliţiei municipiului Cluj-Napoca, Marcel Bonţidean, a interzis ca romii de la Pata Rât să-şi afişeze bannerele şi mesajele.

„Noi avem aprobare pentru manifestarea de astăzi de Ziua Poliţiei Naţionale. Ne respectăm reciproc, fapt pentru care dumneavostră sunteţi un om inteligent vă duceţi să manifestaţi pe strada Eroilor. Dacă faceţi altfel ne puneţi în situaţia de a lua măsuri şi ne stricaţi şi nouă ziua şi dumneavoastră", a declarat Marcel Bonţidean, şeful Poliţiei Cluj-Napoca.

Lucrările demarate la noul Centru de Deşeuri


Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a inaugurat marţi lucrările de execuţie a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj, proiect în valoare totală de 107.536.011,54 lei fără TVA.

Termenul de finalizare a Zonei Tehnice şi a primei celule de depozitare este de 14 luni. Cu această ocazie, Alin Tişe a declarat că atât rampa de gunoi de la Pata Rât, cât şi celelate rampe din judeţ vor fi închise într-un an. Lucrările se vor derula în baza contractului încheiat cu Asocierea SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL şi SC Vel Service SA.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite