FOTO Cât costă casa de 4,5 metri pătraţi inventată de un arhitect român. A numit proiectul „chilii pentru sfinţi urbani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu Chillya, o casă minimalistă  FOTO Dragoş Lumpan
Imagine cu Chillya, o casă minimalistă  FOTO Dragoş Lumpan

Matius Ichim este un arhitect din Bucureşti care a creat o casă minimalistă pentru orăşenii care caută liniştea în afara junglei urbane. A denumit-o Chillya, are 4,5 metri pătraţi şi foarte puţine dintre obiectele cu care suntem obişnuiţi zi de zi.

„Să nu uităm că avem un scop aici, în lume, şi, uneori, valorile materiale ne deturnează“, mărturiseşte Matius Ichim, un arhitect din Bucureşti. De aproape 20 de ani redescoperă, cu fiecare proiect, cum spaţiul construit modelează caracterele şi cum şcoala de arhitectură a fost alegerea potrivită în viaţa sa profesională.

Cel mai recent proiect al studioului său se numeşte Chillya şi este o casă gândită ca o întoarcere la natură, la lucrurile mici, simple care dau farmec vieţii.

„În 2013 am schiţat prima chilie. O vedeam undeva într-o zonă montană, într-un luminiş. De acolo a venit şi ideea de nume: chilie pentru sfinţi urbani“, afirmă arhitectul.

Casa e gândită pentru cei ce vor să spună stop pentru câteva ore sau zile haosului cotidian şi caută un loc unde să se autoizoleze, să-şi audă gândurile.

image

Casa Chillya  FOTO Dragoş Lumpan

Numele te duce în sfera religiei

Denumirea proiectului vine din englezescul „chill“ şi americanul „ya“, iar împreună s-ar putea interpreta ca „relaxare pentru tine“. „Chillya este un îndemn la relaxare şi la focus pe lucrurile care îţi fac plăcere să le execuţi“, se arată şi pe site-ul studioului de arhitectură creat de Matius Ichim.

Crede că putem adopta o atitudine de monahi urbani şi că pentru asta nu e nevoie să fim canonizaţi. Ne povesteşte despre o idee pe care a citit-o mai demult şi în care crede:

„Poţi accede valori morale, spirituale şi în zona în care eşti cel mai puţin expus la ele, adică în oraş. Acolo nu ai şanse foarte mari să simţi prezenţa lui Dumnezeu pentru că eşti distras tot timpul, eşti tot timpul într-o goană, în imediat. Eşti gonit în tot felul de direcţii“.

În casa gândită de Matius nu există televizor, maşină de spălat, aragaz deoarece „toate-ţi vor lua timpul şi atenţia“.

casa minimalista chillya foto dragos lumpan

Detaliu FOTO Dragoş Lumpan

Ideea

Povestea casei minimaliste a început în urmă cu 4 ani când arhitectul se afla într-o perioadă de căutări. „Am simţit o nevoie de a mă îndepărta de haos şi de a-mi oferi timpul, răgazul, tihna, să găsesc nişte răspunsuri la ce trebuie să fac“, mărturiseşte el. Din acele momente de căutare a apărut ideea Chillya-ei.

Prototipul a fost construit în 5 luni şi acum se află în Bucureşti. În acel spaţiu, de 4,5 metri pătraţi, încap una-două persoane. Iniţial nu dispunea de toaletă în interior şi duş. Ulterior, după multe analize cu colegi arhitecţi şi cu sociologi -  „pentru că e bine să priveşti problema din mai multe perspective socio-antropologice şi având mulţi prieteni am apelat la o discuţie amicală cu unii dintre aceştia“ - a introdus toaleta, duşul. A fost sfătuit şi să cuprindă şi accesul la Internet în dotările Chillya-ei, să-i ofere independenţă energetică.

A mai apărut ideea unui loc separat, dedicat studiului sau lucrului la birou şi aşa s-a născut Chillya double, un concept care alătură spaţiului de odihnă spaţiul pentru zi dedicat studiului, muncii. „Simţi nevoia să-ţi aşterni gândurile, să scrii, să compui, să-ţi pregăteşti un proiect sau, pur şi simplu, să citeşti. Din acest motiv am creat Chillya double: zona de zi şi zona de noapte, separate ca volume, dar unite printr-un element de trecere“, explică arhitectul. În felul acesta, ansamblul este mai uşor de transportat şi instalat în locaţie.

Materiale

Lemnul este principalul materialul de construcţie. „S-a mers pe maximum de calitate, pe materiale prietenoase cu natura, obţinute prin metode la standarde europene, cu certificate“, menţionează arhitectul. Cum ştie că pentru orăşeanul mereu ocupat şi stresat, somnul este extrem de important, Matius Ichim spune că a pus accentul şi pe odihnă. De aceea a optat pentru o saltea cu înalte standarde ortopedice, dar şi care asigură un confort termic corpului în timpul nopţii.

image

„Pentru noi, oamenii, somnul este foarte important. Nu reuşim să ne odihnim cum trebuie pentru că ne deranjează zgomotul, vecinii etc..“, adaugă el.

O astfel de casă, în funcţie de dotări, ar costa de la 12.000 la 40.000 de euro. Arhitectul mărturiseşte că a primit multe cereri, aproape săptămânal, şi urmează a dezvolta parteneriate cu pensiuni, proprietari de podgorii, livezi, dezvoltatori de spaţii de birouri, şcoli şi grădiniţe private, cabinete de psihologie. Unul dintre cei care l-au contactat îi spunea că s-a întors din Belgia şi avea un proiect cu mulţi voluntari din vestul Europei şi îşi dorea un ansamblu de locuinţe pentru aceştia.

Loc de muncă, spaţiu de terapie prin artă, spaţiu de meditaţie, turism (rural, montan) sunt doar câteva dintre posibilele utilizări ale acestei construcţii altfel.

„Am mers pe calitate fiindcă ştiu că aceia care vor accesa aceste spaţii vor căuta calitatea şi văd viitorul în mod sustenabil“, explică Matius Ichim.

În lumea retailului

Matius Studio performează într-o ramură de nişă a arhitecturii: cea de retail, un domeniu dinamic, epatant, plin de tehnologie, avangardist, unde planurile de pe hârtie devin realitate mult mai repede decât în alte ramuri ale arhitecturii. Din pricina acestui ritm a şi optat pentru arhitectura de retail. A realizat că, „de fapt, în arhitectura de retail este vorba, ca şi în media, despre comunicare cu publicul şi, de aceea, trebuie să adaptez acel limbaj mediilor în care clienţii clienţilor mei le accesează“.

Mărturiseşte că l-ar tenta să facă un spaţiu comercial după o nuvelă de Mircea Cărtărescu. Cum ar arăta? „Transforming (n. r. în transformare). Un loc în care utilizatorul spaţiului se transformă. E ca o piesă de teatru adusă într-un mediu în care nu te aştepţi“, spune arhitectul.

casa minimalista chillya foto dragos lumpan

Detaliu  FOTO Dragoş Lumpan

Vă mai recomandăm:

FOTO Casele viitorului, „verzi“ şi prietenoase. Povestea clujenilor care şi-au făcut casă cu 15.000 de euro, din paie şi lut

Doi tineri din Turda, o scenografă şi un alpinist utilitar, au construit, cu aproape 15.000 de euro, o casă din baloţi de paie, lut şi apă. Se vor muta de Crăciun după ce pun panouri solare care să le asigure energia pentru curent, căldură şi încălzirea apei. Casa lor se află pe un deal care le oferă o privelişte superbă: întreg oraşul Turda. Bonus: o vedere spre castrul roman, „casa“ soldaţilor romani din fosta Legiune a V-a Macedonica.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite