FOTO Artiştii plastici au pus Clujul pe harta Europei în materie de artă contemporană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorului Galeriei Műcsarnok din Budapesta, Gabor Gulyas
Directorului Galeriei Műcsarnok din Budapesta, Gabor Gulyas

Un număr de 32 de artişti plastici din Cluj-Napoca vor expune la Galeria Műcsarnok din Budapesta unde vor oferi o reprezentare autentică a "fenomenului Cluj" în materie de artă contemporană. Vernisajul va avea loc in 19 aprilie si va fi deschisa până în data de 1 iulie.

Expoziţia "Călători în Europa - Artă din Cluj-Napoca" prezintă arta contemporană clujeană după căderea comunismului. Potrivit directorului Galeriei Műcsarnok, Gabor Gulyas, expoziţia cuprinde o perioadă scurtă de 10 ani unde fiecare din cei 32 de artişti prezintă diferite aspecte legate de Cluj-Napoca.

„A fost o muncă de cercetare de un an şi jumătate. Lucrările afişate se referă la mecanismele istorice şi ale memoriei, ambiguitățile perioadei de tranziţie, precum şi la schimbările ideologice. Atât pictura figurativă, cât şi tendinţele conceptuale critice şi lirice - cele două tendinţe definitorii ale artei contemporane din Cluj - sunt reprezentate într-un mod complementar la Műcsarnok", a precizat Gulyas.

Clujul apare pe harta mondială a artei contemporane

Potrivit directorului Galeriei Műcsarnok, Gabor Gulyas, după anul 2000, arta contemporană clujeană s-a ridicat şi a ajuns să fie apreciată la scară mondială, fapt prea puţin cunoscut printre clujeni.

Vezi o parte din lucrarile artiştilor clujeni la Galeria Műcsarnok din Budapesta

Click pe poze pentru a vedea câteva dintre lucrările artiştilor clujeni care expun la Budapesta

„Deşi Clujul e la est de Ungaria, am ales acest oraş deoarece considerăm că arta contemporană clujeană e vestită, urmează spiritualitatea europeană. Degeaba am vrea să prezentăm arta contemporană a oraşelor mai mari decât Clujul, pentru că acolo nu există o linie artistică atât de pronunţată ca aici. Consider că din punct de vedere al artei contemporane, Clujul e mai interesant decât Bucureştiu", a mai precizat Gulyas.

Prestigiul internaţional al artei contemporane din Cluj este indicat si de faptul că o parte considerabilă a lucrărilor au fost împrumutate din colecţii din Europa de Vest. Picturile, lucrările de grafică, obiectele, fotografiile, video-urile şi instalaţiile prezentate în expoziţie includ atât lucrări noi cât și lucrări specifice.

„Voi fi prezent cu cinci desene şi două obiecte. Acestea trebuie văzute, nu pot explica în ce constau lucrările mele. Clujenii trebuie să ajungă la expoziţie pentru lucrări şi nu numai pentru ale mele, ci şi pentru celelalte lucrări. Din experienţa mea, lumea este mult mai curioasă decât aici. Budapesta este cu 800 de kilometri mai la vest, acesta este motivul pentru care nu există un interes real la Cluj. Nu era foarte interesant dacă această expoziţie se organiza la Cluj", a precizat Zsolt Berszan, unul dintre artiştii care vor expune la Budapesta.

Colecţionarii italieni s-au arătat interesaţi de lucrările clujenilor

Cu toate că expoziţia de la Budapesta nu şi-a deschis oficial porţile, mai mulţi colecţionari italieni şi-au arătat interesul pentru lucrările clujenilor. „Săptămâna trecută ne-am întâlnit cu doi colecţionari italieni care au venit la expoziţie şi cu toate că nu era încă deschisă, s-au arătat interesaţi de lucrări şi au vrut să vadă modul de prezentare. Este un lucru foarte important că aceşti artişti clujeni sunt apreciaţi de colecţionarii europeni", a mai precizat directorul Galeriei din Budapesta.

La Cluj nu există locuri de expoziţie şi nici timp pentru artă şi cultură


În opinia lui Gabor Gulyas, această expoziţie nu a putut fi organizată la Cluj deoarece aici nu există locuri de expoziţie, cu toate că „arta clujeană este mai interesată decât cea din Ungaria".

Artist plastic şi profesor la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Ioan Sbârciu, este de părere că în acest moment sunt alte priorităţi în România şi nu este timp pentru cultură şi artă.

„Din păcate, nu există locuri şi săli de expoziţie în Cluj-Napoca. Nu sunt bani pentru cultură, învăţământ sau artă, sunt alte priorităţi. Aceşti artişti sunt foarte buni şi îi susţinem chiar dacă societatea i-a uitat. Ne bazăm pe relaţii, pe prieteni să îi facem cunoscuţi. Ei oricum se manifestă pe plan internaţional şi îi ajutăm cu tot ce putem. Va veni o vreme când vor fi apreciaţi şi în ţară", a precizat Sbârciu.

Cine sunt clujenii care expun la Budapesta

Artişti plastici ale căror creaţii vor fi admirate în capitala Ungariei sunt: Marius Bercea, Zsolt Berszán, István Betuker, Mihuţ Boscu, Răzvan Botiş, Mircea Cantor, Radu Comşa, Csaba Csiki, Duo van der Mixt, Oana Fărcaş, Adrian Ghenie, Simon Cantemir Hauşi, Mihai Iepure Gorski, István László, Victor Man & Anna-Bella Papp, Szilárd Miklós, Dénes Miklósi, Alex Mirutziu, Nita Mocanu, Ciprian Muresan, Cristian Opriş, Cristi Pogăcean, Victor Răcătău, Cristian Rusu, Şerban Savu, Leonardo Silaghi, Mircea Suciu, Péter Szabó, Sergiu Toma, Gabriela Vanga, Szabolcs Vereş.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite