Fost director la Europa Liberă, dat în judecată de un profesor clujean pentru că l-ar fi făcut „pupincurist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Nicolae Păun l-a acţionat în judecată pe Michael Shafir, jurnalist care a lucrat timp de peste 20 de ani la Europa Liberă, pentru că l-ar fi jignit. Scandalul a izbucnit după ce Facultea de Studii Europene a decis să nu-i prelungească lui Shafir contractul de muncă.

Acţiunea civilă a fost înregistrată vineri la Judecătoria Cluj-Napoca. „Am solicitat plata de daune morale pentru repararea prejudiciului provocat. Daunele morale, dacă se vor obţine, vor fi donate unei fundaţii care va sprijini copiii cu venituri reduse din mediul rural. Consider că expresii de genul "pupincurist", "cioară vopsită" preluate de profesorul Shafir, dar folosite în discursul public sunt incompatibile cu mesajul public ce trebuie să caracterizeze mediul universitar", a declarat Nicolae Păun.

Profesorul Michael Shafir a afirmat în presa locală că e victima unui război în care sunt implicaţi „anumiţi colegi care până ieri erau pupincuriştii numărul unu ai fostului rector". De asemenea, acesta a mai afirmat că studenţii i-au spus că au existat presiuni la vot «de la Păun, păuni şi alte ciori vopsite».

Citeşte aici mai multe despre scandalul dintre cei doi universitari

Conflictul Shafir - UBB

Conflictul dintre profesorul Michael Shafir şi Facultatea de Studii Europene a început când Consiliul profesoral al Facultăţii a decis, marţi, cu majoritate de voturi, să nu le mai prelungească contractele de muncă profesorilor Michael Shafir şi Andrei Marga.Cu toate acestea, celor doi profesori li s-a propus continuarea colaborării cu plata cu ora sau convenţie civilă.„Nu vrem să renunţăm la ei. Totul a plecat de la decizia Senatului UBB care în cazul profesorilor care îndeplinesc vârsta de pensionare s-a hotărât să se procedeze în două feluri: plata cu ora sau convenţie civilă", a precizat profesorul Nicolae Păun, membru în Consiliul Profesoral al Facultăţii de Studii Europene.

Plata la oră, numai pe centură

„Consiliul profesoral al Facultăţii de Studii Europene a decis să nu prelungească contractul cu subsemnatul şi cu profesorul Andrei Marga, propunându-ne amândurora să ne continuăm activitatea la plata cu ora. Am anunţat demult că la plata cu ora se plăteste numai pe centură. Drept care, din acest moment sunt întrerupte toate legăturile dintre subsemnatul şi UBB", a postat profesorul Shafir pe pagina de Facebook, imediat după decizia Consiliului Profesoral.

450 de profesori de la UBB, plăţiţi „ca pe centură“

Profesorul Nicolae Păun a mai precizat că potrivit Legii Educaţiei Naţionale, doar Universitatea este singura persoană juridică în drept să încheie contracte de muncă cu profesorii pensionari, facultăţile adoptând exclusiv un aviz consultativ, iar cadrele didactice pensionate pot fi plătite în regim de plată cu ora. „Avizul negativ acordat domnului profesor Shafir a avut ca obiect încheierea unui contract individual de muncă pe perioadă determinată şi nu a fost un aviz negativ pentru continuarea colaborării cu Facultatea noastră. 12 membri ai Consiliului Profesoral al Facultăţii de Studii Europene au votat împotriva semnării unui contract individual. Potrivit legii avizul este condiţionat şi de situaţia financiară a facultăţii", a mai adăugat Păun.
În 2011 peste 450 de cadre didactice ale Universităţii Babeş-Bolyai au fost plătite în regim de plată cu ora.

Cine este Michael Shafir

Shafir a fost comentatorul-documentarist al Europei Libere vreme de peste 20 de ani. La 22 de ani, Michael Shafir a ajuns să lucreze la postul de radio Europa Liberă, într-un departament ce se ocupa cu sondajele de opinie publică şi cercetarea audienţei. Intervievaţi erau turiştii, iar sondajele erau realizate prin intermediul unor Institute de sondare a opiniei publice: „Dacă lucram direct, era sinucidere dublă, şi pentru noi, şi pentru ei”. Între 1988-1991, el a fost şef al unităţii de Cercetare Românela Radio Europa Liberă, iar între 1985 şi 1988, Shafir a fost director adjunct la departamentul de cercetare a opiniei în cadrul aceluiaşi post de radio. El şi-a găsit liniştea la Cluj, unde, de câţiva ani preda studenţilor de la Studii Europene. La plecarea sa de pe postul de redactor-documentarist la Europa Liberă, el a luat cu sine arhive ale postului care "stocau" peste 40 de ani din viaţa României. Actele au fost donate Facultăţii de Ştiinţe Europene.

Citeşte aici un material despre viaţa lui Shafir

Vezi aici CV-ul lui Shafir

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite