Expoziţia „Rembrandt. Apogeul artei gravurii“ continuă până pe 8 iunie. Taximetriştii vor avea un tur gratuit ca în muzeele din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, 14 mai, se deschide partea a doua a expoziţiei „Rembrandt. Apogeul artei gravurii“ la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Vineri, între orele 9.00 şi 10.00, taximetriştii clujeni au parte de un tur gratuit.

Aproape 300 de gravuri originale obţinute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt, plăci aflate în patrimoniul Muzeului Luvru din Paris, sunt expuse la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Vernisajul expoziţiei a avut loc la mijlocul lui aprilie, în prezenţa ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Expoziţia poate fi admirată până pe 8 iunie.

„E o expoziţie excepţională, un un privilegiu pentru clujeni şi pentru cei care viziteaza oraşul în această perioadă. Implicarea autorităţilor locale e foarte importantă, în perspectiva anului care va fi 2021, în care România va da o Capitală Culturală Europeană. (...) Eu cred că această expoziţie va marca anul cultural 2014 la Cluj. Sigur, va trece şi prin alte oraşe, inclusiv Bucureşti, dar faptul ca a venit mai întâi în Transilvania, la Cluj, e un mesaj important pentru toţi”, spunea, la vernisaj, ministrul Culturii.

Ce puteţi vedea în partea a doua a expoziţiei. Organizatorii au pregătit prezentarea de mai jos:

PORTRETE DE BĂRBAŢI | 47 gravuri | 1629 – 1664
Pe parcursul întregii sale cariere de pictor şi gravor, Rembrandt a realizat o multitudine de portrete de bărbaţi, a căror predominanţă numerică atrage atenţia şi în această expoziţie. Între cei care îi comandau lucrări se numără teologi, în principal calvinişti, cărturari, comercianţi, patricieni, negustori, mecena, conducători statali şi alte personalităţi ale Olandei acelor vremuri.

PORTRETE DE FEMEI | 14 GRAVURI | 1628 – 1642
Spre deosebire de portretele contemporanilor bărbaţi, Rembrandt realizează un număr mic de portrete de femei. Un rol important, mai ales în anii tinereţii, l-a avut mama sa, al cărei chip l-a redat de mai multe ori.

STUDII DE CAP ŞI ALTE SCHIŢE | 8 gravuri | 1630 – 1651
Alături de autoportretele în format mic, Rembrandt realizează diverse schiţe pe care le imprimă. În mod evident, este vorba despre studii impresionante care oferă privitorului posibilitatea să întrevadă modul de lucru al lui Rembrandt. Artistul imprimă în mod intenţionat schiţele nefinalizate într-un mod aleator, probabil pentru a transpune forma de reprezentare a non-finitului (care în pictură era deja cunoscută) şi asupra gravurilor imprimate, care deţineau pentru el o semnificaţie deosebită.

PEISAJE  | 27 gravuri | 1640 -1653
Deşi Rembrandt abordează rareori această temă în pictură, gravurile sale cuprind un număr apreciabil de peisaje. Deosebit de frecvente sunt reprezentările reliefului neted, de joasă altitudine, specific patriei sale. Peisajele lui Rembrandt nu documentează aspectul dealurilor, drumurilor sau copacilor. În ele lumina transformă însuşi spaţiul într-o entitate tranzitorie. Schimbarea incidenţei luminii şi elementele de atmosferă fac ca simpla descriere a locului să devină un spaţiu al experienţelor animate individual.

NUDURI | 14 gravuri | 1631 – 1661
Rembrandt se interesează de timpuriu de reprezentarea nudurilor, ele fiind o temă care se întinde pe tot parcursul creaţiei sale grafice. În lucrările reprezentând nuduri, Rembrandt nu încearcă să ascundă imperfecţiunile corpului omenesc, nici semnele lăsate de trecerea timpului. Artistul redă natura aşa cum este aceasta şi, în pofida criticilor vehemente, nu doreşte să idealizeze sau să standardizeze corpul uman.

SCENE DE GEN. TIPURI DE PERSONAJE | 35 gravuri | 1628 – 1655
Redarea scenelor din viaţa de zi cu zi a oamenilor, cel mai adesea a oamenilor săraci, devenise o temă predilectă a artiştilor olandezi din secolul al XVII-lea. Astfel s-a născut pictura de gen, care şi-a exercitat influenţa pe parcursul secolelor următoare, chiar şi dincolo de graniţele ţării.

Evenimente propuse în cadrul expoziţiei Rembrandt

VINERI, 16 Mai, ora 09.00-10.00
Tur ghidat oferit taximetriştilor. Intrarea se face pe baza legitimaţiei de taximetrist. (Organizatorii expoziţiei spun că în Germania astfel de tururi gratuite pentru taximetrişti sunt la ordinea zilei.)

SÂMBĂTĂ, 17 Mai, ora 16.00-01.00
NOAPTEA MUZEELOR

DUMINICĂ 25 Mai, 1 Iunie, 8 Iunie 2014
Ghidaje specializate
12.00 – Maghiară
13.00 – Română
15.00 – Maghiară
16.00 – Română

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Obicei străvechi de Rusalii în Transilvania, înrudit cu coridele spaniole: „Înstruţatul boului“

FOTO Proiect fotografic inedit: Ce păsări trăiesc la Muzeul Satului din Cluj

Şcoală de olărit, pictură şi ţesut la Muzeul satului din Cluj-Napoca

Ministrul Culturii la vernisajul expoziţiei dedicate lui Rembrandt: "faptul că a venit mai întâi la Cluj e un mesaj important"

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite