Experiment dulce la Cluj. Doi studenţi au făcut un pantof de ciocolată cu ajutorul unei imprimante 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amalia Nemeş şi Alexandru Szabo, studenţi la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din Cluj, i-ar putea concura cu succes pe cofetarii din oraş. Cei doi au reuşit să realizeze un pantof de ciocolată, folosind pentru aceasta o imprimantă 3D.

Amalia este studentă în anul trei la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Cluj (USAMV), iar Alexandru este boboc. Cei doi au acceptat provocarea doctorandei Gabriela Precup şi au făcut echipă cu aceasta într-un proiect inedit.

La final, a rezultat un pantof de ciocolată, realizat cu ajutorul unei imprimante speciale 3D. Proiectul a demarat la sfârşitul anului trecut, în decembrie, când conducerea universităţii a achiziţionat o imprimantă specială pentru dotarea Laboratorului de Biotehnologii Alimentare din cadrul Institutului pentru Ştiinţele Vieţii. 

image

Patru ore pentru un desert în formă de pantof

„Imprimanta a sosit în luna decembrie la Laboratorul de Biotehnologii Alimentare din cadrul Institutului pentru Ştiinţele Vieţii, am încercat şi atunci, dar nu am reuşit şi am reluat experimentul acum. Am lucrat cam patru ore, dar cel mai mult ne-a luat să stabilim toate coordonatele, toţi parametrii imprimantei, duza prin care curgea ciocolata etc… Imprimanta are modelele ei, noi am ales acest pantof, care poate fi umplut cu cremă, dulceaţă, praline, fiecare cu ce-şi doreşte. Am folosit ciocolată menaj, dar nu cu unt de cacao, ci cu ulei de palmier şi alte grăsimi vegetale, şi am turnat pantoful strat cu strat. Am încercat să facem floarea de decor a pantofului tot la imprimantă, din marţipan, dar nu am reuşit şi atunci am modelat-o manual. Pantoful e comestibil”, a spus Alexandru despre proiectul „pantofului de ciocolată”. 

Împreună cu Amalia Nemeş, care este studentă în anul al III-lea la aceeaşi facultate, Alexandru Szabo speră să aibă succes şi cu al doilea proiect pe care urmează să-l realizeze împreună, tot cu ajutorul imprimantei 3D: mărţişoare. „Proiectele de acest fel sunt o alternativă pentru cei care nu se descurcă pe partea artistică”, a încheiat studentul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite