Disidenţii Filip şi Michnik s-au întâlnit la Cluj după 29 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disidentul anticomunist polonez Adam Michnik s-a aflat ieri la Cluj, pentru a participa la un dialog cu jurnalistul român Emil Hurezeanu. Iulius Filip, curajosul clujean care îndrăznea să trimită în 1981 o scrisoare către primul Congres al mişcării sindicale „Solidaritatea“, l-a întâlnit astfel, pentru prima oară, pe Adam Michnik.

Prezenţa la Cluj a disidentului anticomunist Adam Michnik, unul dintre membrii marcanţi ai sindicatului anticomunist polonez „Solidaritatea“, a marcat, ieri, un moment emoţionant.

Iulius Filip, curajosul clujean care îndrăznea să trimită în 1981 o scrisoare primului Congres al mişcării sindicale „Solidaritatea“, în urma căreia a fost arestat în închisorile comuniste pentru 540 de zile, l-a întâlnit pentru prima dată pe Adam Michnik, unul din cei care reprezentau pentru el la acea vreme, „visul şi speranţa“.

Michnik vrea să-l ducă pe Filip în Polonia

Iulius Filip, acum în vârstă de 63 de ani a fost forţat pe perioada detenţiei să poarte lanţuri la mâini şi la picioare, să mănânce iarbă fiartă şi să stea în picioare 17 ore pe zi.

„Nu ştia cum arăt, dar şi-a amintit imediat de mine şi de scrisoarea mea. M-a întrebat dacă mai lucrez, ce fac acum, ce scriu. I-am zis că sunt la pensie. Mi-a povestit cu lux de amănunte atmosfera creată de citirea scrisorii trimise de mine. Şi-a amintit cum toată sala s-a ridicat în picioare şi a aplaudat”, a declarat pentru „Adevărul“ Iulius Filip.

În replică, clujeanul i-a explicat că tocmai această atmosfera „incendiară“, descrisă şi de presa vremii în Europa a fost  „proba” principală pentru a putea fi acuzat şi condamnat pentru „propagandă împotriva orănduirii socialiste“.

Potrivit lui Filip, Michnik i-a promis că va face tot posibilul ca aceasta să poată fi prezent anul acesta în Polonia, la aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea Sindicatului Liber „Solidaritatea“. Adam Michnik s-a aflat ieri la Cluj, pentru a participa la un dialog cu jurnalistul român Emil Hurezeanu.

Evenimentul intitulat „Căile libertăţii“ a debutat la ora 18.30, în sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai“, şi a fost organizat de Centrul Raţiu pentru Democraţie, care i-a acordat anul trecut disidentului polonez Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie.

„Când sunt la Cluj prefer să nu fac pe deşteptul”


Acesta a fost destul de rezervat cu privire la problema lustraţiei în România sau la soluţionarea problemei transnistrene, rezumându-se la a discuta principial despre democraţie.

„Când sunt la Cluj preferă să ascult, decât să fac pe deşteptul. Această dezbatere despre lustraţie mă interesează foarte tare. Prefer însă s-o ascult decât să mă prefac că ştiu mai multe decât oricare dintre voi, românii. Problema stă în detalii. Am avertizat că sub deviza luptei împotriva corupţiei, se poate ajunge la construirea unui stat miliţienesc, pentru că aceasta era deviza lui Hitler”, a explicat Adam Michnik.

La întrebarea venită din public cu privire la soluţionarea problemei transnistrene, polonezul s-a rezumat la a se amuza, spunând că e istoric şi jurnalist, nu profet.

„Îmi puneţi întrebări ca unui prooroc. Până acum, Moldova a fost menţinută ca punct de conflict. Depinde de acum de moldoveni şi de conducerea de la Bucureşti. Eu nu vreau să dau un sfat, pentru că m-aş compromite uşor. Însă cred că o iniţiativă raţională cu privire la această problemă trebuie să pornească de la Bucureşti, sub forma unui consens între cele două ţări”, a conchis Michnik.

Cine e Adam Michnik?

Adam Michnik este unul dintre cei mai mediatizaţi disidenţi anticomunişti din Europa de Est. Cunoscut istoric şi publicist, el este redactor-şef al celui mai important cotidian polonez Gazeta Wyborcza. Adam Michnik a fost unul dintre principalii oponenţi ai regimului comunist şi membru marcant al Solidarităţii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite