Detaliul care a făcut din hanul unde s-a născut Matia Corvin una dintre cele mai valoroase clădiri din Ardeal. Cum şi-a arătat regele Ungariei recunoştinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arăta în 1917 casa unde s-a născut Matia Corvinul.
Aşa arăta în 1917 casa unde s-a născut Matia Corvinul.

Unul dintre cele mai cunoscute hanuri din Cluj-Napoca este cel în care s-a născut la 23 februarie 1443 Matia Corvin,  unul dintre cei mai importanţi regi ai Ungariei. Suveranul a decis scutirea de impozite a clădirii care a găzduit-o pe mama sa când i-a dat naştere, situaţie care s-a păstrat până astăzi.

Clădirea gotică din Piaţa Muzeului numărul 6, situată în buricul oraşului, este unul dintre cele mai vizitate situri turistice din Cluj-Napoca. Imobilul construit în secolul al XV-lea a intrat în istorie în 1443 când  soţia lui Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei în acea perioadă şi viitor regent al Ungariei, l-a adus pe lume pe Matia Corvin. Erzsébet Szilágyi, descendentă  dintr-o familie de nobili maghiari cu mare influenţă, se afla în trecere prin Cluj, când a oprit la hanul denumit în acea vreme „Casa Mehffy”, după numele proprietarului. Clădirea este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Cluj, unicul palat clujean din epoca de tranziţie de la stilul gotic la cel renascentist. „Potrivit opiniei cvaziunanime a specialiştilor în istorie medievală, această clădire este casa în care s-a născut regele Matia Corvin, unul dintre marii suverani ai Renaşterii europene. Matia a vazut lumina zilei în 23 februarie 1443, de ziua Sfântului apostol Matia, al carui nume îl poartă”, a susţinut pentru „Adevărul” istoricul clujean Tudor Sălăgean. 

cluj
cluj

Clădirea e scutită de taxe şi astăzi
 

Matia Corvin a rămas cu un sentiment de afecţiune faţă de locul unde s-a născut. În anul 1467, regele Ungariei i-a scutit pe proprietarii casei de achitarea impozitelor şi taxelor către oraş. De asemenea, pe perioada domniei lui Matia Corvin, Clujul a beneficiat de nu mai puţin de 41 de privilegii. „Regele Matia a fost legat sentimental atat de oraş, cât şi de casa în care s-a născut. Din acest motiv, dupa încoronare, casa Mehffy a fost scutita de impozite, devenind astfel o proprietate extrem de valoroasă”, detaliază Tudor Sălăgean. Putem spune că scutirea de taxe a rămas până astăzi, Universitatea de Artă şi Design, care a preluat clădirea neplătind dări către municipalitate deoarece este instituţie de învăţământ, informează Cluj.travel. 

Regele Matia a fost legat sentimental atat de oraş, cât şi de casa în care s-a născut. Din acest motiv, dupa încoronare, casa Mehffy a fost scutita de impozite, devenind astfel o proprietate extrem de valoroasă”, 

Tudor Sălăgean, istoric

„Nu trebuie lăsat ca locul unde am venit pe lume să rămână un accident” 


O legendă despre casa Matia apare în cartea istoricului Lukács József,  „Povestea oraşului-comoară” care imaginează un dialog dintre Matia Corvinul şi unul dintre dregătorii săi:

„Nu trebuie lăsat ca locul unde am venit pe lume să rămână un accident, o întâmplare. Eu văd în acest fapt un semn al voinţei lui Dumnezeu”, i-a spus Matia primatului Ungariei, într-o vizită pe care a făcut-o în palatul acestuia din Strigoniu. 

-Aveţi dreptate, mărite suveran! Domnul le ştie şi le rânduieşte pe toate după voia lui. Mai mare minune nici că se poate, să ajungă, aşa cum notează şi cronicarul vostru, ser Antonio, pe tronul Ungariei, după Arpadieni şi Angevini şi după Casa de Luxemburg, feciorul unui mic nobil valah urcat, el însuşi cu puterea braţelor şi a minţii lui, pe cea mai înaltă treaptă la care avea acces. (...)

- M-am întrebat ce vrea să zică faptul că am venit pe lume într-un han unde mama oprise doar să înopteze. 

- Acesta este un semn că eraţi menit să fiţi la răscrucea tuturor întâlnirilor omeneşti, aşa cum îi stă bine unui rege ce trebuie să poarte de grijă celor apropiaţi, mari şi puternici, cât şi a ultimului om sărman din regat? (...)

- Şi potrivirea că m-am născut chiar în dulcele oraş transilvan de pe Someş, la Cluj?

- Acesta este semn că în vremea voastră oraşul de sub Feleac va avea partea de noroc fără seamăn”

Istoria clădirii

Clădirea a fost cumpărată în 1740 a de urbea clujeană, îndeplinind şi alte scopuri, cum ar fi cel de închisoare sau de spital. Pe 22 octombrie 1902 a fost deschis în incintă Muzeul Societăţii Carpatine Ardelene[, unul dintre cele mai frumoase muzee din Transilvania la vremea respectivă, dedicat turismului, etnografiei şi balneologiei. Aici era expusă o colecţie de peste 7.000 de obiecte, cuprinzând ceramică, broderii, unelte agricole, porturi, obiecte casnice rurale. Două dintre încăperile edificiului erau destinate evocării memoriei lui Matia Corvin, fiind expuse şi cele 7 machete care au concurat la concursul din 1894 pentru realizarea statuii lui Matei Corvin. Peste 2.000 de volume ale colecţiei fuseseră donate de către profesorul universitar Otto Hermann. Muzeul a funcţionat până în 1935. upă cel de-al doilea război mondial clădirea a adăpostit o perioadă un colegiu, iar apoi Universitatea de Artă şi Design, care o foloseşte şi în clipa de faţă. În 1996 a fost instalată o placă comemorativă în limbile română şi engleză.

Citeşte şi

Serial „Legendele Clujului" (I): Regele Matia Corvin, biciuit în centrul oraşului

Vezi aici toate povestirile care au şocat capitala Ardealului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite