De ce a plecat Moise Guran de la Digi24: „Nu se mai poate salva nimic din generaţia părinţilor mei, pentru că sunt legaţi de televizorul ăla“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zvonurile privind faptul că emisiunea pe care o realiza la Digi24 nu ar mai fi avut audienţă sunt „jignitoare”, a susţinut Moise Guran în cadrul unui eveniment desfăşurat la Cluj-Napoca. Jurnalistul a explicat adevăratul motivul pentru care a decis să plece din televiziune.

”Mă jignesc zvonurile conform cărora am plecat din cauză că nu aveam rating la DIGI24. Nu are nicio legătură”, a explicat, joi, la Cluj-Napoca, jurnalistul Moise Guran, fostul realizator al emisiunii BiziDay, la evenimentul de lansare a aplicaţiei de ştiri pentru telefoanele mobile pe care a conceput-o . 

”Emisiunea avea un rating bun, 200.000 de persoane, public tânăr, e foarte bine. N-aveam niciun motiv să plec, dar... n-avem niciun motiv să rămân. Pentru ce să rămân? Să mă vadă mama la televizor. Îi trimit o poză. Am decis să plec pentru că am pierdut foarte mult timp, noi, generaţia de jurnalişti din care fac parte, am pierdut foarte mult timp. Jurnaliştii obişnuiesc să spună, noi nu facem educaţie, aşa este, şcoala face educaţie, dar în acelaşi timp noi suntem datori să spunem adevărul. Este acesta un tip de educaţie? N-aş fi zis. Astăzi însă observând că te loveşti pur şi simplu de un perete... 

Vă dau un exemplu: mai ştiţi ştirea cu copilul cu ADHD din Piteşti. Ştiţi cum arăta ştirea iniţială: un copil cu autism nu a fost primit într-o tabără de colegii săi, fiindcă avea autism. Cineva a pus ştirea în felul acesta pe Facebook şi oamenii au început să-i dea like-uri, iar ştirea s-a dus în felul acesta până a ajuns la televizor. S-a dovedit că nu era aşa. Pentru că nu mai contează adevărul, contează ceea ce crede lumea, pentru că asta face audienţă. E uşor de spus publicului ceea ce vrea să audă, iar mai departe, tu-i schimbi, de fapt, realitatea.

Dumneavoastră mă urmăriţi pe mine acuma, iar eu pot să vă spun ce vreau, cu condiţia să mă şi credeţi. Ca să mă credeţi trebuie să mă urmăriţi o perioadă de timp, să deveniţi fanii mei...fan vine de la fanatic. Am ratat, pur şi simplu, un element esenţial pentru democraţie: fără informaţie corectă ce spune adevărul nu există democraţie. În momentul în care minţi, minţi, minţi, manipulezi, minţi şi iar manipulezi şi determini oamenii să te voteze, asta se numeşte democraţie? Da. A zis lumea aşa. Stai un pic, dar poate că informaţia nu era corectă. Ţara asta are un deficit grav de adevăr. Aşa că în momentul în care mi-am dat seama că am pierdut această bătălie, noi ca generaţie, generaţia mea de jurnalişti a pierdut această luptă, am plecat. Eu nu am pretenţia că reprezint pe cineva, nu am avut niciodată solidarităţi de breaslă. (...) 

Fiecare îşi duce bătălia lui, eu mi-am pierdut-o pe a mea. Sigur, mă gândesc că noi, toţi cei care am devenit jurnalişti după Revoluţie, înnebuniţi de libertate şi de ceea ce am putea face cu această ţară, eu cred că am pierdut. Eu am făcut un pas înapoi. Să facă la televizor cine ce o vrea. Într-adevăr, Digi 24 este un post curat, dar vorbeam în fiecare seară cu aceeaşi 200.000 de oameni la nivel naţional. Îmi creasem eu însumi o bulă, o elită, cei care se uită la emisiunea Bizi Day”, a explicat jurnalistul. 

Am ratat, pur şi simplu, un element esenţial pentru democraţie: fără informaţie corectă ce spune adevărul nu există democraţie. În momentul în care minţi, minţi, minţi, manipulezi, minţi şi iar manipulezi şi determini oamenii să te voteze, asta se numeşte democraţie? Da. A zis lumea aşa. Stai un pic, dar poate că informaţia nu era corectă. Ţara asta are un deficit grav de adevăr. 

Moise Guran, jurnalist

„Nu se mai poate salva nimic din generaţia părinţilor mei”

„După care am zis, ok, şi mai departe... ce o să fac, o să mă pensionez din TV, o să câştig bani, o să-mi meargă bine, plătesc salarii din ce în ce mai mari. Am zis că dacă pierzi o bătălie te retragi pe următorul aliniament, asta e o chestiune de strategie militară de bază. Nu-ţi tai venele, decât dacă eşti laş şi dacă zici, mă duc în lumea mea, o să fac bani din asta, presa e un business, mie mi-a mers bine, vă spun sincer. Mi-a mers bine fără să fiu om de afaceri. Am aplicat ceea ce am învăţat lucrând ca jurnalist economic şi mi-a mers destul de bine şi de fiecare dată am spus asta. Puteam să fac asta în continuare, asta încerc să vă spun, şi totuşi am decis să mă retrag pe următorul aliniament, adică m-am gândit, ce se mai poate salva? 

Mi-am dat seama că, de exemplu, nu se mai poate salva nimic din generaţia părinţilor mei, îmi cer scuze, generalizez foarte mult, să nu vă supăraţi pe mine vă rog. De ce? Pentru că sunt legaţi de televizorul ăla. Televiziunea e un business foarte scump, nu oricine poate sa-l facă. Îţi trebuie vreo 5 milioane de euro de exemplu ca să faci trecerea în HD, cum a făcut o televiziune de ştiri din România. Sunt foarte mulţi bani, dar acuma avem aceste, cum să vă spun, aceste instrumente (scoate un telefon mobil - n.r.) să le zicem de guerilă care devin din ce în ce mai puternice în mâinile dumneavoastră. Poţi să lupţi cu televiziunea cu telefonul mobil? Da, poţi. Eu nu am niciun război cu nimeni, ceea ce vreau este doar să informez”. 

Guran a explicat că „ceea ce merită salvat” este generaţia tânără, iar mediul din care se informează tinerii este internetul şi nu televiziunea. Acesta este motivul pentru care a decis să realizeze o aplicaţie de ştiri pentru telefoanele mobile. ”În România nu mai avem televiziuni de ştiri, avem televiziuni de propagandă”, a arătat jurnalistul. 

Citeşte şi

Moise Guran a dezvăluit motivele pentru care renunţă la „Biziday“ şi care îi sunt planurile: „Regret că a trebuit să iau o astfel de decizie“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite