Cum a ajuns Pascal Bruckner unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori contemporani din lume. Artistul şi-a dezvăluit secretele la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pascal Bruckner
Pascal Bruckner

Pascal Bruckner, autorul romanelor „Luni de fiere" şi „Hoţii de frumuseţe", a vorbit pentru studenţii Facultăţii de Litere din Cluj despre metodele pe care le foloseşte pentru a găsi inspiraţie atunci când scrie şi a explicat cum se poate compune o operă originală, în condiţiile existenţei a 2.000 de ani de literatură.

„Am mai multe trucuri, mai multe metode de a găsi inspiraţia şi încerc să le variez. Unul dintre ele este mersul pe jos. Mă plimb foarte multe prin Paris şi la munte. Există un liant foarte puternic între plimbări şi creaţie. De multe ori găsesc rezolvări la probleme plimbându-mă. Un alt truc este faptul că am insomnii. Noaptea îmi permite să trec peste blocajele ivite în timpul zile. Apoi sunt obosit toată ziua, ceea ce e destul de neplăcut pentru persoana de lângă mine", a explicat Pascal Bruckner, care a participat , ieri, la o conferinţă pe tema evoluţiei literaturii franceze, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca.

Trebuie să munceşti foarte mult

Bruckner a mai susţinut că un alt secret este munca asiduă. „Mai ales când înaintezi în vârstă, trebuie să munceşti din ce în ce mai mult pentru a capta inspiraţia. Îmi amintesc exemplul lui Flaubert (scriitorul francez Gustave Flaubert, care a scris Madame Bovary n.r.) se instala în biroul de lucru şi recitea textele zile, luni şi ani până când acestea deveneau perfecte. Aşa fac cei mai mari scriitori. Viaţa unui scriitor este o formă modernă de viaţă monastică. Regulile de bază ale inspiraţiei sunt asidutiatea şi regularitatea muncii. Creierul este ca o fortăreaţă, rolul scriitorului este să caute cheile pentru a decoperi ideile originale pe care acesta le ascunde. Când încep să scriu un roman sunt precum personajul central din Castelul lui Kafka, adică aştept la uşa misterioasă ca ea să se deschidă. Şi pândesc prin uşă, atunci când se întredeschide.", a explicat Pascal Bruckner.

Cum să scrii o carte originală

„Pentru a fi original când scrii o carte sau când faci un film trebuie să ai două facultăţi: să capacitatea nebună de a şterge toată creaţia de până la tine, să pleci de la zero, să fii ca Robinson Crusoe pe o insulă pustie. Trebuie să te gândeşti că nimeni nu a scris sau nu a filmat nimic despre subiectul care te interesează; şi, a doua facultate, trebuie să fii megaloman, să suferi de vanitate extremă şi să crezi că tu, de la Cluj, Bucureşti, Paris sau Lyon, ai ceva urgent de zis, ceva ce lumea n-a auzit niciodată", a explicat scriitorul francez.

Cine este Pascal Bruckner

Romancier, eseist şi filosof francez, Pascal Bruckner s-a născut la Paris în 1948. A început să se evidenţieze la mijlocul anilor 70 în cercul « noilor filosofi », alături de Bernard-Henri Levy. Este autorul romanelor Luni de fiere (1981) - adaptat pentru marele ecran de Roman Polanski, Hoţii de frumuseţe (1997) - premiul Renaudot, Căpcăunii anonimi (1998) şi Iubirea faţă de aproapele (2005). A scris şi cărţi pentru tineri: "Palatul chelfănelii" şi "Păzea" (1986) şi "Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun" (2003). Scriitor angajat,  Pascal Bruckner ţine să prezinte în cărţile sale realităţi sociale, dar şi să se exprime ca jurnalist şi persoană publică asupra politicii interne şi internaţionale. În ultima sa carte, "Fanatismul apocalipsei" (2011), a cărei traducere în limba română se va lansa pe 24 noiembrie anul acesta la Bucureşti, Pascal Bruckner critică ecologia radicală.

Articole în "Le Figaro"

Din 1983 şi 1988, a fost membru în consiliul de administraţie al asociaţiei umanitare Acţiunea împotriva foametei. A fost semnatarului unui apel de susţinere a Iniţiativei de la Geneva, plan de pace care prevedea crearea unui stat palestinian lângă Israel.  Între 1992 şi 1999 a militat împotriva agresiunii sârbe din fosta Iugoslavie, iniţial în Croaţia şi ulterior în Bosnia şi Kosovo. În 1999 susţine intervenţia militară NATO împotriva forţelor sârbe. În martie 2003, favorabil destituirii lui Saddam Hussein, sprijină intervenţia militară în Irak printr-un articol apărut în Le Monde şi semnat de un grup de intelectuali care vor participa trei ani mai târziu la crearea revistei de orientare pro-occidentală Le Meilleur des Mondes. Doi ani mai târziu critică în "Le Figaro" lipsa de pregătire a armatei americane şi torturile de la Abou Graib. Din 1986 predă la mai multe universităţi americane, în special la cea din New York. Din 1990 este conferenţiar la Institutul de studii politice din Paris. În afara activităţii literare, Pascal Bruckner este editor pentru Grasset şi cronicar pentru "Nouvel Observateur" şi "Le Monde".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite