Cristi Danileţ anunţă dizolvarea filialei clujene a Asociaţiei Magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Dănileţ. FOTO: David Muntean/ Adevărul
Cristi Dănileţ. FOTO: David Muntean/ Adevărul

Judecătorul Cristi Danileţ susţine că membrii Asociaţiei Magistraţilor din România, filiala Cluj, şi-au prezentat demisiile.

Cristi Danileţ precizează, într-o postare pe Facebook, că decizia magistraţilor clujeni a fost luată în semn de protest faţă de acţiunile colegilor din Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) de la centru.

„În anul 2003 eram ales de colegii judecători în comitetul director al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) filiala Cluj. A fost cea mai activă filială: în doi ani de zile am modificat statutul asociaţiei mamă, am luat personalitate juridică proprie pe filiale, am condus comisia de legislaţie de la nivel central care a cerut independenţa justiţiei şi modificarea legilor conform standardelor internaţionale. Demersurile ulterioare pe susţinerea independenţei procurorilor şi pe etica profesională au fost greu de egalat. Trei membri ai acestei organizaţii au ajuns membri CSM: Alexandrina Rădulescu, subsemnatul şi Andrea Chiş. Acum, în 2018, AMR Cluj tocmai s-a dizolvat. Toţi judecătorii din judeţul Cluj ai acesteia au demisionat pentru a se dezice de acţiunile AMR din ultimul an”, a anunţat de Danileţ pe pagina sa de Facebook

Asociaţia VeDemJust va da în judecată CCR

Judecătorul clujean a mai anunţat şi că asociaţia VeDemJust va da în judecată Curtea Constituţională a României (CCR). Cristi Dănileţ a subliniat că această decizie vine ca urmare a faptului că CCR nu a dat niciun răspuns unei scrisori deschise formulate de asociaţie prin care se cereau lămuriri cu privire la mandatul unuia dintre judecători.

„Eu sunt membru fondator al asociaţiei VeDemJust, creată în decembrie 2015; nu sunt eu preşedintele ei, dar susţin întrutotul demersul de faţă, care priveşte statul de drept pe care sunt obligat să îl susţin de către Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Nici asociaţia, nici vreun membru al acesteia nu a primit vreo solicitare sau vreo plată de la vreun organ sau persoană, română ori străină, pentru a face acest demers. Ci acest demers se bazează pe informaţia furnizată de un membru CSM şi pe Decizia nr. 136/2018 a însăşi CCR în care declară că un mandat de membru CCR nu poate depăşi limita de 9 ani chiar dacă legea îi permite, precum şi pe opinia separată semnată de trei judecători ai CCR care recunosc că în momentul de faţă Curtea are o problemă în ceea ce priveşte componenţa sa. Scopul nostru este unul singur: să ne asigurăm că CCR este compusă legal; or, avem mari îndoieli că este aşa şi ne bazăm pe raţionamentele anterioare făcute de curte cu privire la aplicarea imediată şi obligatorie a deciziilor sale”, a mai scris Dănileţ pe Facebook.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite