Modificarea Legii antifumat „e un atentat la sănătatea publică, 42.000 de români mor anual de boli cauzate de fumat”, susţin medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia de Sănătate a Senatului, formată în majoritate din medici, susţine modificarea Legii antifumat. FOTO: Mediafax
Comisia de Sănătate a Senatului, formată în majoritate din medici, susţine modificarea Legii antifumat. FOTO: Mediafax

Modificările legii antifumat, promovate de Comisia de Sănătate din Senat (din 11 membri, 7 sunt medici) au ca efect golirea de conţinut a prevederii legislative şi „sunt un atentat la sănătatea publică”, susţin asociaţiile de medici cardiologi şi pneumologi. Societatea civilă şi iniţiatorii legii critică vehement iniţiativa.

Amendamentele de modificare a Legii antifumat adoptate în comisiile de specialitate ale Senatului „sunt de neacceptat, sunt un atentat la sănătatea publică”, a declarat pentru „Adevărul” Gabriel Tatu, medic cardiolog  şi preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. Într-un punct de vedere adoptat de Societatea Română de Pneumologie, Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie se arată că amendamentele au la bază „ignorarea adevăratei magnitudini a efectelor devastatoare ale fumatului”. Poziţii similare au adoptat Coaliţia România Respiră, formată din 250 de asociaţii şi fundaţii, dar şi iniţiatorii Legii.

Modificările propuse de senatori

„Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie”, este cea mai importantă propunere adoptată, zilele trecute, de Comisiile de specialitate din Senat. De asemenea, este modificată definiţia noţiunii de „spaţiu închis” drept un spaţiu cu pereţi de jur împrejur (în actuala formă se prevede că este spaţiu închis un spaţiu cu acoperiş şi doi pereţi). În plus, proiectul prevede că se va permite fumatul pe lângă penitenciare şi în spitalele de psihiatrie. Modificările vor fi supuse, în perioada următoare, spre aprobare în plenului Senatului şi apoi la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

„Fumatul omoară anual mai mulţi oameni decât accidentele de circulaţie, sinuciderile, crimele, excesul de alcool sau consumul de droguri ilegale la un loc! Anual, 42.000 de români mor prin boli cauzate de fumat (respectiv peste 80/zi)”

Societatea Română de Cardiologie

De ce nu trebuie modificată legea – ce spun medicii

„Fumatul omoară anual mai mulţi oameni decât accidentele de circulaţie, sinuciderile, crimele, excesul de alcool sau consumul de droguri ilegale la un loc! Anual, 42.000 de români mor prin boli cauzate de fumat (respectiv peste 80/zi)”, se arată în punctul de vedere al celor trei asociaţii: Societatea Română de Pneumologie, Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie. Se aduc argumente importante împotriva amendamentului care permite fumatul în spaţii destinate special:

"-Prin crearea de spaţii închise pentru fumători aceştia sunt condamnaţi la fumat excesiv grupandu-i în spaţii închise în care concentraţia fumului va creşte exponenţial. E foarte important în special pentru fumatorii tineri. Un astfel de amendament înseamnă creşterea riscului de îmbolnăvire şi scurteaza practic viaţa fumătorului. Statul are datoria, prin constituţie, să apere sănătatea tuturor, inclusiv a fumătorilor.

- condamna nefumătorii la fumat pasiv. Este demonstrat ca nici o tehnică, inclusiv cea de aspiratie (vacuum) nu poate exclude migrarea fumului din spaţiile de fumatori către cele ale nefumătorilor.

- Conform amendamentului dorit orice spaţiu care se declara pentru fumători va putea deveni un spaţiu pentru fumat. În aceste spaţii vor intra şi nefumătorii (familia, prietenii fumatorului sau oricine altcineva) pentru că nu li se poate interzice să îl acceseze. Deci se doreşte intoarcerea la vechea stare de lucruri. De abia am ajuns la nivelul legislatiei antifumat din Ungaria, Moldova şi Bulgaria. Iarăşi trebuie să coboram sub nivelul lor ? De ce la ei Legea se respectă, nu doreste nimeni să o modifice şi la noi nu? De ce reprezentanţii industriei tutunului au participat la ultima şedinţă a Comisiilor pentru sănătate şi economică ale Senatului ? Total ilegal!”

Aveţi mai jos, pe larg, argumentele aduse de medici 

  Punctul de vedere al Societăţii Române de Cardiologie, Societăţii Române de Pneumologie şi Fundaţia Română... by florescuremus

Ce spun iniţiatorii legii


Aurelia Cristea, deputata din Cluj care a iniţiat Legea antifumat, susţine că amendamentele creeaza ambiguitate: „cum defineşti spaţiul izolat? ce criterii trebuie să îndeplinească pentru a fi declarat spaţiu izolat? Izolat de cine şi cum?” În plus, amendamentele sunt în contradicţie flagrantă cu decizia Curţii Constituţionale din 27 ianuarie 2016, care a respins toate excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de grupul de senatori, şi care a statuat: „Constituţia nu consacră dreptul la fumat şi nici drepturi specifice fumătorilor, astfel că nu se poate susţine existenţa unei discriminări privind fumătorii (...) Fumătorii sunt cei care trebuie să îşi adapteze comportamentul astfel încât să nu încalce drepturile fundamentale ale celor care nu au această opţiune". Cristea susţine că adoptarea modificărilor înseamnă revenirea la situaţia anterioară intrării în vigoare a legii.

Sfidare la adresa a 70% dintre români


Mihai Cucerzan, clujeanul care a iniţiat în primele zile ale lui 2013 o petiţie antifumat al cărei mesaj urma să fie preluat politic de către deputatul Aurelia Cristea (iniţiatoare legii), a declarat:
„Dacă această lege (inspirată de recomandările Uniunii Europene şi tendinţele internaţionale) va fi anulată, România va face un mare pas înapoi, sănătatea publică primind din nou, o grea lovitură. Aceste demersuri nu reprezintă doar o regretabilă sfidare la adresa sănătăţii publice naţionale, ci şi un afront la adresa opiniei majorităţii românilor (conform studiilor, peste 70% dintre aceştia fiind de acord cu actuala lege), la adresa deciziei Curţii Constituţionale (care a apreciat deplinul caracter constituţional al Legii), la adresa instituţiilor internaţionale care au recomandat şi ulterior salutat adoptarea acestor măsuri ferme de combatere a efectelor tabagismului.”

Poziţia societăţii civile


Coaliţia România Respiră, formată din peste 250 de organizaţii non-guvernamentale şi societăţi medicale care au susţinut propunerea de adoptare a legii 15/2016, critică dur iniţiativa senatorilor: „Un legiuitor care îşi propune să reglementeze condiţii speciale care să încurajeze fumatul, mai ales pentru generaţia tânară şi care ignoră cu bună ştiinţă inclusiv decizia Curţii Constituţionale asupra acestui subiect se expune blamului public aferent.”  Coaliţia va  sesiza aceste interferenţe la nivelul forurilor europene responsabile de politicile privind sănătatea publică şi la nivelul Comisiei Europene. Ramona Brad, reprezentanta Coaliţiei, a declarat pentru „Adevărul” că în 17 ţări din UE fumatul este intezis prin legi similare cu cea din România, unele chiar mai severe. Ea susţine că definiţia spaţiului închis din Legea antifumat (un spaţiu cu acoperiş şi doi pereţi) nu este o invenţie românească, ci e o recomandare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Dacă avem o terasă de 10 mp, închisă cu doi pereţi, cu mesele înghesuite, ventilaţia e necorespunzătoare, e ca şi acum ai sta într-un spaţiu închis”, spune Bran.
Ana Măiţă preşedinta Asociaţiei mame pentru mame susţine: “Suntem alarmaţi, considerăm că e inacceptabil ca parlamentarii, mulţi chiar medici de profesie, au atacat această lege la Curtea Constituţională, la nici două zile după ce a intrat în vigoare şi vedem că atacurile continuă. Considerăm că această lege a pus România pe harta selectă a ţărilor ce pun  preţ pe sănătatea publică, iar orice fel de modificare ar însemna un mare pas înapoi pentru România”.

„Amendamentele cotravin misiunii pe care o au membrii Comisiei de sănătate. Dumnealor trebuie sa fie cei mai vajnici apărători ai tuturor politicilor publice de sănătate”,

Aurelia Cristea, deputat

Medicii din Comisia de Sănătate veghează pentru noi

Reprezentata Coaliţiei spune că e extrem de grav faptul că amendamentele adoptate aparţin membrilor Comisiei de Sănătate (din 11 membri, 7 sunt medici): „Amedamentele depuse de Daniel Fenchiu au fost respinse în Comisia de Sănătate pentru că erau formlulate în manieră de glumă. Modificările adoptate vin de la membrii ai Comisiei de Sănătate, de exemplu, cel legat de amenajrea de spaţii izolate pentru fumători îi aparţine lui Florian Popa (vicepreşedinte de Comisie), medic şi fost rector al UMF Bucureşti". În Comisie mai sunt următorii medici: Ion Luchian (preşedinte de Comisie), Marian Burlea, László Attila, Marius Neculoiu, Florian-Dorel Bodog şi Paul Ichim. „Amendamentele cotravin misiunii pe care o au membrii Comisiei de sănătate. Dumnealor trebuie sa fie cei mai vajnici apărători ai tuturor politicilor publice de sănătate”, a completat şi deputata Cristea. Adevărul a încercat să ia legătura cu senatorul Florian Popa, medic de profesie, care a propus amendamentul care anulează efectele Legii antifumat, dar acesta nu a răspuns în ciuda insistenţelor reporterului. 

Reacţia industriei tutunului 

Aurelia Cristea crede că iniţiativa senatorilor este o expresie a contraofensivei din partea industriei tutunului şi a deţinătorilor de localuri, care susţin că le-au scăzut vânzările. În ceea ce priveşte încasările în  HoReCa, experienţa altor state europene arată că a fost o scădere între 10 şi 15% în primele 6 luni, iar apoi vânzarile şi-au revenit, ajungând ca la un an de la implementare vânzările să ajungă să crească, spune clujeanca. Ea crede că o evaluare a efectelor legii se poate face după primele şase  luni de zile: „Se pare că ne încadrăm în aceeaşi tendinţă europeană, în unele situaţii există o scădere cu până la 15% , dar în altele există o creştere a încasărilor. Nici încasarile la bugetul de stat nu au scazut, aşa că dezastrul economic prognozat de industria tutunului nu există. Dar efectele pe care legea le are trebuie văzute în sănătate, acolo vom măsura impactul pozitiv”. 

Scoasă din cursa pentru Primăria Cluj-Napoca

PSD Cluj a retras-o la mijlocul lunii aprilie pe deputata Aurelia Cristea din cursa pentru Primăria Cluj-Napoca. Întrebată dacă a existat vreo legătură cu legea antifumat, Cristea a spus: “Da, şi legea are  legatură cu retragerea mea din poziţia de candidat la Primăria Cluj-Napoca. Unul  dintre motivele oficiale invocat de către unii colegi  din conducerea organizaţiei PSD a fost că legea privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise mi-ar fi scăzut şansele în competiţia electorală şi ar fi scăzut cu până la 3% procentele partidului. Eu nu am văzut o cercetare sociologică care să confirme acest lucru, am vazut în schimb în toate sondajele publicate un nivel de acceptare şi susţinere a legii de peste 70% pana la 80%, un procent de 30% dintre fumatori fiind de acord cu legea”. Cristea crede că: “am fost inflexibilă în ceea ce priveşte lăsarea unor portiţe şi asta m-a facut "nepopulară", cum mi-a spus un bun coleg, chiar în rândul celor din conducerea partidului care sunt fumatori”. În schimb, România a fost felicitată pentru Lege de comisarul european pentru Sănătate, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cât şi de oficialii mai multor reprezentanţe diplomatice.

Senatoarea PC Cristiana Anghel participă la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului - dezbaterea si votul moţiunii de cenzură iniţiată de PNL la Parlament în Bucuresti FOTO Marius Dumbraveanu/Mediafax

Cristiana Anghel, unul dintre criticii legii antifumat. FOTO: Mediafax

Cristiana Anghel: “n-ar fi rău să se revină la situaţia anterioară”

Unul dintre cei mai aprigi critici ai Legii antifumat, senatoarea Cristiana Anghel, a susţinut: „E normală reacţia medicilor, însă eu cred că e normal să putem delimita spaţii din sticlă, aşa-numitele acvarii, unde fumătorii să poată fuma o ţigară. Această industrie aduce la bugetul de stat 3 miliarde de euro şi e aberant să-ţi baţi joc de ea”. Întrebată dacă modificările legii antifumat nu ar reinstaura de fapt situaţia de dinaintea adoptării acesteia, când un proprietar de restaurant ajungea să scrie la intrare „local pentru fumători”, senatoarea a spus: „Nu e rău dacă se va ajunge acolo”. Întrebată, totuşi, ce vor face nefumătorii, Anghel crede că proprietarii de localuri „au înţeles” mesajul şi vor amenaja astfel de acvarii, chiar dacă legea nu îi obligă. Ea spune, totuşi, că a făcut un amendament pentru obligarea amenajării unor astfel de locuri, dacă loclaul are peste 50 mp, dar nu ştie dacă s-a adoptat: „Nu e târziu, propunerea nu a tecut de Senat”. 

image

Prevederile principale ale Legii antifumat

Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Executivul precizează că se va mai putea în următoarele locuri:

1. Spaţiile publice în aer liber sau spaţiile de la locul de muncă:

fără acoperiş sau cu acoperiş şi cu mai puţin de doi pereţi: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioşcuri deschise etc.; delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gărduleţe de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal; care au închideri laterale sau/ şi acoperiş retractabile ce formează temporar pereţi ori acoperiş, dar doar atunci când structura de închidere este complet închisă/ strânsă astfel încât peretele ori acoperişul nu este vizibil: terasele, pavilioanele, chioşcurile când au jaluzelele, uşile pliabile, elementele demontabile etc. pliate/ închise în totalitate astfel încât spaţiul devine deschis;

2. Peroane, refugii, staţii ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiş şi doar un perete;

3. Parcuri, în afara locurilor de joacă pentru copii;

4. Locuinţă, inclusiv orice spaţiu închis în care nu se desfăşoară activitate economică (nu este loc de muncă);

5. Alte spaţii unde se desfăşoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă (nu se desfăşoară activitate economică).

 

Citeşte şi

Ghid privind normele de aplicare a Legii antifumat. Unde se mai poate fuma de joi şi ce riscă cei care nu respectă noile prevederi

Legea antifumat este modificată în Parlament: Fumatul va fi permis în spaţii special amenajate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite