Cluj: VIDEO Policlinica Săracilor, închisă astăzi pentru bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: VIDEO Policlinica Săracilor, închisă astăzi pentru bolnavi
Cluj: VIDEO Policlinica Săracilor, închisă astăzi pentru bolnavi

Pacienţii veniţi, azi, la Centrul de Diagnostic şi Tratament au fost ţinuţi în curte, deoarece medicii au refuzat să mai consulte sau să facă analize.

Medicii Centrului de Diagnostic şi Tratament (CDT) Cluj au dat buzna, astăzi, în sediul Direcţiei de Sănătate Publică, pentru a primi răspunsuri la problemele cu care se confruntă în ultima perioadă. Astăzi a fost al cincilea protest spontan din luna mai încoace, şi al treilea din această săptămână. Între 8.30 şi 10.00, medicii, asistenţii şi infirimierele au ieşit în faţa spitalului, şi niciun pacient nu a fost lăsat să intre în clinică. Disperaţi, oamenii veniţi de la zeci de kilometri depărtare, au aşteptat, deznădăjduiţi, să-i consulte cineva. În zadar însă.

VEZI AICI CE SPUN PACIENŢII NEVOIŢI SĂ AŞTEPTE ÎN CURTEA SPITALULUI

Hotărâţi să-şi obţină drepturile salariale, câţiva dintre medici au refuzat să intre în cabinete şi după ora 10.00, continuând protestul până la amiază. Cei 250 de angajaţi ai centrului protestează pentru că nu şi-au primit salariile aferente lunii iunie, şi doar 78% din salariul pe luna mai.

Angajaţii aşteaptă reorganizarea

În timp ce angajaţii aşteaptă o soluţie salvatoare – reorganizarea -, salariile nu au fost virate. Motivul:  CDT avea datorii către Casa Judeţeană de Sănătate Cluj (CJAS), bani pe care centrul îi primise în avans de la Casă pentru plata salariilor aferente lunii mai. „Practic, CJAS ne-a plătit serviciile medicale, în valoare de 2 miliarde de lei, şi ne-a luat banii înapoi, în contul avansului dat luna trecută”, explică contabila şefă Maria Moldovan.

De mâine, se reia activitatea

Nemulţumiţi şi ajunşi la disperare, câţiva medici s-a dus, hotărâţi, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, pentru a primi răspunsuri. „Suntem singura unitate medicală lăsată de izbelişte”, au spus angajaţii CDT pe holurile Direcţiei de Sănătate Publică. După câteva uşi închise în nas, în cele din urmă au fost primiţi de către Iosif Zegrean, director pe serviciile medicale în cadrul DSP Cluj. Discuţiile au avut loc cu uşile închise, iar după încheierea întâlnirii, medicii au rămas nemulţumiţi. „În cele din urmă, vom înceta mişcarea spontană până luni, să vedem ce se întâmplă”, a declarat medicul Rozinoleta Mocanu. Până atunci, medicii speră că îşi vor primi salariile şi vor fi făcute primele demersuri pentru reorganizare.

Prefectul clujului, Florin Stamatian, a declarat că angajaţii CDT ar trebui să înceteze protestele, altfel nu vor putea fi plătiţi, deoarece nu reuşesc să îndeplinească punctele necesare pentru a-şi lua salariile. Pe de altă parte, medicii şi asistenţii spun că este aproape imposibil să totalizezi punctele necesare, şi mai mult decât atât, valoarea cu care sunt plătite este foarte mică, de 0,7 lei punctul. „Practic, o consultaţie e plătită de CJAS cu 7 lei, ceea ce este foarte, foarte puţin”, explică una dintre asistente, Adela Tanţău.
Vedeţi pe cluj.adevarul.ro declaraţii ale pacienţilor ţinuţi în curtea spitalului azio dimineaţă.


CDT, împărţit în două

O măsură disperată pentru salvarea corpului medical al Centrului de Diagnostic şi Tratament  este trecerea în administrarea a două spitale clujene, respectiv Spitalul Judeţean Cluj şi Institutul de Urologie, ce nu au momentan probleme financiare. Decizia a fost luată, alaltăieri, de Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Aurel Nechita, în prezenţa directoarei DSP Cluj, Dorina Duma. Acest lucru se va întâmpla în 24 de ore de la emiterea unei propuneri Ministerului Sănătăţii de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj. Până atunci, însă, angajaţii centrului vor fi nevoiţi să trăiască fără bani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite