Cluj: VIDEO FOTO Cu ochii după păsări la Euro Birdwatch 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: VIDEO FOTO Cu ochii după păsări la Euro Birdwatch 2009
Cluj: VIDEO FOTO Cu ochii după păsări la Euro Birdwatch 2009

Societatea Ornitologică Română, care a fost fondată la Cluj în 1990, a marcat astăzi evenimentul „EuroBirdwatch 2009”. Ornitologii clujeni s-au strâns astăzi pe malul Lacului Gilău la un eveniment european de promovare a observatului păsărilor. 

Pentru unii este un hobby, pentru alţii a devenit chiar o meserie. Câţiva ornitologi clujeni, dar şi zeci de curioşi care au oprit pe drumul care duce despre Mărişel, la intrarea în localitatea Someşul Rece, şi-au petrecut ziua privind păsările din Lacul Gilău.

Privitul păsărilor sau mai mult, studierea ştiinţifică a acestora, este un hobby accesibil tuturor, pentru care nu este nevoie de o investiţie prea mare. Ghidul începătorului cuprinde un ghid de teren de câteva zeci de lei şi un binoclu, care nu costă mai mult de 200 de lei.

O zi specială

Evenimentul internaţional de astăzi, cunoscut la nivel european ca EuroBirdwatch 2009, este marcat şi la Cluj de circa cinci ani. Cu această ocazie, specialiştii Societăţii Ornitologice Române şi ai facultăţilor de profil din Cluj împărtăşesc din dragostea lor pentru păsări celor mai puţin experimentaţi. 

VEZI AICI O GALERIE FOTO DE LA EVENIMENTUL DE ASTĂZI

Dacă în anii trecuţi a fost mai mult vorba de elevi şi studenţi pasionaţi de natură, în acest an a fost aleasă ca loc de desfăşurare coada lacului Gilău, chiar la intrare în localitatea Someşul Rece. Pe lângă amatori şi profesionişti în domeniu, aici s-au oprit pentru câteva minute şi localnici sau clujeni aflaţi în trecere, spre iarbă verde. 

În aşteptarea lebedelor

Chiar dacă începutul lunii octombrie nu este momentul ideal de a observa o varietate mare de păsări, curioşii nu s-au putut plânge de lipsă de activitate. Cristian Domşa, doctorand în domeniu şi fost angajat la Societatea Ornitologică Română, spune că Lacul Gilău „găzduieşte” o aglomeraţie mai mare de păsări de la sfârşitul lunii noiembrie. Motivul este că apa nu îngheaţă la coada lacului decât foarte rar. 

Ioan Handru, un localnic din Someşul Rece, care locuieşte chiar peste drum de locul unde se întâlnesc ornitologii, spune că lebedele apar în luna noiembrie, unde stau toată iarna. „Raţele apar de aici încolo. Vin din alte părţi, de unde au stat toată vara. Aici nu stau vara pentru că e apă de munte şi nu le place. Unele vin din Delta Dunării”, spune Ioan Handru.

Mihai Răşcanu, un pescar din Cluj-Napoca, a ieşit cu barca la mal chiar lângă lunetele ornitologilor. Curios de ce fac, dar grăbit să se întoarcă acasă după ce pescuitul nu a prea avut succesul sperat, Mihai le-a lăsat ornitologilor „captura” de azi: o pungă cu mere culese de pe un alt mal.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/birdwatch.flv iurl=/editor_files/Image/birdwatch_wmv3.jpg wmurl=/editor_files/Image/adev_tv.jpg width=350 height=350 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Un hobby accesibil

Potrivit lui Cristian Domşa, singurul determinator de păsări scos în România costă circa 35 de lei, iar unul în engleză circa 100 de lei. Un binoclu decent, cu care să nu rişti să-ţi strici ochii costă 500-600 de lei, iar unul intermediar costă peste 1.000 de lei. O lunetă, cu care poţi privii mai de aproape „exponatele”, începe de la 500 de euro şi poate ajunge la 1.500 sau chiar 3.000 de euro.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite