Cluj: Radu Pâslaru, între cafea şi diplomaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Radu Pâslaru, între cafea şi diplomaţie
Cluj: Radu Pâslaru, între cafea şi diplomaţie

A creat una dintre cele mai cunoscute mărci de cafea din ţară, iar în paralel face muncă de voluntariat, fiind Consulul onorific al Italiei la Cluj-Napoca.

Povestea lui Radu Pâslaru începe într-o mansardă răcoroasă cu aromă de cafea proaspăt prăjită. Înconjurat de lucruri personale, fotografii înrămate, reviste şi multe hârtii cu notiţe, priveşte pe geamul minuscul din acoperiş, cu o grimasă de mulţumire ce i se citeşte pe faţă.

Se gândeşte, probabil, la cele patru tone de cafea pe care le va măcina luna aceasta. În cămăruţa de la mansardă, ce altădată era o încăpere acoperită de praf, Radu Pâslaru îşi împarte atribuţiile de om al cafelei şi om al diplomaţiei.

A fotografiat Revoluţia

Un tablou cât un sfert de perete, însemnat cu autografe, îi aminteşte de anii tinereţii, pe când punea bazele revistei „Echinox”, alături de Eugen Uricaru, Ion Mircea sau Radu Papahagi, cu care a rămas prieteni pe viaţă.

Proaspăt inginer ieşit de pe băncile facultăţii, Radu Pâslaru se decide, însă, să profeseze în domeniu, aşa că se angajează la Trustul de Construcţii Industriale. Aici are şi primele responsabilităţi pentru angajaţii din subordine, lucru ce avea să-l ajute mai târziu, după cum singur mărturiseşte.

Mereu creativ, adaptabil, între 1980 şi 1989, clujeanul a fost nevoit să îşi întreţină familia pozând cu un aparat Praktica nunţi, botezuri şi înmormântări. Păstrează de atunci şi un album cu instantanee de la Revoluţie, fotografii ce aveau să deschidă primele ziare libere din Cluj.

„Întotdeauna mi-a plăcut cafeaua, m-a fascinat tot procedeul prin care trece, până ajunge în ceaşcă”. A fost destul să-l determine, în primii ani de capitalism românesc, să îşi deschidă o mică afacere în domeniu. Cu diplomaţie şi seriozitate, în 1995 a convins o firmă din Italia, „Cezare Magneli”, să intre pe piaţa autohtonă.

Ei au venit cu o tradiţie de 150 de ani de prăjire a cafelei, şi cu capital, Radu Pâslaru a venit cu voinţă şi muncă asiduă. „De frică să nu cumva să falimenteze firma, nu îmi luam salariul cu lunile. Nu aveam nici bani de ţigări”, îşi aminteşte clujeanul. Aşa a reuşit ca, într-un an şi jumătate, să amortizeze investiţia italienilor, şi să devină coasociat la firma ce prăjeşte, ambalează şi distribuie una dintre cele mai cunoscute mărci de cafea din ţară, Il Café.

Propunerea de a fi consul onorific al Italiei la Cluj  a venit de la Marian Papahagi, pe atunci ministru adjunct al Învăţământului. „M-a rugat să accept, spunea că oricum ştiu limba italiană, am o firmă mixtă româno-italiană, şi aş fi omul potrivit”, spune Radu Pâslaru.

De atunci, clujeanul îmbină cu plăcere atribuţiile de la firmă cu voluntariatul de la consulat, în aceeaşi clădire cu miros de cafea proaspăt prăjită.

Care este cheia succesului acestei mărci de cafea?
R.P.: Calitatea produsului. Noi nu facem decât calitate de bar, adică fără defecte de gust şi miros, folosim boabele de cafea spălate. De asemenea, încercăm să aducem cafea de pe aceeaşi plantaţie, pentru a nu-i schimba gustul.

Care sunt atribuţiile consulului Italiei la Cluj?
R.P.: Să ofere asistenţă cetăţenilor italieni ce ajung aici. Este o muncă de voluntariat, care se face cu multă diplomaţie. În cazul în care cetăţenii italieni se confruntă cu unele probleme aici, eu încerc să îi ajut, intervenind pe lângă autorităţile româneşti.


Ce-i place

Marele vis al consulului este să înconjoare Pământul cu vaporul în 108 zile. Fascinat de jurnale de călătorii, Radu Pâslaru doreşte să se urce pe celebrul vas Queen Mary, şi să ajungă în toate colţurile lumii. Mai rămâne să-şi convingă soţia, care se lasă greu înduplecată.

Ce nu-i place
Clujeanul este nemulţumit de faptul că banii produşi de locuitorii oraşului merg în capitală. Acesta ar opta, mai degrabă, pentru descentralizarea tuturor instituţiilor, astfel încât managerizarea fondurilor survenite din taxe şi impozite s-ar face pe plan local.


Profil


Născut: 24 septembrie 1947, Bistriţa
Studii: Facultatea de Construcţii
Familie: Căsătorit, are doi copii

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite