Cluj: Pepenii de Dăbuleni sunt din Grecia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să îşi reţină locurile de vânzare, producătorii din sudul ţării şi-au făcut intrarea pe piaţă cu pepeni greceşti, care se coc mai devreme decât cei din Oltenia.

Pepenii au invadat, ca în fiecare an, Clujul. Autorităţile au descoperit o nouă metodă de evaziune, cu pseudopepenii de Dăbuleni, proveniţi din Grecia.

Ilarie Ivan, şeful Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurale (DADR) Cluj a declarat în această dimineaţă că inspectorii compartimentului de cotrol au aplicat mai multe amenzi pentru încălcarea legislaţiei privind comercializarea produselor agricole, în cazul vânzătorilor de pepeni, din cauză că marfa nu era însoţită de certificate de origine. Printre măsurile dispuse, s-a trecut la confiscarea mărfii pentru încărcătura a două tiruri cu marfă din Grecia, cazul intrând şi pe rolul instanţelor de judecată.

Primarul nu ştie când se fac pepenii

Potrivit lui Ivan, majoritatea pepenilor de pe piaţă provind din import. „La noi în ţară pepenii nu se fac până prin 10 iulie”, susţine Ivan. Potrivit inspectorilor DADR, comercianţii preferă să aducă pepeni din străinătate până când se coc cei româneşti.

Inspectorii au avut şi alte surprize. De exemplu, primarul localităţii Bechet, de unde susţineau mai mulţi producători că sunt de loc, le-a răspuns în scris că persoanele în cauză sunt cultivatori de pepeni, dar nu deţine informaţii că recoltarea pepenilor ar fi început.

Consilierul Diana Mărginean, din cadrul Primăriei Cluj ne-a declarat că „pepenarii” aduc certificate de producător în marea majoritate a cazurilor, din Dăbuleni, Bechet şi alte localităţi din sudul ţării. „Noi nu putem şti de unde aduc ei marfa”, mai spune aceasta.

Dulce ca luna de miere

La piaţa „Hermes”, din Cartierul Gheorgheni un afiş te atrage de la distanţă. „Ilie Balaci vă oferă o lubeniţă dulce”. Nu este fostul fotbalist, este producător de pepeni din tată în fiu.

Balaci se ocupă cu întreaga familie, soţia, cei patru băieţi şi nurorile, de creşterea culegerea şi comercializarea pepenilor. La început îi ducea în Bucureşti, apoi în Timişoara, după care s-a stabilit la Cluj. „Sunt oamenii mai respectuoşi aici. Şi nici nu se fură”, explică el.

Balaci ne-a confirmat teoria cu comerţul pepenilor greceşti. Grecii încep mai repede cu vreo două luni.
O parte din comercianţii tradiţionali de pepeni cumpără marfă din Grecia, cu care vin şi reţin amplasamentele, disponibile de la primărie de la 15 iunie.

Primii pepeni româneşti

În acest an primul producător a ieşit în data de 17 iunie. „Eu am venit la Cluj în 19 iunie. Am fost primul cu producţie autohtonă”, spune mândru Balaci. Între timp, majoritatea stocurilor greceşti sunt pe sfârşite.

Anul acesta producţia este mai redusă faţă de alţi ani. „Am făcut cam 40 de tone la hectar”, psune Balaci, care adaugă că a introdus din acest an metoda unor folii protectoare, care i-a salvat de grindină.
Pentru o parte din cei peste 20 de mii de producători din Dăbuleni, grindina a fost nimicitoare. „Acei oameni s-au orientat mai mult spre comerţ cu pepeni din de la sud de Dunăre”, ne-a mai spus Balaci.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite