Cluj: Mii de litri de lapte ajung în troaca porcilor (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Mii de litri de lapte ajung în troaca porcilor (GALERIE FOTO)
Cluj: Mii de litri de lapte ajung în troaca porcilor (GALERIE FOTO)

Ţăranii din Ceanu Mare, comună cu numărul cel mai mare de crescători de animale din judeţ, sunt nevoiţi să dea la porci mii de litri de lapte zilnic, pentru că nu mai au cui să-l vândă.

Astfel, mai mult de jumătate din cantitatea de circa 15.000 de litri produsă zilnic în Ceanu Mare nu se poate vinde. Primele probleme au apărut la sfrâşitul lunii aprilie.

Potrivit viceprimarului comunei, Adriana Popa, s-a ajuns la situaţia aceasta după ce intermediarul care prelua laptele până acum, firma Translact, nu a mai ajuns la o înţelegere contractuală cu firmele procesatoare. „Am trimis adrese către Parlament, însă am primit doar răspunsuri evazive. În loc să fim sprijiniţi guvernanţii noştri, se pare, că vor să omoare agricultura românească”, a declarat Adriana Popa.

Fermierii din Ceanu Mare, localitate unde se cresc peste 2.000 de vite şi unde venitul principal provenea din lapte, sunt acum în culmea disperării. „Din luna mai nu am mai primit niciun ban. E o situaţie foarte gravă. Acum ne descurcăm cum putem, dar vin lucrările de toamnă şi nu ştim ce ne vom face”, a declarat Hegheş Felicia, o ţăranca de 72 de ani din comuna Ceanu Mare.

Situaţie de avarie

Viceprimarul Adriana Popa a mai arătat că aproximativ 40% dintre faremieri au găsit totuşi o „soluţie de avarie”. Aceştia duc laptele fermierilor care îndeplinesc condiţiile impuse de standardele Napolact şi care nu au nevoie de intermediar.
Dorin Pintilie, un producător din Ceanu Mare, a explicat inconvenientele acestui compromis. „Pe termen lung nu poate funcţiona această situaţie, pentru că îmi pierd toate drepturile de producător şi sunt îngrijorat că nu voi putea îndeplini cota stabilită, de vreme ce nu mai vând lapte pe numele meu”, a explicat Pintilie.

Chiar şi fermierii care reuşesc să-şi vândă laptele sunt nemulţumiţi de preţul obţinut care variază între 45 şi 50 de bani pe litru. „Primesc pe un litru de lapte 50 de bani, faţă de 1,1 lei cât obţineam înainte”, a spus Pintilie. 

Fermierii speră totuşi ca din toamnă, când cererea de lapte va fi mai mare, situaţia se va rezolva.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite