Cluj: Lacul secat din Parcul Rozelor „aprinde” ecologiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Lacul secat din Parcul Rozelor „aprinde” ecologiştii
Cluj: Lacul secat din Parcul Rozelor „aprinde” ecologiştii

Activiştii de mediu din Cluj insistă pentru reamenajarea, în scopuri de agrement, a lacului aflat în Parcul Rozelor. Luciul de apă a fost înlocuit cu mormane de moloz, de circa o lună de zile, ca urmare a unei decizii a administraţiei locale, care promite reamenajarea zonei în cursul anului viitor.

CITEŞTE AICI TOTUL DESPRE DISPARIŢIA LACULUI DIN PARCUL ROZELOR

VEZI AICI CUM ARĂTA LACUL ÎN 2006 ŞI CUM ARATĂ ACUM

Dispariţia lacului din Parcul Rozelor şi înlocuirea acestuia cu mormane de moloz provenite de pe diverse şantiere de construcţii i-a „înfierbântat” atât pe clujenii de rând, cât şi pe activiştii de mediu.

Aceştia consideră binevenită ecologizarea zonei, dar insistă pentru redarea ei circuitului de agrement, conform promisiunii viceprimarului Laszlo Attila, care a menţionat că lacul va fi reamenajat în cursul anului viitor. „Acel lac va trebui repus în funcţiune, odată cu terminarea lucrărilor de reabilitare a Canalului Morii. Lacul se golea în fiecare seară, iar apa ajungea în Canalul Morii”, a explicat viceprimarul Laszlo Attila.

„Clujul devine un oraş tot mai trist”

„În această problemă, există două aspecte. Primul este legat de situaţia lacului. Dacă lacul reprezintă un pericol din punct de vedere igienic, este binevenită curăţarea zonei. Totuşi, dispariţia spaţiului verde ar fi trebuit compensată în alt mod decât prin depozitarea molozului. Şi aşa, Clujul stă foarte slab din punct de vedere al spaţiului verde destinat fiecărui locuitor”, consideră activistul de mediu Sorana Olaru.

La rândul ei, Roxana Pencea, reprezentanta asociaţiei “Efectul Fluture”, este de părere că decizia de secare a lacului nu este cea mai fericită. „Încet-încet, Cluj-Napoca devine un oraş tot mai trist. E cazul unor reacţii mai puternice din partea societăţii civile, pentru ca astfel de episoade să nu se repete”, spune ea.

„Lacul nu ar trebui să dispară”

„Nu mi se pare normal ce sa întâmplat, indiferent de motiv. Orice oglindă de apă e o valoare urbanistică în sine. Nu ar trebui să dispară”, afirmă Radu Mititean, preşedintele Clubului de Cicloturism Napoca. Conform lui, planul iniţial, din urmă cu câţiva ani, era chiar de distrugere completă a zonei de agrement din Parcul Rozelor, dar intervenţiile repetate, inclusiv cele ale activiştilor de mediu, au salvat situaţia.

„S-ar putea să nu fie doar o chestiune izolată ce se întâmplă acolo. De obicei vara sau de sărbători, când lumea nu e destul de vigilentă, apar astfel de situaţii”, a mai spus el.

Asociere pe 20 de ani

Parcul Rozelor a fost cedat de Primăria Cluj-Napoca societăţii Tehnofrig, în baza unui contract de asociere pe 20 de ani, semnat în anul 2007, după ce compania administra baza de agrement încă din anii ’80. În momentul în care au solicitat asocierea, cei de la Tehnofrig s-au obligat să extindă baza de agrement, să construiască o sală de sport şi terenuri de tenis, investiţia ridicându-se la aproxiamtiv 400.000 de euro.

În aceeaşi propunere, reprezentanţii Tehnofrig au propus ca lacul să fie asanat, dar administraţia locală a solicitat ca acesta să fie reamenajat şi întreţinut, în loc să fie secat. În cele din urmă, conform hotărârii de consiliul local care a aprobat asocierea, Tehnofrig s-a obligat „să execute, pe cheltuiala proprie, toate lucrările de reabilitare, întreţinere şi bună funcţionare a lacului situat în incinta Parcului Rozelor, pe toată durata asocierii”.

Loc de joacă sau mall?

Cititorii “Adevărul” au păreri împărţite despre situaţia lacului. Dacă Alexandru Matei este de părere că iniţiativa este foarte bună şi aşteaptă ca în locului lacului să apară „locuri de joacă pentru cei mici, alei cu multă verdeaţă şi copaci”, un alt cititor, claus, consideră că „nu e decât o altă afacere imobiliară la mijloc”. „Cei de la Tehnofrig vor motiva că lacul a secat şi că vor vrea să se apuce de treabă. Un alt mall ori ansamblu de blocuri?”, se întreabă cititorul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite