Cluj: Katona Alpár, alpinistul născut a doua oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Katona Alpár, alpinistul născut a doua oară
Cluj: Katona Alpár, alpinistul născut a doua oară

Clujeanul porneşte într-o expediţie pe cel mai înalt vârf din Europa, Mont Blanc, unde va duce cu el o plăcuţă de mulţumire pentru medicii neurochirurgi din Cluj, care i-au salvat viaţa. 

La trei zile după cea mai fericită zi din viaţa lui, când i s-a născut primul băieţel, a venit nenorocirea. Un accident de maşină petrecut brusc, într-o dimineaţă de iarnă, a fost cât pe ce să îi curme toate visele. Aflat într-un taxi, Katona Alpár a ajuns la spital cu gâtul rupt, după ce o maşină a intrat, în viteză, în ei. Medicii i-au spus că, în 99% din cazuri, pacientul rămâne paralizat. Totuşi, el a avut acea şansă, de 1%, şi au lipsit numai câţiva milimetri până să îi fie atins nervul coloanei vertebrale.
Sportiv încă din copilărie, Katona Alpár a fost un luptător până la capăt, şi a trecut cu bine de operaţie. Acum, la un an şi jumătate, face un pas mic spre vise mari. Alpinistul porneşte, peste două zile, într-o expediţie în munţii Alpi. Clujeanul va lua cu el o plăcuţă ca semn de mulţumire pentru medicii Spitalului de Neurochirurgie din Cluj, care i-au salvat viaţa. 

 “Obiectivul principal al expediţiei este traseul în sine, care va fi destul de dificil.  Vom atinge trei vârfuri, iar cel mai înalt este Mont Blanc, de 4.810 metri”, spune alpinistul. Acesta va fi însoţi în expediţie de doi prieteni, Cristian Manea (36 de ani) şi Szenasi Zoltan (29 de ani). Rutele pe care le vor parcurge cei trei sunt foarte dificile, nefiind prevăzute cu corzi fixe. Startul expediţiei va fi sâmbătă, 1 august, şi se va termina în 16 august, când alpiniştii, membri ai asociaţiei Kodiak, se vor întoarce acasă.

Mesaj deasupra Europei

“Mulţumesc medicilor Spitalului de Neurochirurgie din Cluj-Napoca pentru că mi-au redat şansa de a avea o viaţă normală şi de a-mi trăi visele”, va scrie, în limbile română şi în engleză, pe plăcuţa ce va ajunge pe cel mai înalt vârf din Europa, la aproape 5.000 de metri altitudine. Deşi starea de sănătate a clujeanului este foarte bună, alpinistul s-a pregătit muinuţios pentru această expediţe.

 “Medicii mi-au spus după operaţie: <>. Am început, însă, să fac recuperare activă. M-am reapucat de judo, făceam mişcări încete, iar după un timp am început să umblu din nou pe munte. M-a ajutat foarte mult antrenorul meu de judo, Ioan Barbus”, spune, emoţionat, alpinistul. Cu două tije de titan şi patru şuruburi implantate de medicii clujeni, Katona Alpár spune că se consider sănătos 100%, dar că va fi prudent în ascensiunea sa.

Katona Alpár a rămas la fel de activ şi după accidentul din 4 ianuarie 2008, şi continuă să organizeze, cu asociaţia sa, Kodiak, excursii pentru alinişti şi pasionaţi ai muntelui. “Taberele le organizăm de două ori pe an, vara şi iarna. Mergem în Cheile Aiudului, munţii Făgăraş, Rodnei sau Retezat”, spune clujeanul. În acest fel, a reuşit să-şi facă mulţi prieteni, atât din ţară, dar şi din Ungaria.

PROFIL

Născut
10 iunie 1981, Gherla
Studii
Masterat în Informatică şi Managementul dezvoltării afacerilor
Activitate
Expediţii în Alpi (2004- 2008), Caucaz (2007) şi Munţii Tatra (2007- 2008)
Familie
Căsătorit, un copil

Ce-i place

Clujeanului îi place în primul rând să meargă pe munte. “Alpinismul este un mod de viaţă”, spune acesta. De asemenea, îi place să facă cât mai mult sport, de la înot la alergat. Timpul liber care îi mai rămâne şi-l petrece cu băieţelul de un an şi jumătate.

Ce nu-i place


“Nu îmi place să exagerez cu nimic. Încerc să fiu cumpătat în tot ceea ce fac, ce consum, cu toate activităţile pe care le efectuez. După accident, m-am liniştit, mi-am dat seama de lucrurile cu adevărat importante”.

INTERVIU

Adevărul:
Cum vi s-a schimbat viaţa după accident?
K. A.: M-am liniştit, iar pe munte am devenit mai prudent. Înainte duceam o viaţă tumultoasă. După ce am fost la un pas de moarte, mi-am dat seama că, de fapt, viaţa nu stă să te aştepte. Tu te-ai oprit, ea merge mai departe.
Adevărul: Cât de greu a fost săorganizaţi expediţia în Alpi?
K. A.: Iniţial, am vrut să ajungem în Caucaz, dar ne-am confruntat de formalităţi legale. În cele din urmă, am ales Alpii, unde este mai uşor de ajuns. Cel mai greu este să găsim sponsori pentru expediţiile noastre. Aceasta ne costă, de exemplu, 1.500 de euro.



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite