Cluj: „Elevii-profesori”, cea mai nouă găselniţă în învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala Internaţională a adoptat în oraşul una dintre cele mai populare metode de învăţare din America. Sistemul „Whole Brain Teaching” (Învăţare cu întreg creierul) are care scop stimularea elevilor astfel încât acestora să li se dezvolte capacitatea de învăţare de lungă durată.

Sistemul a fost implementat începând cu 15 octombrie, la iniţiativa Simonei Baciu, cea care a înfiinţat şcoala la Cluj. Aceasta a analizat eficienţa metodei de învăţământ în vizitele ei în America, Anglia şi India.

Simona Baciu observat o creştere ridicată a capacităţii de concentrare şi în rândul elevilor indieni, care învăţau prin intermediul acestei metode, chiar dacă aceştia aparţin unor grupuri sociale dezavantajate.

Elevii devin propriii profesori

„Whole Brain Teaching” se bazează pe un set de reguli prin care se doreşte dezvoltarea memoriei de lungă durată şi creşterea motivaţiei elevului pentru studiu şi a capacităţii de concentrare. „Una din regulile de bază ale acestui sistem se numeşte «urmează direcţiile».

Când profesorul rosteşte cuvântul «clasă», elevii răspund automat «da», cu scopul de a menţine concentrarea continuă la clasă. Însă cea mai eficientă regulă este cea când profesorul rosteşte cuvintele «clasă, atenţie, predă». Se întorc unul la celălalt şi-şi predau ei înşişi lecţia”, a explicat Simona Baciu. Acesta a precizat că şansele ca informaţiile să fie asimilate pe termen lung cresc cu aproximativ 60%.

„Practic elevulului i se predă lecţia o dată de profesor, apoi el însuşi o predă, urmând ca el să fie apoi elevul colegului de bancă. Metoda îl ajută pe copil să se autodisciplineze şi îi ridică entuziasmul, fiind una extrem de interactivă şi motivantă”, a adăugat Baciu.

Creşte nivelul concentrării

Pentru a analiza eficacitatea metodei, proiectul pilot a fost implementat la Grădiniţa „Happy Kids”, unde potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii şcolii, disciplina în clasă a crescut cu 78%, iar performanţele academice cu 57%.

Metoda împrumutată din America este aplicată la Cluj în alternanţă cu un alt procedeu de învăţare modern, cel al „feedbackului”, care presupune ca, după fiecare curs, profesorul să testeze elevii, pentru a cunoaşte cu exactitate nivelul de înţelegere a lecţiei predate la clasă.

Şcoala Internaţională Cluj este prima şcoală privată acreditată din Transilvania. La Şcoala Internaţională Cluj şi Grădiniţa Happy Kids învaţă 200 copii, de la creşă până la clasa a VIII-a, din 18 ţări.


„Mi se pare o metodă eficientă. Dacă nu ai înţeles ceva de la profesor, îţi spune şi colegul. Mie îmi intră mult mai bine în cap lecţia aşa”

Mihai Hînda, elev


„Şcoala anului”

Şcoala Internaţională din Cluj-Napoca a fost desemnată „Şcoala Anului” în cadrul primei ediţii a Galei Premiilor în Educaţie, organizată de Fundaţia Dinu Patriciu. Instituţia de învăţământ clujeană a concurat pentru această categorie cu alte 28 de şcoli din toată ţara, atât din învăţământul tradiţional, cât şi din cel particular.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite