Cluj: Doctoranzi europeni, datori vânduţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USAMV Cluj nu are bani să îşi plătească doctoranzii incluşi în programul de finanţare europeană. Mulţi dintre doctoranzi sunt puşi în situaţii disperate, daţi afară din chirie, plini de datorii sau cu teancul de facturi neplătite, din cauza întârzierilor banilor.

50 de studenţi doctoranzi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinară (USAMV) Cluj, incluşi în programul de finanţare europeană derulat prin intermediul Programului Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (POS-DRU) nu şi-au mai primit banii de două luni.

Nu este prima dată când plăţile întârzie, iar acest fapt este pus de doctoranzi pe seama managementului defectuos din partea universităţii. Asta deoarece bursele sunt plătite de către universitate, conform contractului încheiat, iar ulterior sumele sunt decontate de la Ministerul Muncii, care este autoritatea de management a proiectului european.

Restanţieri la bancă

„Am fost ameninţată că mi se taie apa. Nu pot să îmi cumpăr nimic, în afară de strictul necesar. Am fost pusă în situaţia de a mi se tăia conectarea la electricitate din cauza întârzierilor”, spune una dintre doctorandele de la USAMV, ce doreşte să rămână în anonimat.

Câţiva dintre ei au rate lunare la bancă, sau direct la constructori, în urma achiziţionării unei locuinţe. „Mi-am luat credit pentru apartament. Am început să am restanţe, deoarece banii îi primim odată la două-trei luni”, spune alt doctorand, tot sub protecţia anonimatului, pentru a nu avea probleme cu administraţia universităţii. 

Un alt inconvenient pentru studenţii doctoranzi este imposibilitatea de a aplica pentru proiecte în străinătate, aşa cum sunt obligaţi prin contract. „Cum aş putea să aplic pentru o bursă în străinătate, dacă nici aici nu mă descurc cu banii?”, se întreabă, cu disperare, studenta de 25 de ani.

Două luni de neplată

Doctoranzii USAMV Cluj nu şi-au primit banii de bursă, în valoare de 1.850 de lei lunar, pe lunile mai şi iunie. Conducerea universităţii susţine că nu reuşeşte să achite plăţile anticipat, deoarece nu au bani.

„Plătim din venituri proprii avansurile, plus contribuţia proprie, de 2%”, explică prorectorul Cornel Cotoi. Banii vin de la Ministerul Muncii de patru ori pe an, în urma unor cereri de rambursare, şi se plătesc în formă de decont către universităţi.
„Dacă am avea bani suficienţi, le-am plăti la zi. 22.000 de euro, suma necesară acoperirii acestor burse, sunt un efort suplimentar pentru noi”, adaugă prorectorul.

Deşi conducerea universităţii susţine că plăţile se fac între datele de 14 şi 20 ale fiecărei luni, în realitate acestea întârzie tot timpul. Promisiunile universităţii, de a identifica pentru anul viitor surse de finanţare suplimentare, nu îi încântă, însă, pe studenţi, care riscă să nu primească niciun ban până la sfârşitrul verii.

Ultimele deconturi pe care ministerul trebuie să le acopere USAMV Cluj se ridică la aproape 600.000 de lei. 

UTCN şi UBB îşi plătesc doctoranzii

În acelaşi program european de finanţare sunt incluşi şi 247 de doctoranzi ai Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj, iar 165 de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). În ambele situaţii însă, universităţile au făcut eforturi financiare şi şi-au plătit, la timp, doctoranzii, din banii proprii.

„Într-adevăr, depinde de capacitatea universităţilor de a susţine aceste cheltuieli”, explică Cătălin Popa, purtător de cuvânt al UTCN Cluj. Bursele doctorale acoperă perioada 1 octombrie 2008 - 30 septembrie 2011.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite