Cluj: Le curge muzica de chitară prin vene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Le curge muzica de chitară prin vene
Cluj: Le curge muzica de chitară prin vene

 Au ştiut să cânte la chitară de pe vremea când abia învăţaseră să vorbească corect. Australianul Harold Gretton este deţinătorul „en-titre“ al trofeului Festivalului Internaţional de Chitară „Transilvania“, iar surorile Ana-Maria şi Mihaela Iordache câştigătoarele categoriei muzicii de cameră.

Australianul de 25 de ani, Harold Gretton, cântă încă de la frageda vârstă de şapte ani. Doctorand în muzică, Harold este laureat al celor mai importante festivaluri de chitară din Europa, trecându-şi în palmares şi trofeul celui mai important eveniment de gen din România, Festivalul Internaţional de Chitară „Transilvania“.

Nu a auzit despre festival, dar ştia de Dracula
Ştia doar de „existenţa“ lui Dracula, atunci când a decis să vină în România, pentru a concura la festivalul din Cluj, despre care a găsit informaţii prin intermediul internetului. Europa a devenit o a doua casă pentru australian, odată cu pasiunea lui şi asta pentru că în ţara lui oportunităţile de consacrare pentru un chitarist sunt reduse, existând un singur festival de profil. Acesta este şi motivul pentru care intenţionează să se mute, poate chiar definitiv, la Strasbourg, unde va studia cu cei doi membrii componenţi ai Duo Melis, cel mai bine cotat duo de chitară din lume la ora actualtă.

„Un artist e mai liber în Australia“
Are doar cuvinte de laudă atunci când vine vorba despre tradiţia muzicii europene, însă, recunoaşte sincer că în ţara lui un artist se poate desfăşura mult mai liber. „Acolo poţi experimenta mult mai uşor, un artist are parte de mult mai multă libertate. Şi asta pentru că fiind un spaţiu muzical mai mic, nu există tendinţa pe care am remarcat-o în Europa, aceea de a urmări tendinţele şi a cânta ce e la modă. Şi da, în Europa e mult mai greu ca să fii tu, în aceste condiţii, acela la care să-şi întoarcă omul privirea”, a declarat Harold Gretton.

Cântă la o chitară în valoare de 15.000 de euro
A câştigat până acum peste şase chitare, dintre care două realizate de celebrul Constantin Dumitriu, în valoare de 3.500 de euro, premiu devenit deja o tradiţie la cele mai importante evenimente de gen din Europa. Pe cele făcut de lutierul roman la ţine la mare cinste, însă, recunoaşte că a fost nevoit să le vândă pe celelalte pentru a-şi achiziţiona una marca Greg Smallman, care valorează nu mai puţin de 15.000 de euro.

Pasiunea mamei
Lauretele de anul trecut a secţiunii muzicii de cameră din cadrul Festivalului Internaţional de Chitară „Transilvania“ sunt surorile Ana-Maria (17 ani) şi Mihaela (19 ani) Iordache din Bucureşti. S-au apucat de muzică de la vârsta de şase ani, datorită dragostei pe care o purta mama acestora pentru sunetul de chitară. „Mama nu a avut posibilităţi să studieze chitara şi a rămas cu această pasiune. Ne-a dus când eram foarte mici să vedem dacă, totuşi, nouă ne-ar place, dar nu ne-a mai putut dezlipi nimeni de chitare din acel moment“, îşi aminteşe Mihaela.

N-au făcut şcoala de muzică
Nu au studiat nici măcar o oră în cadrul vreunei instituţii şcolare de profil muzical, ci au ales sa înveţe în cadrul unui profil real, însă au reuşit să-şi treacă în palmares numeroase trofee şi premii la festivalurile de chitară, în detrimeniul unor elevi care proveneau din şcoli de muzică. „Cred că cel mai bine se face muzică în particular, pentru că la o şcoală de muzică, mai faci şi din obligaţie o groază de lucuri. La noi e vorba de pură pasiune“, explică Ana-Maria. Studiază instrumentul în majoritatea timpului lor liber, sub îndrumarea profesorului Eugen Mang.

Avantajate că sunt surori
La Cluj au participat pentru prima dată la secţiunea muzicii de cameră, reuşind să-şi adjudece premiul întâi. „Multă lume ne zice că suntem norocoase că suntem surori şi putem cânta împreună. Acesta e un mare avantaj într-un duo. Noi ne simţim foarte bine un pe cealaltă. În mod normal, se lucrează enorm de mult ca să sune la fel chitarele. Cunoaştem o groază de instrumentişti extraordinar, dar care împreună pur şi simplu nu cântă bine“, a conchis Mihaela.
Clujenii le pot urmări pe surorile Iordache, dar şi pe deţinătorul trofeului Festivalului Internaţional de Chitară „Transilvania“ într-un recital extraordinar mâine, de la ora 19.00, la Casa Municipală de Cultură. Intrarea este liberă.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite