Cluj: Au căutat minuni de Sfânta Maria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Au căutat minuni de Sfânta Maria
Cluj: Au căutat minuni de Sfânta Maria

Ardelenii s-au închinat de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la icoane făcătoare de minuni Fie că au mers la mănăstirile Nicula din Cluj, Bixad din Satu Mare sau Bodrog din Arad, credincioşii s-au rugat la incoane.

CITEŞTE ŞI:
Cluj: Primul an la Nicula fără predica Înaltpreasfinţitului Bartolomeu
Cluj: Mitropolitul Germaniei a criticat legea avortului la mănăstirea Nicula
Cluj: Lacrimi şi extaz la mănăstirea Nicula (GALERIE FOTO)

Aproximativ 30.000 de pelerni din toată ţara au participat ieri la slujbele oficiate la mănăstirea Nicula cu ocazia hramului locaşului de cult, „Adormirea Maicii Domnului”. Mulţi dintre credincioşi au parcurs pe jos distanţe considerabile din judeţe precum Satu Mare, Bihor sau chiar şi Mureş. Pe platoul din jurul mănăstirii pelerinii şi-au instalat corturi sau pături pentru a putea asista la slujba. Puţini dintre pelerini s-au aşezat însă pe vreun loc în faţa altarului fără să facă în genunchi sprijinindu-se pe coate înconjurul bisericii de lemn, veche de trei sute de ani.

Fără învăţătura lui Bartolomeu

Sâmbătă, în jurul orei 2.00, clericii au făcut înconjurul bisericii cu icoana făcătoare de minuni. Credincioşii au stat câteva ore la rând pentru a se pute închina acesteia, coada spre locul unde era aceasta aşezată întinzându-se pe mai mult de 200 de metri
Pelerinajul de anul acesta a consemnat şi o premieră, prin faptul că, pentru prima dată în ultimii 16 ani, ÎPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului nu a rostit un cuvânt de învăţătură la finalul liturghiei arhiereşti, oficiate¸ieri, la ora 09.00, invocând motive de sănătate. Acesta i-a dat cuvântul IPS Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, care a rostit o predică în care a criticat vehement avortul. „Copilul este viaţă din prima clipă a conceperii sale. În România, după 1989, s-au făcut legal milioane de avorturi şi nici într-o ţară occidentală nu există o legislaţie atât de libertină în ceea ce priveşte avortul”, a explicat ÎPS Serafim Joantă, zecilor de mii de enoriaşi prezenţi.

25.000 de credincioşi la Bixad

Peste 25.000 de credincioşi din Satu Mare şi din alte judeţe învecinate au venit la mănăstirea din Bixad. Credincioşii sosiţi din Maramureş, Cluj, Oradea, Bistriţa şi chiar din Ungaria s-au calcat în picioare în curtea mănăstirii pentru a participa la slujbe. Bătrâni, tineri şi copii petrec zile întregi sub cerul liber şi dorm pe pături în curtea locaşului sfânt pentru a nu pierde ocazia de a atinge icoana Maicii Domnului, considerată de mulţi făcătoare de minuni.

Mii de pelerini pe Drumul Crucii la Bodrog

Mii de credincioşi din judeţele Arad, Timiş, Bihor, Hunedoara, Caraş-Severin, Satu Mare, Sălaj, dar şi români stabiliţi în Ungaria, au refăcut procesiunea Drumul Crucii, după modelul de la Ierusalim, la Mănăstirea Hodoş Bodrog. „În fiecare an venim din Ungaria. Ne rugăm la icoana Fecioarei, făcătoare de minuni”, a spus Eva Kovacs din localitatea maghiară Citihaz. Legenda spune că mănăstirea s-a construit pe locul în care un taur, pe nume Hodos, a descoperit o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.

Izvor tămăduitor la Izbuc

Mii de credincioși din toată țara au participat, ieri, la slujba religioasă ținută la Mănăstirea Izbuc, din judeţul Bihor unde se spune că o singură dată pe an, de Sfântă Mărie, izbucnește apa din izvor care îi vindecă pe bolnavi și îi păzește pe cei sănătoși. Legenda spune că, în urmă cu mai mulți ani, un copil care s-a născut orb s-a spălat pe față cu apa din izvorul de la Izbuc, iar apoi a început să vadă. De atunci, localnicii cred că apa izbucnește an de an, ca semn al dragostei pe care le-o poartă Maica Domnului credincioșilor. Cu ocazia acestei sărbători mii de oameni merg să ia apă de la izvor, convinști că îi poate vindeca sau îi poate feri de boli. (au contribuit Paula Bulzan şi Georgiana Anghel)

Politicieni şi pelerini

Evenimentul a adunat şi demnitari şi oameni politici, precum prim-ministrul României, Emil Boc, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, dar şi Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Premierul a parcurs pe jos cei aproximativ doi kilometri care despart satul de lăcaşul de cult. Odată ajuns la mănăstire, Boc s-a închinat la Icoana Făcătoare de Minuni şi a luat loc alături de oficialităţi la tribuna amenjată pentru oficiali. Aceştia au făcut la final o baie de mulţime în drum spre sala festivă, unde au servit masa pregătită de călugării mănăstirii.

Declaraţie: „Săptămâna trecută am făcut hemoragie şi am venit să-i mulţumesc Fecioarei Maria că am scăpat cu viaţă şi că nu am rămas bolnavă la pat”
Ciherean Maria, o bistriţeancă de 65 de ani, la Nicula

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite