Cluj Arena a intrat în insolvenţă. Stadionul de 45 de milioane de euro a avut un management dezastruos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Comercial a acceptat insolvenţa cerută de firma care administra stadionul Cluj Arena. Managementul pe linie de partid (ex-PDL actual PNL) a fost dezastruoas, societatea comercială acumulând 15 milioane de lei datorii faţă de Primăria oraşului. Veniturile obţinute nu-i permiteau să-şi achite utilităţile, care erau „sponsorizate” din banii clujenilor.

Magistraţii Tribunalului Comercial au decis în data de 23 august intrarea stadionului Cluj Arena în procedura de faliment, relatează Muzicainstantelor.ro. Societatea care administrează arena a cerut insolvenţa încă din luna ianuarie a anului 2017. Stadionul de 30.200 de locuri a fost construit în anul 2011, cu o investiţie de 45 de milioane de euro fonduri locale şi guvernamentale (30%). În 2015, Primăria Cluj-Napoca a emis o dispoziţie de plată de aproape 15 milioane lei, pentru taxe şi impozite locale neachitate de firma care administra stadionul. După alegerile locale din anul 2016, primarul Emil Boc şi preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe au convenit să treacă stadionul în subordinea municipalităţii, iar falimentarea a fost singura posibilitate, arată sursa citată. 

A fost numit lichidator

Într-adevăr, cererea începerii procedurii de insolvenţă a fost făcută de către SC Cluj Arena SA, firma care administra stadionul, de la începutul anului. Instanţa a desemnat lichidatorul care are obligaţia de „a depune la dosar în termen de 40 de zile de la deschiderea procedurii un raport asupra cauzelor şi împrejurărilor ce au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitoarei, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă” – se arată în minuta hotărârii. 

Management dezastruos: nu se scoteau banii de facturi 

Firma de arhitectură care a proiectat Cluj Arena – Dico şi Ţigănaş - a sugerat Consiliului Judeţean (proprietarul stadionului) după finalizarea construcţiilor că cea mai bună modalitate de administrarea ar fi contractarea unei firme specializate, pe modelul arenelor din Vest, a declarat arhitectul Şerban Ţigănaş într-un interviu pentru „Adevărul”. Soluţia nu a fost agreate şi s-a creat o societate comercială, aflată în subordonarea Consiliului Judeţean, directorul fiind numit pe linie politică – Radu Raţiu, un tânăr fără experienţă în domeniu. 

Sub conducerea aceastuia Cluj Arena nu a reuşit să-şi achita facturile la utilităţi. În bugetul Consiliului Judeţean Cluj pe 2017 erau prevăzute cheltuieli de 700.000 de lei pentru Cluj Arena, iar veniturile erau preconizate la 100.000 de lei. Cea mai mare parte a banilor o reprezintă cheltuielile de exploatare. 

În acest context, nu existau bani pentru plata taxelor şi impozitelor pe clădiri şi terenuri datorate Primăriei. Soluţia cea mai convenabilă ar fi, în condiţiile unui management politic neperformant, trecerea la Primărie a stadionului. Preşedintele liberal al CJ Cluj, Alin Tişe, ar fi fost de acord să-i transmită stadionul primarului liberal al Primăriei, Emil Boc.  

Creditorii sunt chemaţi să-şi înregistreze cererile 

În soluţia instanţei se mai arată: „Fixează termenul limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei la data de 06.10.2017, termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în BPI a tabelului preliminar de creanţe la data de 16.10.2017 pentru depunerea contestaţiilor faţă de tabelul de creanţe, cu privire la creanţele şi drepturile trecute, sau, după caz, netrecute de lichidatorul judiciar în tabelul preliminar de creanţe, de 7 zile de la publicarea tabelului preliminar de creanţe în BPI şi termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru definitivarea tabelului de creanţe la 08.11.2017.”

De asemenea, „Debitoarea care a fost dizolvată nu mai poate administra societatea, are bocate conturile bancare şi trebuie să pună al dispoziţia lichidatorului lăţile din ultimele 6 luni şi transferurile aptrimoniale din ultimii doi ani.”

PSD cere demisia lui Alin Tişe 

PSD Cluj consideră intrarea în procedura de insolvenţă drept „cel mai mare eşec administrativ din ultimii 27 de ani”.

„Falimentul SC Cluj Arena SA este dovada incompetenţei crase a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, dl. Alin Tişe, a majorităţii liberale din instituţie dar şi a sinecuriştilor PNL Cluj care în ciuda lipsei expertizei profesionale au fost numiţi în funcţii de conducere, singurul criteriu fiind carnetul de partid. 

Sfârşitul lui august 2017 rămâne o perioadă neagră în istoria judeţului Cluj şi a Consiliului Judeţean Cluj, în care Executivul instituţiei a stat cu mâinile în sân, impasibil, la FALIMENTUL SC Cluj Arena SA, cel mai ruşinos eşec administrativ al Clujului!” a declarat Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj.

„Activitatea stadionului nu va avea de suferit” 

Consiliul Judeţean Cluj a pregătit din timp această mişcare. Astfel, înainte să ceară insolvenţa firmei care administra stadionul a trecut administrarea acestuia în subordinea directă a Consiliului Judeţean. Astfel, s-a înfiinţat în cadrul Consiliului Judeţean Cluj o direcţie specială care se ocupă cu administrarea stadionului. Directorul a rămas însă directorul firmei falimentare, Radu Raţiu. Acesta este acum subordonat direct Consiliului Judeţean motiv pentru care a refuzat să dea prea multe detalii, îndrumându-ne spre Direcţia de Comunicare a instituţiei. El precizat doar atât: „Activitatea la stadion nu va perturbată”. Practic, acum stadionul e administrat direct de Consiliul Judeţean,  

Citeşte şi

Măsuri de siguranţă la Untold: peste 1.200 de jandarmi, poliţişti, pompieri, spital mobil, iar un elicopter va survola Clujul

Untold 2017 va avea cea mai mare scenă din România şi o roată de observaţie de peste 40 de metri înălţime

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite