Cluj: Adi Negrean „a pus ochii“ pe vârful Everest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Adi Negrean „a pus ochii“ pe vârful Everest
Cluj: Adi Negrean „a pus ochii“ pe vârful Everest

Reîntors de curând din prima sa expediţie din Munţii Himalaya, Adi Negrean îşi face deja planurile pentru o primăvară în Nepal, de cealaltă parte a Everestului

Timp de trei săptămâni, Adrian a făcut primii paşi pentru ceea ce visează să vină în următorii ani - o ascensiune pe cel mai înalt vârf al planetei.

Membru fondator al Secţiei Cluj a Clubului Alpin Român, Adi Negrean şi-a îndeplinit în această lună şi cel de-al doilea mare vis al său, după ce în urmă cu câţiva ani l-a cunoscut pe cel mai celebru explorator montan al tuturor timpurilor, Reinhold Messner.

În cea mai recentă expediţie, care l-a costat 2.500 de euro, a urcat până la baza muntelui Everest şi a văzut de aproape „acoperişul lumii“, unde calcă doar cei mai experimentaţi dintre alpinişti. A fost prima sa călătorie în Tibet, unde ar vrea să se întoarcă pe viitor, pentru a-şi duce ascensiunea şi mai sus de cei 5.200 de metri la care a ajuns în acest an.

O excursie cu greutăţi

Pe lângă cursa pentru a strânge banii necesari expediţiei, emoţiile pentru alpinistul clujean au apărut şi la faţa locului. După un schimb de avion la Amsterdam, singurul clujean din expediţia formată din trei români  a aterizat în oraşul Chengdu, capitala provinciei Sichuan din China.

După un zbor de 14 ore, clujeanul a ajuns în Chengdu în 23 septembrie, cu o săptămână înainte de Marea Sărbătoare a Chinei, când toată ţara are opt zile de concediu obligatoriu şi ţara „se închide“.

Acest lucru le-a schimbat puţin planurile, pentru că nicio agenţie nu îşi asuma în această perioadă să organizeze o excursie în Tibet, o adevărată provocare în obţinerea permiselor, care vin tocmai din capitală. Întreaga excursie în Tibet costă circa 1.500 de euro, şi asta la o agenţie serioasă dar „căutată bine“ .

Amintiri „dintr-o altă lume“

Din „fascinantul“ oraş Chengdu, considerat capitala culinară a Chinei, Adi a venit cu amintiri pe care nu le va uita niciodată, imortalizate în sute de fotografii. După primele trei zile de acomodat cu fusul orar şi vizite prin oraş, au început acomodările cu înălţimile mai mari, urcând până la 5.000 de metri pe vârful Gongga Shan şi în pe Xiling Mountain, un  munte aparte prin clima aproape tropicală. „Acolo sunt păduri subtropicale şi animale ca şi în junglă”, îşi aduce aminte Adrian Negrean.

După aprobările pentru Tibet şi zborul către capitala Lhasa, capitala administrativă a Tibetului, cei trei alpiniști au început expediții în jurul orașului, dar şi mai multe escaladări în drum spre Muntele Everest, unul dintre vârfurile cucerite fiind vârful Yamdrok, la aproape 4.900 de metri.

„Pe mine m-a impresionat mai mult decât vârfurile munţilor, cultura şi spiritualitatea tibetanilor. Îi caracterizează o simplitate şi o modestie de care  nu am mai văzut”, spune Adi. Clujeanul a fost impresionat, spune el, de felul lor de viaţă, dar şi de moarte. Tibetanii sunt supuşi după moarte unei înmormântări „spre cer”, oasele fiind arse iar celelalte rămăşiţe fiind date vulturilor.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite