Cluj: 500 de artefacte dacice din Munţii Orăştiei, reconstituite în format 3D în cadrul unui proiect de un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 500 de artefacte descoperite de arheologi în Munţii Orăştiei au fost reconstituite în format 3D în cadrul unui proiect în valoare de un milion de euro, realizat în urma unei colaborări între Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Universitatea ”Babeş-Bolyai”. Artefactele urmează să fie prezentate la expoziţii tematice în muzee din Cluj şi Deva, dar şi din străinătate.

Proiectul, intitulat ”Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei”, este derulat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi cu Universitatea ”Babeş-Bolyai”.

Proiectul, în valoare de un milion de euro fonduri europene, a început în luna martie a anului 2014, iar cea mai mare sumă de bani a fost folosită pentru amenajarea a două spaţii expoziţionale multimedia hi-tech, în care există diverse dispozitive de interacţiune cu artefactele. Astfel, vizitatorul poate să navigheze într-un mediu virtual, să rotească un artefact sau să simtă un obiect 3D.

”În momentul de faţă avem 500 de obiecte digitizate care reprezintă diverse aspecte cotidiene din viaţa dacilor, avem obiecte din gama armelor, unelte, vase ceramice. În afară de acestea am mai reconstituit digital câteva monumente, case dacice, temple care vor fi disponibile publicului larg prin intermediul site-ului proiectului unde avem o bază de date care în afara faptului că îţi permite să vizualizezi obiectul 3D îţi permite să îl vezi şi în realitate virtuală în zona de stereografie, utilizând Google Cardboard sau ceva similar”, spune conferenţiarul Călin Neamţu, care este şi directorul proiectului.

O parte din banii alocaţi proiectului a fost utilizată şi pentru dotarea unui laborator al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, pentru proiecte viitoare de scanare şi crearea de hărţi.

”Am mai cumpărat un scanner terestru laser pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca cu care am scanat monumentele dacice din Munţii Orăştiei şi vom continua să le scanăm şi în viitor”, a mai spus directorul de proiect Călin Neamţu.

În cadrul proiectului au fost reconstituite situri arheologice aflate în lucru, precum cel dacic din Munţii Orăştiei.

”Este o expoziţie de anvergură unică în România, care foloseşte cele mai moderne concepte muzeografice. Prezentarea digitală şi reconstituirea 3D a 500 de artefacte dacice descoperite în cetăţile din Munţii Orăştiei. Scopul proiectului a fost publicitatea în rândul publicului a patrimoniului nostru UNESCO. Faţă de un concept clasic de expunere avem table touch-uri unde copiii se pot juca şi pot reconstitui sub formă de joc artefacte dacice, respectiv concept de gameification. Avem cinci plasme, este vorba de reconstituirea digitală nu doar a artefactelor, dar şi a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei”, a dclarat Carmen Ciongradi, director Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite