Circa 300 de oameni din Mexic şi Maroc munceau ilegal la o companie de cablaje auto din Dej. Cu cât a fost amendată firma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, Daniel Păcurariu, atrage atenţia angajatorilor să nu recurgă la lucrători străini detaşaţi de la întreprinderi stabilite într-o ţară din afara U.E  şi care nu au toate actele legale în vigoare. Avetismentul vine după ce la sfârşitul lunii mai, inspectorii ITM au descoperit, la compania Fujikura Automative Romania SRL din Dej, 291 de cetăţeni marocani, mexicani şi paraguayeni care munceau la negru.

Şeful ITM Cluj, Daniel Păcurariu, declară că inspectori ITM şi lucrători ai Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj au făcut, la sfârşitul lunii mai, un control la SC Fujikura Automative Romania SRL ca să verifice respectării dispoziţiilor legale referitoare la încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

„În data de 30 mai, inspectorii de muncă au găsit în activitate, la unitatea de producţie din Dej a SC Fujikura Automative Romania SRL un număr de 259 de cetăţeni străini (162 marocani, 48 mexicani, 49 paraguayeni)  fără avize de detaşare; persoane provenite de la entităţile juridice (societăţi comerciale) ale grupului Fujikura din Maroc, Paraguay şi Mexic. Precizăm faptul că numărul  total al persoanelor , fără avize de detaşare, primite în unităţile de producţie din Dej ale SC Fujikura Automative Romania SRL, aferent perioadei februarie-iunie 2017, a fost de 291 cetăţeni (184 marocani, 57 mexicani, 50 paraguayeni)“, afirmă şeful ITM Cluj, potrivit unui comunicat.

Cu ce explicaţii au venit reprezentanţii companiei

Ordonanţa 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României arată că prezenţa acestor muncitori străini în România, care ar fi făcut obiectul unui transfer în cadrul Grupului Fujikura, era posibilă exclusiv în baza unor avize de detaşare. 

„Reprezentanţii angajatorului au afirmat că cetăţenii străini au desfăşurat, în principal, activităţi de instruire a personalului român (training) în domeniul de activitate al angajatorului român, respectiv fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule (cablaje auto). În fapt, la data controlului, inspectorii de muncă au constatat faptul că cetăţenii străini desfăşurau activităţi normale de producţie, fiind incluşi în fluxurile de producţie cablaje auto“, adaugă reprezentaţii ITM Cluj.

Prin urmare, primirea la muncă a cetăţenilor străini fără avize de detaşare e considerată şi a fost sancţionată de inspectorii ITM Cluj cu o amendă contravenţională în valoare 100.000 lei, care este maximul permis de lege.

Şeful ITM Cluj, Daniel Păcurariu, avertizează angajatorii care apelează la forţă d emuncă străină să ia toate măsurile legale ce se impun: 

„Prin acest comunicat ITM Cluj doreşte să atragă atenţia angajatorilor care recurg la lucrători străini detaşaţi de la întreprinderi stabilite într-o ţară din afara U.E, că orice activitate lucrativă în contextul menţionat anterior se desfăşoară pe baza avizelor de detaşare, care nu se substituie altor documente de care se face uz în cazul unor verificări din partea instituţiilor de control. Recomandăm acestor tipuri de angajatori o atenţie sporită pe viitor şi respectarea legislaţiei în vigoare“.

Muncitori nevoiţi să plece din România

Pe 14 iunie, reprezentanţii Serviciului Imigrări din Cluj anunţa că peste 250 de persoane originare din Maroc, Mexic şi Paraguay au fost descoperite că munceau la negru la o societate comercială:

„Poliţiştii de Imigrări au depistat 253 străini, bărbaţi şi femei, care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale la o societate comercială cu obiect de activitate fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule. Printre cetăţenii străini se regăsesc 150 din Maroc, 54 din Mexic şi 49 din Paraguay. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că cetăţenii marocani au intrat în România în baza unor vize de scurtă şedere în scop de afaceri, iar cetăţenii din Mexic şi Paraguay în baza paşapoartelor deţinute“.

Mai puteţi citi:

Peste 250 de străini din Mexic, Maroc şi Paraguay, depistaţi de poliţie că munceau la negru, în Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite