Cine sunt directorii reţinuţi de DIICOT în cazul celebrului urolog Mihai Lucan şi rolul lor în angrenajul fraudării Institutului: „Lucan nu semna nimic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Fofiu Sâmpetrean, fost manager la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant din Cluj a fost reţinut, ieri, pentru 24 de ore. FOTO: Captură video
Dan Fofiu Sâmpetrean, fost manager la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant din Cluj a fost reţinut, ieri, pentru 24 de ore. FOTO: Captură video

Doi foşti directori din cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj au fost reţinuţi în dosarul în care medicul clujean Mihai Lucan este cercetat pentru delapidarea Institutului. Este vorba despre Sanda Baciu, fost director economic, şi Dan Sâmpetreanu fost manager al Institutului, spun surse din anchetă. De asemenea, Mihai Lucan şi fiul acestuia sunt aşteptaţi la audieri.

În cursul dimineţii, celebrul medic urolog care i-a operat pe Emil Boc, Ion Iliescu şi Alexandru Arşinel, va fi adus la Bucureşti, după ce miercuri, timp de mai bine de 12 ore procurorii DIICOT au făcut percheziţii la casa, clinica privată a acestuia şi la ICUTR. 

Surse din cadrul anchetei au declarat pentru „Adevărul” că la această oră atât Mihai Lucan, fostul director al ICUTR, cât şi fiul acestuia, Ciprian Lucan, sunt în drum spre Bucureşti pentru a fi audiaţi şi, apoi, reţinuţi în dosarul în care sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat pentru delapidarea ICUTR.

Până la această oră au fost reţinuţi Sanda Baciu, fost director economic, şi Dan Sâmpetrean fost manager al Institutului, spun surse din anchetă. 

„Lucan nu semna nimic”

Deputatul clujean Emanuel Ungurean, cel de la care a pornit dosarul Lucan explică: „Cele două personaje sunt foarte relevante în dosarul anchetat de DIICOT şi au avut un rol foarte important în angrenajul fraudării Institutului. Lucan avea un obicei pe care-l păstra cu sfinţenie: nu semna nimic, ci îi punea pe angajaţi să semneze, pentru casă nu fie tras la răspundere. Ştiu asta inclusiv din perspectiva faptului că am lucrat eu însumi la ICUTR. Se spune în interiorul clinicii că nici şpaga, de la un moment dat, banii primiţi la negru atât în clinica privată, cât şi la stat nu-i lua el. Geanta era cărată de locotenenţi fideli. Unul dintre cei pe care bănuiesc este şi brancardierul de la Instut care e audiat la această oră de procurorii DIICOT”.

Deputatul mai susţine că Lucan s-a înconjurat de angajaţi obedienţi: „Obedienţa şi incapacitatea de a spune nu erau, cu mici excepţii, caracteristicile tuturor angajaţilor de la Institut. Pe lângă Lucan nu a putut să reziste nimeni care îndrăznea să-i spună „Nu” şi să nu fie de acord cu modul în care conducea. De aceea pot să spun că  Institutul a intrat în faliment cu larga complicitate a angajaţilor din institut, de la şefi secţii până la medici curanţi, majoritatea fiind obligaţi să presteze pe sume modice şi la Lukmed. Asta era un fel de condiţie de angajare”. 

Mamă angajată la clinica privată

Astfel, deputatul susţine că fostul manager Dan Sâmpetrean, cât şi fosta directoarea economică Sanda Baciu, erau angajaţi ai Institutului care nu puteau să-i spună „Nu” medicului Mihai Lucan. „Eu l-am prins pe Sâmpetrean în 2002 ca „om bun la toate” în Institut. Manager a fost în perioada 2012 – 2016. Ca o garanţie de fidelitate din partea lui faţă de Lucan, mama sa a fost angajată la clinica privată Lukmed, ea fiind fostă colegă cu soţia medicului, pe vremea când aceasta conducea Curtea de conturi din Cluj”, spune deputatul. 

Sâmpetreanu a devenit protagonistul unui reportaj Pro TV la începutul anului. „De 3 ani o familie din Cluj a decis sa renunţe să mai cumpere legume, carne sau produse cosmetice din supermarketuri, şi se bazează doar pe ce pot cumpăra din grădinile oamenilor şi pe ce pot produce singuri în casă. Mai mult, şi-au pus casa la dispoziţia voluntarilor din străinătate, pe care îi cazează gratis ca sa îi înveţe să dezvolte proiecte comunitare” – aşa începe ştirea despre familia Sâmpetrean difuzată de Pro TV. De asemenea, Sâmpetrean s-a implicat în proiectul „grădina urbană” – care avea ca scop amenajarea transformare unor spaţii publice în grădini de legume.  

„Figura executantului perfect”

„Doamna Sanda Baicu este figura executantului perfect. Lucra la Institut de prin anii 2000, era o doamnă singură, cu probleme de sănătate. Am cunoscut-o când lucram la Institut şi părea cumsecade, dar se temea extraordinar de Lucan. Sursele mele din Institut mi-au spus că implicarea ei în dosarul anchetat de DIICOT se refelă la relaţia dintre ICUTR şi Lukmed . Clinica privată a familiei Lucan trebuia să plătească anumite servicii către Institut precum analizele anatomopatologice sau internarea pacienţilor de la Lukmed care erau subevaluate sau nu se plăteau deloc. Exista un contract între Lukmed şi Institut conform căruia clinica privată plătea o anumită sumă , pe baza unui contract, către spitalul de stat. Se întâmpla ori să plătească o sumă modică, ori ca anumite sume să nu fie facturate deloc. Ea în calitate de director economic trebuia să se asigure că Institutul va fi plătit corect”, spune Ungureanu. Lucan ar fi apelat la serviciile ei şi după pensionare deoarece „am auzit că nu mai voia nimeni să vina la Institut să se angajeze, ştiind că trebuiau semnate lucruri urât mirositoare”, a mai completat deputatul. 

Dosar de delapidare

Conform procurorilor DIICOT, membrii grupului infracţional au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, conumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Pe lângă medicul Mihai Lucan, suspecţi în acest dosar mai sunt, arată DIICOT, Valeriu Ciprian, Mihai Lucan Dan şi Emil Fofiu Sânpetreanu, care, potrivit procurorilor au constituit un grup infracţional organizat, în calitate de angajaţi ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul institutului., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparţinând SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia susnumiţii şi-au promovat interesele.   

Perioada vizată este începutul anului 2005 - sfârşitul anului 2016, când, prin faptele lor, suspecţii au prejudiciat institutul cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei.

Această sumă reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienţi şi a materialelor/bunurilor cu destinaţie în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Prima dintre modalităţile efective prin care s-a realizat  delapidarea I.C.U.T.R. a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilităţi, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul I.C.U.T.R. care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale.

O a doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre şi post operatorie în cadrul I.C.U.T.R. a pacienţilor asupra cărora au fost făcute intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii aparţinând SC LUKMED SRL.

A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul SC LUKMED SRL a aparaturii aflată în posesia Institutului de Urologie, respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer  prin crioterapia ţesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanţii instituluilui şi clinica privată au dispus transferul aparatului în sediul clinicii private fără a se întocmi nici un fel de act, în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul I.C.U.T.R. fiins utilizate exclusiv în beneficiul SC LUKMED SRL.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007-2009, 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul aparatului  GALIL,  în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienţilor le-au fost percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum şi kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro/ pacient.

​Prejudiciul provocat astfel institutului este de 2.763.429,54 lei.

Şapte suspecţi şi alte 30 de persoane urmează să fie aduşi la audieri.

Citeşte şi

VIDEO Percheziţii ale DIICOT la locuinţa lui Mihai Lucan, fost şef al Institutului de Urologie din Cluj. Medicul este suspect de delapidare. Prejudiciul: 1 milion de euro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite