Ce se întâmplă când preotul "deschide Cartea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preoţii ortodocşi se feresc să vorbească despre „deschiderea Cărţii", deoarece, susţin ei, această practică este împotriva tuturor canoanelor bisericeşti.

Faima preotului Petru Budean, din localitatea clujeană Bonţ, s-a răspândit în toate colţurile ţării pentru faptul că „deschide Cartea" şi rezolvă miraculos problemele credincioşilor care apelează la el. Cu câteva zile în urmă, reporterii „Adevărul de Seară" Cluj au fost blestemaţi crunt de preot chiar în biserică.

Cu privire la practica preotului Petru Budean, profesorul conferenţiar universitar doctor Ştefan Pomian susţine că este vorba despre o reminiscenţă precreştină care se află în legătură directă cu zodiacul, cu datele personale ale celui căruia i se „deschide Cartea" şi cu poziţia astrelor. „Mai există preoţi despre care umblă vorba că se ocupă cu astfel de practici. Deschiderea Cărţii nu face parte din ritualul creştin ortodox", precizează profesorul Pomian.

„Ghicitoare" în chirilice

Când preotul „deschide Cartea" este vorba despre Pravilă sau despre Evanghelii. „Pravila este rânduiala după care se conduce biserica. De cele mai multe ori, aceasta este tipărită cu litere slavone, dar în româneşte. Omul care apelează la astfel de preoţi, mai ales dacă este bulversat de necazuri, nu pricepe oricum nimic chiar dacă se uită în acea carte deschisă de preot", explică părintele Viorel Bud, de la Catedrala Episcopală din Baia Mare. Potrivit acestuia, dacă preotul care „deschide Cartea" nu deţine o Pravilă, atunci apelează direct la Evanghelii. „Şi Sfintele Evanghelii pot fi tipărite tot cu litere chirilice şi, atunci, omul care vrea să-şi afle rezolvări la necazuri crede că preotul deschide cine ştie ce carte. E un păcat mare o asemenea practică", adaugă preotul.

Viorel Bud mai spune şi că există, într-adevăr, preoţi înzestraţi cu harul de a citi sufletele oamenilor. „Aceştia nu caută să obţină niciodată vreun beneficiu material", continuă părintele Bud. „În schimb, cei care practică asta cu scopul de a obţine beneficii se joacă cu mintea omului. Îi întreabă data naşterii, cunosc puţin zodiac şi, toate astea coroborate cu mărturisirile credincioşilor, ajung să le spună acestora cam ceea ce vor ei să audă", încheie părintele Bud.

Pentru această practică, ce nu este conformă cu canoanele Bisericii Ortodoxe, au fost cazuri în care preoţii prinşi că „deschideau Cartea" au fost caterisiţi de către episcop - li s-a luat harul de slujire. „Bineînţeles, această decizie o ia comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiilor", mai spune preotul Viorel Bud.

Preot de ţară ca în Dosarele X: "deschide Cartea", spune că îl vede pe Satana, face vrăji şi ghiceşte trecutul şi viitorul

Blestemul de la Tanacu, lăcaşul unde o măicuţă a murit în urma unui ritual de exorcizare

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite