Ce efecte are orarul de muncă asupra somnului şi sănătăţii noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa unui laborator din cadrul Institutului Internaţional de Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mentală Aplicată din UBB îi invită pe clujeni, şi nu numai, să participe la un studiu care îşi propune să analizeze impactul orarului de muncă asupra somnului şi asupra sănătăţii mentale şi fizice.

Potrivit reprezentanţilor UBB, studiul se adresează persoanelor care lucrează în programe standard de lucru (adică între orele 7.00 şi 18.00), celor care nu lucrează în programul standard de lucru (adică încep lucrul înainte de ora 7.00 sau după ora 14.00), dar şi celor care lucrează în afara intervalului 7.00-18.00 sau în rotaţie. 

La cercetarea pot participa atât persoane diagnosticate cu diverse probleme medicale, cât şi cei care se ştiu sănătoşi.

”Participarea la acest studiu implică completarea unui chestionar în format electronic care poate fi accesat la www.nesomn.eu. Imediat după completarea chestionarului, participantul va primi o interpretare sumară a răspunsurilor sale şi i se va indica dacă există sau nu suspiciunea să sufere de vreo problemă de somn sau de sănătate (dintre cele evaluate), iar participanţii doritori ar putea fi invitaţi la un alt sub-studiu care implică măsurători gratuite ale nivelurilor sanguine ale insulinei, glucozei, colesterolului de tip HDL şi a trigliceridelor, precum şi măsurarea tensiunii arteriale, greutăţii, înălţimii şi a circumferinţei abdominale la un centru medical din Cluj-Napoca”, informează cei de la UBB.

Participarea în cadrul studiului este voluntară şi confidenţială, nu este remunerată, dar este bonificată prin furnizarea gratuită a rezultatelor analizelor medicale. Iar drept bonus, participanţii vor primi gratuit un CD cu imaginile anatomice ale craniului, dar şi interpretarea radiologică a acestora.

Studiul este finanţat prin programul Granturi pentru Tineri Cercetători (GTC-31819/2016) al Universităţii Babeş-Bolyai şi este aprobat de Comisia de Etică a Universităţii.
 

Cei care vor să participe la studiu pot completa chestionarul pe www.nesomn.eu.

Mai puteţi citi:

Istoria neştiută a celei mai importante şcoli din Ardeal. Studenţii şi-au împuşcat rectorul, în perioada interbelică

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite