Casa verde: cât ne costă şi de ce trebuie să ţinem cont. Explicaţiile specialistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sănătatea, costurile lunare la utilităţi şi valoarea financiară în timp a locuinţei sunt câteva lucruri la care românii nici nu se gândesc înainte să-şi facă o casă. O spune preşedintele Consiliului Român al Clădirilor Verzi, Dorin Beu. Acesta explică ce înseamnă o clădire verde şi de ce aceasta este o opţiune în 2017.

Termenul de „case verzi“ se referă la acele clădiri construite responsabil faţă de mediul înconjurător, cu materiale naturale, eficiente energetic, care oferă un mediu sănătos. Cu toate astea, sănătatea, costurile pe lună la gaz şi curent, valoarea financiară în timp a locuinţei sunt câteva lucruri la care românii nu se gândesc înainte să-şi facă o casă. Preşedintele ONG-ului „Consiliul Român al Clădirilor Verzi“, Dorin Beu (conferenţiar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), explică ce înseamnă o clădire verde şi de ce aceasta este o opţiune bună.

„La noi e mai important să ai un prieten care ştie decât să mergi pe soluţia unui profesionist“, spune Dorin Beu. În opinia sa, construcţia unei case începe cu o discuţie între omul de rând ce vrea o locuinţă, arhitectul, constructorul şi toţi cei implicaţi în proiect. Se pun întrebări legate de locul unde se va ridica locuinţa, de cum va arăta ea, dacă se potriveşte cu specificul arhitectural al zonei, câte camere va avea, de nevoia atâtor camere, de materialele care vor fi folosite, de nevoia de a garaj încălzit, de banii pentru întreaga construcţie.

„Totul începe de la cum îţi alegi locul de casă şi sfârşeşte cu materialele utilizate. E foarte important ce fel de materiale foloseşti. Să foloseşti materiale locale, care vin din locul acela, şi nu materiale care au făcut 2.000 de kilometri până acolo“, adaugă Dorin Beu.

Acesta consideră că proiectul trebuie să fie adaptat locului, arhitecturii locale şi chiar sfătuieşte consultarea şi apelarea la serviciile unii arhitect local care ştie cel mai bine ce se potriveşte locului. „Orice există ca arhitectură tradiţională e o arhitectură verde“, adaugă acesta. Pe lângă arhitectul din zonă, specialistul afirmă că ar fi bine să se apeleze la meseriaşi din partea locului, iar viitoarea casă să fie adaptată la clima de acolo.

„De ce să foloseşti polistiren? E un material bun de izolaţie, dar îţi creează alte probleme – îţi izolează, îţi etanşează clădirea, nu mai ai schimbul de aer. (...) Îţi doreşti o pompă de căldură, dar asta costă. E o soluţie foarte bună. Ai văzut-o în Austria, dar în Austria vine statul şi te ajută când faci astfel de proiecte. Trebuie să ştii că în alte ţări vine statul şi te ajută, de-asta îşi permită în unele ţări să facă. În România nu ne permitem încă“, subliniază interlocutorul.

El mai susţine că România este încă la început în materie de clădiri verzi şi că omul simplu vrea să vadă concerte modele pe măsura bugetului său, deşi acestea nu prea există.

„Dacă aş fi un om simplu aş zice: frumoase discuţiile astea cu clădirile verzi, dar eu vreau să văd! Ori, din păcate, aici avem o problemă, avem puţine modele. Nu pot să-l trimit la nişte case care s-au făcut cu un buget foarte mare. Omul vrea să vadă ceva la bugetul lui. Oameni de nivelul lui care şi-au făcut o astfel de casă, să discute cu omul ăla. Aici ne lipseşte rolul de model al statului. În alte ţări, statul vine cu astfel de proiecte subvenţionate sau experimentează, face o şcoală model în care experiementează tot felul de soluţii de avangardă. Poate costă mai mult, dar îşi permite şi nimeni nu se va supăra dacă statul a încercat o soluţie să vadă dacă a funcţionat sau nu. Asta vedem în general în Vest şi asta nu se înţelege la noi“, adaugă specialistul (foto în dreapta, credi foto: Florina Pop).

În opinia sa, primul argument pentru care oamenii ar fi bine să opteze pentru o casă verde este sănătatea, care, în termeni tehnici, se traduce prin lumină şi aportul de aer proaspăt. „Asta înseamnă sănătatea ta şi asta ar trebui să fie primul lucru care să te intereseze. Să fie un mediu sănătos“, precizează Dorin Beu. Apoi, adaugă el, se face o estimare a cât ar fi costul lunar la gaz şi curent. Şi o a treia chestiune la acre românii nu se prea gândesc e legată de valoarea în timp, pe piaţă, a unei case verzi.

Costurile unei case verzi pornesc de la câteva sute de euro pe metru pătrat – în funcţie de materialul de construcţie folosit (lut, lemn, piatră, BCA), de mâna de lucru (cunoştinţele de la sat, echipă specializată), de cât de mare e casa şi de acele lucruri pe care şi le doreşte beneficiarul ei. De regulă, investiţia într-o casă verde e cu 10-15% mai mare decât într-una obişnuită, precizează universitarul clujean.

Dorin Beu mai adaugă că românii sunt foarte suspicioşi şi nu spun verde-n faţă constructorului ce nu li se pare în regulă, dar şi că preferă sfatul unui amic în loc să apeleze la un specialist deoarece acesta înseamnă bani:

„Odată că educaţia noastră nu e făcută de a ne pune întrebări la orice. Pe de o parte, suntem foarte suspicioşi, totdeauna avem o bănuială, dar nu o spunem clar. Nu spunem clar constructorului: «eu cred că aicea nu ai dreptate!» Şi să caut şi argumentele. Avem aceşti diriginţi de şantier, dar nu-i folosim la valoarea lor. (...)Dirigintele de şantier mă reprezintă pe mine, beneficiarul, şi ar trebui el să se uită, să vină şi să zică: «domnule, atenţie că aicea ce faci nu e în regulă! Nu e conform standardului sau în timp o să ai problema asta». Sau: «ok, mergi înainte, dar o faci pe riscul tău dar să nu zici că nu ţi-am spus»“.

El a mai observat că, uneori, se evită materiale pe care le-au folosit bunicii noştri pe motivul că sunt vechi. „Am acceptat BCA, tot felul de materiale noi şi am uitat că tradiţional aveam nişte materiale cu care lucram. (...) Dacă de sute de ani noi am construit cu lemn înseamnă că lemnul ăla e bun. Nimeni nu suferea de boli, nu aveau alergii“, încheie specialistul.

Mai puteţi citi:

Cum să-ţi construieşti casă cu acoperiş verde. Costul este piperat, dar studiile arată o eficienţă energetică remarcabilă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite