Biologul care a descoperit în Dobrogea o plantă unică în lume: „Nu facem legi doar de dragul speciilor. Trebuie să avem aer curat şi ape curate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biologii au descoperit în Dobrogea o nouă specie de plantă în urmă cu trei ani. De atunci, noua descoperire, botezată Aerel dobrogean, a fost analizată la nivel genetic şi s-a dovedit că e unică în lume. E înaltă cât un om - ajunge până la 1,70 metri, are flori galbene şi, ca aspect, aduce cu mărarul. Însă, are un ciclu de viaţă neobişnuit. Oamenii de ştiinţă nu pot spune încă la ce poate fi folosită.

Un proiect al Societăţii Ornitologice Române început acum 3 ani avea să ducă la descoperirea unei noi plante unice în lume: Aerelul dobrogean sau, cum îi spun oamenii de ştiinţă, Ferula mikraskythiana. 

Cel care a găsit noua plantă este biologul şi botanistul Mátis Attila care are proiecte în colaborare cu UBB. În mai 2016, acesta se afla cu o colegă, Havadtői Krisztina, în Rezervaţia Pădurea Dumbrăveni ca să facă o evaluare în cadrul unui proiect când a observat noua plantă.

image

Biologul Mátis Attila face poze în Rezervaţia Pădurea Dumbrăveni FOTO: Facebook

Şi-a dat seama că are de a face cu ceva nou când a zărit frunzele. Ca aspect, planta aduce cu mărarul, pătrunjelul şi chimenul. E foarte înaltă, ajunge până la 1,70 de metri – cât un om - , face flori la sfârşitul verii şi are un ciclu de viaţă diferit de plantele cunoscute.

„Cred că acesta e şi unul dintre motivele pentru care a fost omisă până acum“, e de părere Mátis Attila.

A repetat vizita din mai şi aşa a descoperit că noua specie înfloreşte abia la sfârşitul verii, prin august. Florile sunt galbene şi au formă de mici „umbrele“. „Segmentele terminale ale frunzei erau liniare şi peţiolate, nu semănau cu nimic cunoscut de la noi. Niciunul dintre cele patru exemplare găsite iniţial nu era înflorit“, subliniază biologul.

image
image

Noua plantă descoperită în Dobrogea FOTO: Szabó Anna

Căutarea

Biologii au adunat frunze şi au continuat cercetarea. Au căutat plante „surori“ în sudul Dobrogei, la vecinii bulgari, în flora altor ţări. Au cerut şi ajutorul cercetătorilor din Ungaria şi Rusia. Vreme de trei ani au făcut analize genetice, au colaborat cu experţi străini şi au scris un articol ştiinţific. Rezultatele: planta e unică în lume, nu există în alte situri protejate din Dobrogea sau din România, face parte din genul Ferula. Un expert în fitogeografie de la UBB a venit cu ideea că planta descoperită s-ar putea înrudi cu o specie neobişnuită din Rusia.

Pentru a arăta diferenţele faţă de planta din Rusia, Mátis Attila a revenit, în 2015 şi 2016, de mai multe ori în Rezervaţia Pădurea Dumbrăveni. Cu el a luat-o şi pe Szabó Anna, ce are o asociaţie prin care dezvoltă proiecte de mediu cu cei de la UBB.

„Un coleg din Ungaria, care se afla la acea dată într-o expediţie în Rusia, a luat legătura cu colegii ruşi şi împreună au căutat specia în perioada de înflorire şi au adus monstre ca să facem măsurători. (…) S-a făcut o analiză genetică. (…) (n. r. planta descoperită în Dobrogea) este înrudită cu specia din Rusia. Specia din Rusia era încadrată singură într-un gen şi nu se ştia de legătura cu Ferula”, adaugă Anna.

Rezultatele de până acum ale cercetării au fost publicate într-o revistă internaţională de profil, Phytotaxa. Aceasta înseamnă că descoperirea biologilor români se află într-o bază internaţională de date şi că acolo e trecută secvenţa ADN-ului noii plante.

image

Noua plantă descoperită în Dobrogea. În spatele ei, biologii Mátis Attila, cel ce a descoperit Aerelul dobrogean, şi Bartha László de la UBB FOTO: Szabó Anna

Aerelul dobrogean este clasificat ca specie periclitată. „Specia a supravieţuit în câteva pajişti stepice foarte bine conservate, care se formează pe pante abrupte, ca nişte enclave în pădurea Dumbrăveni. Tocmai datorită izolării şi a protecţiei oferite de pădure, au rezistat aceste plante. Turmele enorme de oi, care de altfel au distrus prin suprapăşunat majoritatea pajiştilor stepice din restul Dobrogei, sunt principalul inamic al unei astfel de plante. Fără oi, s-a păstrat compoziţia şi structura specifică stepelor de odinioară în aceste enclave, care reprezintă un refugiu pentru multe specii stepice rare“, scria Mátis Attila într-un material postat pe site-ul Societăţii Ornitologice Române.

Tot acolo, biologul subliniază cât de rar e să fie descoperite azi noi specii de plante în Europa faţă de zonele tropicale, greu accesibile, unde aproape zilnic apare ceva nou.

„Nu putem să zicem altceva acum decât că este o specie endemică cu un areal foarte restrâns. Şi probabil a supravieţuit în Pădurea Dumbrăveni de mult timp“, afirmă Szabó Anna.
image

Astfel arată frunzele noii plante FOTO Szabó Anna

Ce urmează

Următorii paşi din cercetarea biologilor e să afle de ce doar acolo trăieşte Aerelul dobrogean, cum a ajuns în rezervaţia din Dobrogea şi la ce poate fi folosit. Mátis Attila va merge anul acesta în Bulgaria. „Din punct de vedere al cunoaşterii e ceva incredibil“, spune acesta referindu-se la faptul că aproape toate speciile de plante din Europa s-au descoperit în secolele XVIII-XIX. „E  un caz foarte curios“, repetă Mátis. Tot el a redescoperit, după 100 de ani, specia-simbol a Munţilor Rodnei, Saussurea porcii.

În opinia sa, descoperirea de specii noi subliniază importanţa ariilor naturale:

„Ceea ce nu se înţelege e că nu facem legi doar de dragul speciilor. Ce protejăm e, practic, habitatul nostru. Trebuie să avem aer curat şi ape curate. Asta ar trebui să se înţeleagă“.
image

Astfel arată fructul noii plante. Nu se ştie încă dacă este comestibil  FOTO Facebook

Mai puteţi citi:

O nouă specie de plantă descoperită în România de o echipă de cercetători şi profesori de la Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite