Bătrânul Urs(us) părăseşte Clujul. "E ca şi cum BMW ar pleca din Bavaria"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima reclamă Ursus, în 1928. Foto: Radu Neag
Prima reclamă Ursus, în 1928. Foto: Radu Neag

Tradiţia multiseculară a fabricării de bere la Cluj primeşte o grea lovitură de decizia Ursus Breweries de a închide fabrica din oraşul de la poalele Feleacului. Unul dintre simbolurile oraşului, berea Ursus, este gata să iasă de pe scena Clujului. Ieri s-a făcut anunţul de închidere a fabricii, prima întreprindere industrială producătoare de bere din actuala Românie, înfiinţată în 1878.

Fideli mărcii locale de bere, clujenii au deja nostalgii după brandul care lasă oraşul mai sărac cu un simbol. Pe internet, anunţul sistării producţiei la Cluj a stârnit ieri reacţii vehemente faţă de cei ce au decis asta.  Cei mai în vârstă îşi aduc aminte cu plăcere de perioada de glorie a mărcii. „Era bătaie pe berea Ursus, vă spun.

Se întâmpla din '68 şi aşa a fost vreme de 30 de ani. Aşa ceva nu mai vedem acum. Acum totul e doar un calcul pe-o hârtie“, povesteşte cu nostalgie Remus Pop, poreclit „Mongolu'“, unul din cei mai cunoscuţi cârciumari ai Clujului de pe vremuri, şeful cramei Metropol, unde şi-a început activitatea grupul revistei Echinox.

Înainte de sărbătorirea zilei de 1 mai, în comunism, livrarea berii către localurile din oraş era sistată şi nu mai era de găsit nicăieri. „Berea era dusă în Hoia cu camioanele, pentru sărbători. Se stoca acolo cu 2-3 zile înainte“, şi-a amintit acesta. Nici în zilele normale localurile nu făceau faţă cererii de bere care era în acea vreme, conchide „Mongolu'“.

Tradiţie din secolul XIII

Tradiţia fabricării berii în Cluj îşi are rădăcinile, însă, cu mult timp înainte. E legată de mica unitate de producţie de bere din secolul XIII, care aparţinea saşilor, potrivit istoricului Gheorghe Bodea. „Era o tradiţie. Acolo (pa amplasamentul actualei fabrici – n.r.) se fabrica bere încă din secolul XIII, de către saşii din Cetate“, a povestit istoricul. Prima fabrică, în sensul modern al cuvântului, de bere a fost fondată în acelaşi loc în 1878. „A fost o investiţie transilvăneană de mare efect. Aveau legături directe cu firme din Germania. De aici vine şi sigla cu ursul, dintr-unul din brandurile vechi, germane“, a adăugat Bodea. El consideră că în perioada interbelică, producerea berii Ursus era cea mai prolifică industrie din Cluj, iar în 1948 a devenit simbol, primind denumirea „Fabrica de Bere «Înainte» - Cluj“.

Fabrica de bere din Cluj-Napoca.

Cu trei ani înainte, îşi aminteşte Bodea, românii anticomunişti care locuiau în cartierul Mănăştur au scris pe gardul fabricii. „Până aici democraţie, de aici, Mănăştur“. „Nu era un mesaj la adresa fabricii, ci la adresa comuniştilor, dar clădirea Ursus de atunci era o clădire de referinţă“, a explicat el.
„Mai trebuie să-l dea jos pe Matia Corvin de pe cal şi le-am făcut pe toate“, oftează istoricul.

Ca şi cum BMW ar pleca din Bavaria

Scriitorul Ovidiu Pecican consideră că brandul va rămâne legat de Cluj şi îşi doreşte ca Ursus să fie valorificat cultural. Totuşi, speră ca micii producători de bere din oraş să răsară mai uşor acum. „E nevoie să avem ceva produs local. Îmi amintesc că atunci când veneau profesori şi studenţi străini în Cluj-Napoca, cu toţii vroiau să bea Ursus, deoarece era produsul nostru local, tradiţional“, a adăugat publicistul.

Patrick André de Hillerin, fost copywriter în agenţii de publicitate precum Saatchi & Saatchi şi McCann Erickson crede că prin închiderea fabricii de la Cluj, „Ursus Breweries” îşi va pierde din identitate. „A închide chiar fabrica unde s-a produs prima dată berea Ursus, mai ales după ce i-ai făcut o campanie prin care-ţi revendicai tradiţia de la această fabrică, e ca şi cum BMW (Bayerische Motoren Werke) şi-ar muta sediul central din Bavaria în Renania, dar ar continua să se pretindă fabrică de motoare bavareză. Păstrând toate proporţiile, evident“, spune specialistul.

„Nu văd consumatorii tradiţionalişti de Ursus lăudându-se cu berea lor de Cluj fabricată la Buzău. Cum nu i-aş vedea nici pe consumatorii de Timişoreana bând o bere care s-ar fabrica doar la Buzău. Dar asta e. Pe cât de greu este să creşti un brand, pe atât de uşor este să-l distrugi cu decizii nepopulare“, încheie André de Hillerin.

Scurt istoric

1878    prima fabrică de bere din actuala Românie, fondată la Cluj
1929 prima sticlă îmbuteliată sub numele „Ursus”
1948 Naţionalizată sub numele Fabrica de Bere „Înainte”
1992    devine SA
1995    Ursus produce prima bere Pils din ţară
1996    prima bere la cutie produsă în România
1996    Ursus, cumpărată de SABMiller
2009    Ursus preia Bere Azuga
2009    Ursus devine sponsorul echipei naţionale de fotbal
2010    Ursus închide fabrica de la Cluj

„Mai trebuie să-l dea jos pe Matia Corvin de pe cal şi le-am făcut pe toate“, Gheorghe Bodea, istoric

„Patria” părăsită

Gary Whitlie, preşedintele „Ursus Breweries“, divizie a companiei SABMiller, a anunţat, ieri, că fabrica de bere Ursus de la Cluj se va închide în perioada imediat următoare. „Dorim să rămânem prezenţi la Cluj, însă situaţia economică actuală ne obligă să ne redefinim prezenţa“, a spus el. „Cluj este «patria» mărcii noastre emblemă, vom fi în continuare implicaţi în proiectele locale“, s-a menţionat şi pe contului de Twitter al companiei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite