„Afacerea pacheţelul“: aduc mâncare de acasă în căminul studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Sabău (stânga) şi Laura Sîngiorzan, alături de primul lor client, Mihai Bodolan. FOTO: Florina Pop
Andrei Sabău (stânga) şi Laura Sîngiorzan, alături de primul lor client, Mihai Bodolan. FOTO: Florina Pop

Doi tineri şi-au făcut un business inedit: iau pachetele cu mâncare chiar de la domiciliul părinţilor care locuiesc în alte oraşe şi le transportă până la studenţii din Cluj.

Laura Sîngiorzan (26 de ani) şi Andrei Sabău (27 de ani) sunt doi tineri din Cluj care au creat o mică societate comercială prin care aduc pachete cu mâncare de acasă studenţilor. Primul lor transport a avut loc duminica trecută şi, momentan, cei doi se ocupă doar de ruta Bistriţa-Cluj. Însă nu au de gând să se oprească aici, ci vor să creeze trasee prin toată Transilvania, iar în acest sens vor să acceseze un proiect cu bani de la Guvern ca să-şi procure o maşină mai mare. Vehiculul va trebui dotat cu o combină frigorifică, pentru ca şniţelele de acasă şi ciorba aşa cum numai mama o face să nu se strice pe drum.

Ideea i-a venit lui Andrei Sabău care îşi dorea, de multă vreme, să devină propriul lui şef. Lucrează ca inginer la o firmă de construcţii din Cluj, iar pe viitor îşi doreşte să aibă un job unde să-şi facă singur programul. S-a gândit ce fel de afacere ar vrea să aibă şi atunci i-a venit ideea salvatoare: să aducă studenţilor pachetele de mâncare de acasă. „Îmi aduc aminte că, atunci când eram eu student, în fiecare duminică, fie că mai aveam mâncare, fie că nu, mergeam în gară să-mi ridic pachetul. M-am gândit să facem un serviciu care să le aducă studenţilor mâncarea de la părinţi, la ei în cămin. I-am zis Laurei, prietena mea, iar ea, o fire practică, deja a şi văzut ce e de făcut", povesteşte Andrei Sabău.

Andrei Sabău (stânga) şi Laura Sîngiorzan, alături de primul lor client, Mihai Bodolan. FOTO: Florina Pop

Cei doi clujeni, alături de unul dintre primii lor clienţi

Amândoi au stat în cămine studenţeşti şi ştiu prea bine cât de bine pică câte un pachet venit de acasă. Aşa a debutat operaţiunea „pacheţelul". Au început cu un traseu Bistriţa-Cluj, pentru că şi ei au plecat din Bistriţa la Cluj, la facultate.

Promovare pe Facebook

Cei doi tineri au făcut fluturaşi cu mesaje amuzante şi le-au distribuit prin campusurile studenţeşti din Cluj, din cartierele Mărăşti, Zorilor şi Mănăştur. Textele de pe flyere sună astfel: „Ştim că eşti ocupat cu studiul în Janis (n.r. un pub din Cluj), la bibliotecă. De aceea îți aducem noi pachetul la cămin!", sau „Şniţelele de acasă sunt cele mai bune! Noi ţi le aducem direct la cămin!".

Ca să fie şi mai vizibili, i-au făcut firmei Larei Expres o pagină pe reţeaua de socializare Facebook şi un site, mai ales că studenţii şi Internetul sunt buni prieteni. Pentru un pachet, studenţii plătesc 8 lei. „Părinţii îmi trimiteau pachete în autobuze ce vin de la Bistriţa şi le dădeau şoferilor o anumită sumă. Noi ne-am gîndit să cerem un preţ mic pentru fiecare pachet, de 8 lei. Astfel, părinţii sunt cu sufletul împăcat că pachetul lor ajunge cu bine la destinaţie", explică Andrei Sabău.

Un job de weekend

Pentru Laura Sîngiorzan, secretară la un institut medical din Cluj şi traducător, jobul pentru această firmă este al treilea, însă unul de weekend, care să completeze veniturile cuplului. În actele firmei, ea e trecută ca administrator, însă face şi pe şoferul duminica. „Sunt o fire foarte energică. Vin de la muncă şi, dacă am ceva de tradus, traduc", explică Laura.

Ea mai spune că s-a interesat la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Cluj ce fel de maşină are nevoie ca să transporte mâncare şi cei de acolo i-au spus că nu au mai auzit de aşa ceva. „Am dat şi un search pe Google, ca să vedem dacă mai există în ţară un astfel de serviciu, pentru a ne inspira dintr-un model. Nu am găsit. Nu ştiam cum să-i spunem serviciului pe care îl prestăm, pentru că nu suntem nici poştă, nici curierat", spune Andrei Sabău.

Cei doi fac curse duminică după-amiaza, de la ora 15.00, de la Bistriţa spre Cluj-Napoca. Pachetele le ridică direct de la domiciliul părinţilor şi le transportă până la căminul studenţilor. „Dacă nu va merge, măcar vom putea să zicem că am încercat şi nu vom avea regrete", adaugă Andrei Sabău.

Momentan, doar studenţii din Bistriţa sunt avantajaţi, dar Laura Sîngiorzan şi Andrei Sabău spun că, peste câteva luni, după ce vor vedea cum le va merge afacerea, se gândesc să se extindă şi să facă trasee mai mari.

Ce spun studenţii

La prima lor cursă, cei doi afacerişti au adus zece pachete cu mâncare din bucătăriile din Bistriţa până în faţa căminelor din Cluj-Napoca. Tinerii care au apelat la acest serviciu s-au declarat extrem de încântați de idee și au recunoscut că, deși părinţilor nu le va fi pe plac, nu vor mai merge așa de des acasă. „Excelent! Aşa pot primi pachete de acasă săptămânal, fără prea multă bătaie de cap!" , a exclamat Mihai Bodolan, un boboc student la Drept, primul client al Laurei şi al lui Andrei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite