Afacere cu bizoni într-o comună clujeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi investitori străini au făcut un parc de creștere a bizonilor. Un investitor german și unul din Austria vor să facă în comuna clujeană Țaga cel mai mare parc de creștere a bizonilor din Europa.

Până acum, pe pășunile comunei au ajuns 143 de exemplare, ultimul transport, de 30 de bizoni ajungând azi-dimineață. Potrivit primarului comunei Țaga, Romulus Mîrza, comuna Țaga a fost prima contactată de către cei doi investitori străini, însă nu singura. „Ei au consultat datele de la cel mai recent recensământ agricol, unde reieșea că Țaga dispune de cea mai mare suprafață de pășune, raportat la numărul de bovine și ovine. Ei au mai avut tratative cu aproximativ 24 de comune”, a explicat Romulus Mîrza ce i-a determinat pe cei doi străini să investească în comuna Țaga.

Atracție turistică

Practic, comuna dispuna de 1.200 de hectare de pășune, din care aproximativ 400 vor fi concensionate, prin licitație, cel mai probabil anul viitor. Pentru început, investitorii străini au închiriat circa 200 de hectare de pășune, unde, în acest moment, cresc ei 143 de bizoni, care au ajuns la Țaga cu mai multe transporturi, de la începutul lunii mai. „Am închiriat pășunea la prețul de 60 de euro pe an, pe o perioadă de un an, urmând ca apoi să fie realizate formulare ce țin de concesionare. Practic, pe mine mă interesează mai mult faptul că în felul acesta se vor crea undeva la 50 de locuri de muncă. Până acum au fost preluate 30 de CV-uri de la cetățeni din Năsal”, a mai spus Mîrza. Potrivit primarului, investitorii vor să construiască la Țaga un abator pentru procesare a cărnii, dar și un hotel, astfel că ferma de bizoni să devina o atracție și pentru turiști.

70 de euro, kilogramul de carne

La Țaga urmează să ajungă până la aproximativ 800 de bizoni, urmând ca ferma să devină cea mai mare din Europa. Bizonii sunt supravegheați de doi paznici aduși din județul Bihor, iar pășunea este împrejmuită de un gard, prevăzut cu un fir electric. Ei vor rămâne pe pășune și pe timpul iernii, însă vor fi furajați. „Bizonii trăiesc doar în parcuri, nu mai trăiesc în libertate, din cauza vânătorii iraționale. E un animal care se aclimatizează destul de ușor. Dacă are pășune, nu văd de ce nu le-ar merge bine”, a explicat Ioan Păcurar, profesor universitar doctor al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Afacarea pare să fie una profitabilă, prețul de pornire al unui kilogram de carne de bison fiind de 70 de euro. Potrivit lui Ioan Păcurar, un bizon mascul ajunge chiar și până la 1300 de kilograme.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite