A fost inaugurată clădirea SF a Clujului cu platforma virtuală MATRIX şi roboţi terapeutici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UBB a inaugurat, ieri, Complexul Camelot, un concept unic în ţară. Camelot e alcătuit dintr-o clădire cu laboratoare de roboterapie şi psihoterapie şi un amfiteatru în aer liber. Platforma virtuală a complexului, numită MATRIX, este una dintre primele zece din lume ca şi complexitate.

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UBB a inaugurat ieri Complexul Camelot (acronim pentru Clinical Amphitheatre for Excellence Laboratories Of Therapies), un spaţiu cu nume de legendă, unde clujenii îşi pot trata spaimele, unde pot învăţa să-şi controleze stresul şi să scape de depresii. Complexul este situat pe strada Republicii nr. 37 din Cluj-Napoca şi e compus din clădirea Avalon (acronim pentru Advanced Virtual Application Laboratories of Napocensis) şi un amfiteatru în aer liber, numit forumul Rationalia, amfiteatru unde pot avea loc dezbateri şi conferinţe. În clădirea cu design futurist, a cărei construcţie a început în 2008, se află platforma MATRIX, cu şase laboratoare de terapie. Investiţia în acest complex a fost de circa 2,5 milioane de euro.

Piesa de rezistenţă a platformei este „Cubul Virtual", un spaţiu unde clujenii vin să se vindece de anxietate, depresie, frică de înălţime şi alte tulburări. „Prin terapia virtuală se reduce numărul de şedinţe pe care pacientul trebuie să le urmeze, iar aceasta înseamnă implicit reducerea costurilor", afirmă prof. univ. dr Daniel David, directorul platformei virtuale MATRIX şi şeful Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Facultăţii de Psihologie a UBB.

Profesorul susţine că o unitate de cercetare autonomă şi performantă trebuie să aibă trei componente - una de cercetare prin platforma de terapie virtuală MATRIX, alta de servicii către comunitate oferite prin Clinica Universitară „PsyTech" (fondată în 2007), respectiv partea de educaţie acoperită prin specialişti bine pregătiţi şi amfiteatrul în aer liber, finalizat cu ajutorul Fundaţiei „Dinu Patriciu".

MATRIX are şi un program de terapie cu ajutorul roboţilor prin care, doar în 2011, au fost ajutaţi 60 de copiii din judeţe Cluj şi Maramureş care suferă de autism. Complexul are proiecte de cercetare cu specialişti din Belgia, Franţa şi Marea Britanie.

Psihologie cu nume de legendă

Universitarul Daniel David spune că numele Complexului vine de la povestea regelui semi-legendar Arthur din Marea Britanie. Avalon este denumirea insulei unde regale s-a dus să doarmă după ce a fost ucis, iar Camelot, numele castelului său. „Orice universitate de top încearcă să coreleze activitatea pe care o desfăşoară cu cultura. Toate numele au în spate valori. În Manchester este un telescop numit Merlin, într-un spital din SUA este un laborator numit Camelot. Complexul Camelot exprimă nu numai activităţile noastre, ci şi valorile în care credem: tradiţie, excelenţă, onoare. Un profesor de la Harvard spunea că un Camelot poate fi oriunde un grup îşi asumă valori legate de adevăr, bun simţ şi onoare", explică David.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite