Ştiu românii cum să ţină de bani? Explicaţiile unui consultant despre cele mai mari greşeli pe care le facem când vine vorba de administrarea veniturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Încă mai credem că o problemă ivită se rezolvă cu un credit. Acum suntem asaltaţi de reclame, trăim în lumea consumului, toate lumea vrea să vândă ceva, iar noi nu o să reuşim să câştigăm această bătălie fără educaţie financiară”, spune Lorand Soares Szasz, un consultant financiar din Cluj. Acesta subliniază că e important să economisim lunar din veniturile dobândite.

Majoritatea românilor nu ştiu să economisească bani, afirmă Lorand Soares Szasz, un consultant în afaceri din Cluj. Mai spune că nu e un secret pentru nimeni că românilor le lipseşte cu desăvârşire educaţia financiară, dar şi că soluţia salvatoare la o problemă financiară nu e un credit. Acesta a explicat, pentru „Adevărul“, de ce iau românii decizii financiare proaste şi care sunt cele mai mari greşeli pe care le fac când vine vorba de administrarea banilor.

„Momentan, românii plătesc preţul inconştienţei. Încă mai credem că o problemă ivită se rezolvă cu un credit. Însă, în timp, creditele doar amplifică problemele financiare. Nu ar trebui să facem credite ca să cumpărăm anumite lucruri, astfel viitorul nostru e aşezat în mâinile unor creditori şi nu mai avem control. Încă ne cumpăram telefoane, maşini, apartamente pentru a dovedi ceva societăţii, însă adevărul este că nu înţelegem, de fapt, ce înseamnă să cumpărăm în concordanţă cu ceea ce ne permitem. Când vin crize economice, care apar ciclic la 8-10 ani, ne trezim stresaţi, deprimaţi, sclavi ai unor obiecte de care nu am avut nevoie cu adevărat“, afirmă consultantul (imagine în dreapta, foto credit: Adevărul).

„Refuzăm să înţelegem că nu tot ceea ce câştigăm într-o lună trebuie cheltuit“

În opinia sa, românii nu fac economii lună de lună deoarece le lipseşte educaţia financiară. „Nu contează cât câştigi, important e să economiseşti din puţinul pe care ai, dar noi nu avem cultura asta a economisirii“, adaugă el. Lorand dă exemplu Chinei şi Indiei unde PIB-ul este aproximativ 100 de dolari pe lună şi oamenii economisesc în jur de 30% din tot ce câştigă. În plus, locuitori acestor două ţări au fost învăţaţi de mici să economisească o parte din ceea ce câştigă.

„De multe ori avem senzaţia că salariul acoperă numai nevoile noastre. Însă, să presupunem, că am pierde job-ul, iar următoarea ofertă pe care am primi-o ar fi cu 10% mai mică. Ne-am descurca şi cu mai puţin, însă refuzăm să înţelegem că nu tot ceea ce câştigăm într-o lună trebuie cheltuit“, punctează consultantul.

Întrebat de ce iau românii decizii financiare proaste, acesta spune că inconştienta e motivul. Un studiu făcut Banca Erste arată un adevăr trist: 95% dintre români învaţă de acasă educaţie financiară, adică de la părinţii ce au cunoscut comunismul şi nu au primit educaţie financiară în şcoală. Lorand Soares Szasz atrage atenţia asupra unui aspect: dacă acum 30 de ani totul părea sigur din punct de vedere al banilor, nu existau credite - doar credite speciale oferite de la stat – azi lururile stau cu totul altfel.

„Acum suntem asaltaţi de reclame, trăim în lumea consumului, toate lumea vrea să vândă ceva.... Iar noi nu o să reuşim să câştigăm această bătălie fără educaţie financiară“, afirmă consultantul.

În opinia sa, cele mai mari greseli pe care le fac românii când vine vorba de administrarea banilor sunt:

  • Nu au rezerve pentru zilele (şi mai) negre. Şi atunci când vine o problemă, iau credite cu dobânzi mari, şi creează o problemă şi mai mare. E ca un bulgăre care se tot măreşte.
  • NU fac diferenţa între nevoi şi dorinţe. Un smartphone de 500 de lei poate să fie o nevoie, însp unul de 1500 de euro nu este.
  • Nu monitorizează veniturile şi cheltuielile. Un lucru pe care nu îl cunoşti, nu poţi să îl schimbi în bine.
  • La cumpărăturile mari (casă, maşină) nu se uită la costurile adiacente (costurile de întreţinere, taxe ), ci numai la ratele lunare, care sunt numai o parte din tablou.
  • Nu economisesc.
  • Nu fac diferenţa între economisire şi plata în avans. Ca să pui deoparte e bani din ianuarie până în iulie pentru vacanţa de vară nu e economisire, ci  e plată în avans.
  • Prima ,,investiţie” a tinerilor din România este, de obicei, maşina, de cele mai multe ori, din cauza presiunii din partea societăţii. În acest caz, maşina poate să fie una dintre cele mai proaste ,,investiţii”.

Mai puteţi citi:

Cea mai mare problemă reclamată angajatorii români sunt angajaţii. Rezultatele unui studiu complex care s-a întins pe o perioadă de patru ani

Un studiu făcut timp de patru ani de antreprenorul clujean Lorand Soares Szasz pe un eşantion de 2.098 de antreprenori mici şi mijlocii din România arată problemele cu care aceştia se confruntă: echipa, productivitatea şi partea de marketing.

EXCLUSIV Interviu cu Jack Canfield, cel mai bun specialist al lumii în a obţine succesul. „Vizualizează ce îţi doreşti. Subconştientul va găsi soluţiile“

Jack Canfield (71 de ani), speakerul motivaţional ale cărui cărţi inspiră oameni de pe toate continentele, a ţinut, pentru prima dată în România, un seminar în care i-a învăţat pe antreprenorii veniţi la Cluj regulile de bază ale succesului.

EXCLUSIV Reţeta succesului în viaţă. Omul care a consiliat Coca-Cola şi Ford, despre cum se sabotează oamenii la job: „Majoritatea risipesc 50% din timp pe ...“

Unul dintre cel mai bine cotaţi speakeri din lume în domeniul leadershipului, Jim Bagnola (67 de ani), susţine că oamenii nu părăsesc companiile, ci îşi părăsesc şefii, dar şi că un manager prost îl poate poate băga pe angajat în spital. Italianul se simte legat de România, unde ţine cursuri de 16 ani şi unde a fost naş de botez de 3 ori.

Românul care a scris o carte cu un faimos speaker motivaţional: „Succesul e simplu, noi l-am complicat. Cea mai puternică motivaţie a mea e frica“

Lorand Soares Szasz (33 de ani), desemnat de două ori cel mai bun speaker din România, a lansat pe piaţă o carte cu Brian Tracy, un faimos speaker motivaţional care a consiliat milioane de oameni despre cum să aibă succes.

Cum să fii un bun manager. Sfaturile unui trainer NATO şi NASA: „Atunci când cineva pleacă dintr-o companie, de cele mai multe ori pleacă din cauza şefului“

Unul dintre cel mai bine cotaţi speakeri din lume în domeniul leadershipului, Jim Bagnola (67 de ani), susţine că oamenii nu părăsesc companiile, ci îşi părăsesc şefii, dar şi că un manager prost îl poate poate băga pe angajat în spital. Italianul se simte legat de România, unde ţine cursuri de 16 ani şi unde a fost naş de botez de 3 ori.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite