Şefia la români. Concluziile la care a ajuns expertul internaţional ce a instruit directori NATO şi experţi NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jim Bagnola la trainingul din Cluj, 29 martie  FOTO GreenMind Studio
Jim Bagnola la trainingul din Cluj, 29 martie  FOTO GreenMind Studio

De peste 10 ani instruieşte manageri din România şi are un CV impresionant. Jim Bagnola (67 de ani) revine în România, unde ţine masterclass-uri în Cluj, Timişoara şi Bucureşti despre stiluri de leadership.

În România există un stil de leadership, de conducere, preponderent autocratic, adică cel al şefului care „le ştie pe toate“, arată studiile specialiştilor în domeniu. Plecând de la acestea, dar şi de la cei peste 10 ani de experienţă cu managerii români, Jim Bagnola, un speaker internaţional celebru, consideră că acest tip de conducere autocratică nu este avantajoasă pentru o companie. Dimpotrivă. Speakerul crede că acest stil nu aduce stabilitate şi nu poate fi văzut drept o garanţie a succesului pe termen lung.

„Când vorbim de succes în afaceri, tindem să ne raportăm la departamentele de marketing, vânzări, finanţe şi tehnologie, însă aş vrea să uităm de această reţetă veche, deoarece cele mai multe organizaţii eşuează. Nu neapărat din cauza acestor departamente dar nici nu obţin un avantaj competitiv dacă aplică metodele bine cunoscute“, spune Jim Bagnola, într-un material trimis de organizatorii trainingurilor speakerului în România, cei de la Human Performance Development International.

Soluţia lui? Un sistem bazat pe parteneriat, în care toţi membrii organizaţiei să fie, lideri. Jim Bagnola a numit acest stil „Leading is everybody’s business“/„să conduci este treaba tututor“.

Ce tipuri de şefi există în lume

În analiza sa, Bagnola a definit două mari sisteme de leadership: egalitarist şi ierarhic. Primul se caracterizează prin faptul că managerul este un facilitator între angajaţi. „Organizaţia tinde să aibă o structură mai plată şi sare de multe ori de nivelurile ierarhice. În acest caz, este în regulă să-mi contrazic şeful, chiar şi în public. Este posibil ca project managerii unui departament să demareze proiecte fără aprobarea managerului. Este acceptat să comunici pe e-mail cu manageri pe poziţii mai înalte sau mai joase decât tine“, explică specialistul.

Al doilea este stilul ierarhic când managerul este puternic şi este, totodată, conducătorul. Iar organizaţia are mai multe niveluri ierarhice şi comunicarea urmează de multe ori linii prestabilite. „Angajaţii subscriu la părerea managerului în public. Au nevoie de aprobarea sa înainte de a demara un proiect“, afirmă speakerul.

În opinia sa, până în ultimii ani, în România s-a adoptat stilul ierarhic, dar acum se poate vorbi şi de un stil de mijloc, o combinaţie a celor două extreme, a stilului ierarhic cu cel egalitarist.
„De ce? Pentru că în 1989 s-au mutat din comunism în democraţie. Au adoptat engleza ca a doua, a treia şi chiar a patra limbă. La fel ca olandezii, nu vorbesc doar o engleză excelentă, dar ştiu de asemenea şi multe alte limbi“, mai spune specialistul.

Ce recomandă trainerul NASA

Bagnola crede că e momentul ca leadershipul în România să facă trecerea de la „eu le ştiu pe toate!“ la „tu ce părere ai?“ şi lumea ar fi bine să conştientizeze faptul că oamenii nu urmează titluri, ci doar persoane.

„Care este acea condiţie absolut necesară pentru ca o persoană să fie lider? Răspuns: Un adept sau adepţi. Un lider adevărat are persoane care îl urmează (followers). Aceasta este prima premiză ştiinţifică. (...) Ce urmează oamenii de fapt, titlurile sau alţi oameni? Ei urmează persoana. Oamenii nu urmează titluri. Ei pot respecta titluri. Titlurile nu garantează faptul că oamenii te vor urma. Pentru a avea adepţi, un lider trebuie să aibă abilităţi de a construi relaţii interumane. (...) Leadership-ul nu înseamnă doar un grup de directori ai unei organizaţii. La o analiză mai atentă a acestei ştiinţe, constatăm că leadership-ul este un domeniu de interacţiune permanentă între lider şi adepţi. Leadership-ul nu se referă doar la lider. Liderul nu poate face nimic fără adepţii. În acest sens, un alt cuvânt pentru leadership este parteneriat. Leadership-ul este un parteneriat între lider şi adepţi“, concluzionează speakerul internaţional.

Jim Bagnola revine în România pentru a susţine 3 masterclass-uri cu tema "Leading is everybody's business" în Cluj-Napoca (24 mai), Timişoara (27 mai) şi Bucureşti (31 mai). Cei interesaţi se pot înscrie pe site-ul evenimentului. Workshopurile nu sunt gratuite.

Cine e Jim Bagnola. CV

Este un trainer de succes cotat drept unul dintre cei mai buni speakeri motivaţionali pe partea de leadership şi managementul stresului. Italianul are un portofoliu impresionant: Shell Oil Company, NASA, Serviciile Secrete ale SUA, Departamentul Forţelor Aeriene, NATO, Hotelurile Marriott, Siemens, Motorola şi lista poate continua. De 25 de ani ţine cursuri peste tot în lume despre ce înseamnă un manager bun, cum se formează un lider şi cum acesta ar trebui să-şi motiveze şi inspire angajaţii.

Mai puteţi citi:

Cum să fii un bun manager. Sfaturile unui trainer NATO şi NASA: „Atunci când cineva pleacă dintr-o companie, de cele mai multe ori pleacă din cauza şefului“

„Un lider conduce oameni şi manageriază lucruri - bugete, programe. Repet: manageriază lucruri“, le-a spus Jim Bagnola, un faimos şi apreciat speaker în domeniul leadershipului mondial, managerilor ardeleni veniţi să caute soluţii eficiente ca să-şi sporească afacerea. Acesta a oferit trainiguri reprezentanţilor NASA, NATO, Siemens, Motorola, Shell Oil Company, Serviciile Secrete ale SUA, Departamentul Forţelor Aeriene, Hotelurile Marriott.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite